Ulna: Fungsi, Anatomi, dan Penyakit

Apakah ulna itu?

Ulna ialah tulang panjang yang terletak selari dan dekat dengan jejari (jejari) dan disambungkan kepadanya oleh membran kuat tisu penghubung yang ketat. Terdapat tiga bahagian ulna: aci (korpus) dan hujung atas (proksimal) dan bawah (distal).

Aci ulna adalah kira-kira ketebalan yang sama dengan jejari. Ia berbentuk segi tiga dalam keratan rentas, tetapi menjadi bulat ke arah bawah (ke arah pergelangan tangan). Di hujung atas, ulna jauh lebih kuat daripada di hujung bawah kerana sambungan sendi dari humerus ke lengan bawah terutamanya melalui ulna. Sambungan sendi antara lengan bawah dan tangan, sebaliknya, berlaku terutamanya melalui jejari, itulah sebabnya ulna kurang kuat di sini.

Permukaan belakang benjolan siku (olecranon) terletak terus di bawah kulit dan dilindungi oleh bursa (bursa olecrani). Permukaan atas adalah sisipan untuk otot lengan tiga kepala (triceps brachii), satu-satunya otot extensor lengan bawah. Di bawah proses koronoid, lentur lengan (brachialis) melekat.

Aci ulna berfungsi sebagai lampiran untuk fleksor jari dalam (flexor digitorum profundus) di kawasan atas dan tengah, yang melenturkan jari ke-2 hingga ke-5 di sendi tengah, pangkal dan hujung. Pada suku bawah berasal pemutar segi empat sama ke dalam (pronator quadratus), yang memutar tapak tangan ke bawah. Dua otot lain selain fleksor jari dalam melekat pada tepi posterior ulna: fleksor tangan ulnar (flexor carpi ulnaris), yang melenturkan pergelangan tangan dan menariknya ke luar, dan ekstensor tangan ulnar (extensor carpi ulnaris), yang menarik tangan ke atas dan ke luar dengan belakang tangan.

Kepala artikular (caput ulnae) di hujung bawah (distal) ulna berakhir dalam proses styloid, yang disambungkan ke pergelangan tangan oleh cakera artikular cartilaginous (discus articularis atau triangularis) dan menanggung sambungan ligamen.

Apakah fungsi ulna?

Fungsi ulna adalah untuk menyambung humerus ke pergelangan tangan - bersama-sama dengan jejari, yang bersambung rapat oleh membran. Banyaknya otot yang melekat pada ulna membolehkan fleksi pada siku, pergelangan tangan, dan jari, putaran ke dalam dan ke luar tapak tangan, peluasan dan fleksi tangan, dan regangan tangan ke luar.

Di manakah terletaknya ulna?

Ulna adalah salah satu daripada dua tulang panjang yang menghubungkan hujung bawah lengan atas ke tulang karpal, dan dengan itu ke tangan.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan ulna?

Ulna boleh patah di mana-mana bahagian, contohnya pada olecranon (patah olecranon).

Dalam varian ulna tambah, ulna lebih panjang daripada jejari akibat kecederaan atau kongenital, dan lebih pendek dalam varian ulna tolak.

Bursa di hujung proksimal ulna (bursa olecrani) boleh menjadi radang, sama ada akibat kecederaan terbuka atau tekanan mekanikal berterusan (kerja meja).