Ultrasound testis

Pengenalan

An ultrasound pemeriksaan boleh diperlukan dan berguna di banyak bahagian tubuh untuk diagnosis penyakit dan tidak melibatkan risiko radiasi. Dalam bidang urologi, ultrasound testis sering dilakukan untuk mengesan penyakit testis dan merupakan prosedur diagnostik yang paling penting dalam pemeriksaan testis. Pemeriksaan boleh digunakan untuk menilai struktur yang tidak biasa seperti sista atau pendarahan atau, dalam kes kanak-kanak kecil, buah zakar.

Maklumat am mengenai ultrasound

An ultrasound peranti adalah alat diagnostik yang berfungsi tanpa radiasi berbahaya dan sama sekali tidak menyakitkan bagi orang yang terkena. Ultrasound kepala menghantar dan menerima gelombang bunyi dengan mana gambar dapat diproyeksikan ke monitor. Terutama semasa memeriksa buah zakar, pemeriksaan bebas radiasi sangat penting, kerana jika tidak, radiasi boleh merosakkan sperma atau bahkan membawa kepada kemandulan. Dengan pemeriksaan ultrasound, struktur, kapal dan tisu dapat dinilai dengan baik. Anda boleh membaca lebih banyak maklumat mengenai topik ini di sini: Ultrasound

Bilakah peperiksaan akan diadakan?

Dengan bantuan ultrasound, struktur yang berbeza di dalam testis dapat dilihat pada monitor. Doktor yang memeriksa mengetahui dengan tepat struktur mana yang harus diletakkan di mana. Sekiranya struktur yang tidak biasa untuk testis muncul di monitor, ini dapat menjadi petunjuk adanya penyakit yang berlainan.

Sebagai contoh, pemeriksaan ultrasound pada testis dapat membuat tumor atau kista berisi cecair dapat dilihat dengan jelas dan oleh itu dilakukan sekiranya disyaki. Tetapi sejauh mana pendarahan atau kecederaan juga dapat dinilai dengan baik dengan bantuan pemeriksaan. Oleh itu semua struktur terletak di skrotum boleh diperiksa untuk kekokohan.

Masalah dengan darah peredaran (contohnya dalam konteks kilasan testis) juga dapat dikesan dengan alat ultrasound. Pada kanak-kanak yang buah zakar tidak terbentuk dengan betul atau yang testisnya belum sepenuhnya berpindah ke skrotum (testis yang tidak turun), pemeriksaan ultrasound dapat memberikan kejelasan mengenai gambaran klinikal yang ada. Terdapat banyak petunjuk yang berbeza, itulah sebabnya pemeriksaan ultrasound pada testis dapat bermanfaat.

Sekiranya keinginan untuk anak tidak dipenuhi, pemeriksaan dapat membantu untuk mengecualikan bahawa penyebab anatomi bertanggungjawab kemandulan. Perhatian khusus diberikan kepada ukuran zakar. Sekiranya buah zakar sangat kecil (disebut Kriptorkismus), terdapat gangguan hormon yang dapat menjelaskan keinginan yang tidak dipenuhi untuk anak.

. darah bekalan ke testis juga harus diperiksa. Sekiranya darah bekalan tidak normal, gangguan peredaran darah mungkin menyebabkan masalah. Perhatian khusus harus diberikan kepada kehadiran urat varikos di dalam zakar.

Ini berlaku pada kira-kira 20% daripada semua lelaki dan juga boleh menjadi sebab keinginan yang tidak dipenuhi untuk anak-anak. Keradangan, yang juga dapat dilihat oleh ultrasound, merupakan petunjuk lebih lanjut dan kemungkinan penyebab keinginan yang tidak terpenuhi untuk mempunyai anak. Kajian juga menunjukkan bahawa keinginan yang tidak dipenuhi untuk kanak-kanak dikaitkan dengan peningkatan risiko terkena tumor testis. Dalam kes ini, testis harus diperiksa untuk ketumbuhan.