Ultrasound dalam terapi fizikal

Pengenalan

Penggunaan ultrasound dalam bidang perubatan telah lama terbukti. Ia terkenal kerana penggunaannya sebagai kaedah diagnostik, misalnya untuk menilai organ dalaman atau untuk memantau pertumbuhan embrio pada wanita hamil. Sebagai tambahan untuk penggunaan diagnostik ini, ada juga aplikasi ultrasound dalam bidang terapi fizikal atau dalam pelbagai perkhidmatan yang ditawarkan oleh banyak ahli fisioterapi.

Dalam kebanyakan kes, ini adalah perkhidmatan IGEL dan oleh itu rawatan mesti dibayar oleh pesakit. Secara umum, ultrasound adalah gelombang bunyi yang terletak di atas jarak yang boleh didengar telinga manusia. Kekerapan dalam julat beberapa megahertz digunakan.

Gelombang yang dikeluarkan oleh transduser menggerakkan tisu badan untuk bergetar. Setiap tisu dalam badan bertindak balas terhadap ini dengan cara tertentu. Jenis tindak balas ayunan ini kemudian dapat didaftarkan oleh alat ultrasound pengimejan dengan alat pengesan. Atau tindak balas tisu ini boleh digunakan sebagai kaedah terapi. Bergantung pada gambaran klinikal, terdapat pelbagai transduser dan corak bunyi yang digunakan.

Kemungkinan aplikasi untuk peranti ultrasonik

Terapi ultrabunyi digunakan terutamanya untuk penyakit sistem otot dan lokomotor. Sebagai contoh, ia boleh digunakan untuk merawat otot kesakitan, masalah sendi atau sindrom kesakitan. Tetapi promosi penyembuhan patah tulang dan melonggarkan tisu parut atau lekatan tisu lain termasuk dalam bidang aplikasi.

Ultrasound juga boleh digunakan bersama dengan krim atau gel untuk mempromosikan penyerapan bahan-bahannya melalui kulit. Penyembuhan luka kronik, misalnya pada penderita diabetes atau pAVK yang ada, juga harus dipercepat dengan ultrasound. Terapi ultrabunyi juga digunakan untuk banyak aduan ortopedik, seperti arthrosis or penyakit tulang belakang.

Satu lagi bidang aplikasi yang penting adalah terapi banyak penyakit kulit. Ini termasuk neurodermatitis, psoriasis tetapi juga jerawat atau rawatan masalah kosmetik seperti kantung lachrymal atau kedutan. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini di bawah: Rawatan kedutan dengan ultrasound gelombang Satu lagi bidang aplikasi yang penting adalah rawatan banyak penyakit kulit.

Ini termasuk neurodermatitis, psoriasis tetapi juga jerawat atau rawatan masalah kosmetik seperti beg di bawah mata atau kedutan. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini di bawah: Rawatan kedutan dengan ultrasound gelombang Kawasan khas aplikasi terapi ultrasound adalah sendi lutut arthrosis. Di satu pihak, pemanasan dan darah terapi ultrasound yang meningkatkan peredaran darah dapat membantu mengurangkan kesakitan yang sering hadir.

Ini sering berfungsi kerana otot di kawasan lutut mengendur akibat panas, sehingga mengurangkan kesannya pada lutut itu sendiri. Sebaliknya, penjagaan yang lebih baik juga memberi kesan pada yang ada rawan dan boleh melambatkan keausan. Penggunaan bahan aktif, seperti Voltaren atau salap sukan lain, juga berfungsi dengan baik pada lutut. Oleh kerana lutut sangat mudah diakses, ultrasound dapat menembusi dengan baik di sini dan juga mencapai kawasan sendi yang lebih dalam. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat di bawah: Terapi arthrosis lutut