Ultrasound untuk barah | Ultrasound perut (Sono Abdomen)

Ultrasound untuk barah

Dalam banyak barah, ultrasound pemeriksaan perut adalah bahagian penting dalam diagnosis dan rawatan selepas rawatan. Banyak jenis kanser sering merebak ke hati, supaya Sono Abdomen dapat menentukan atau menolak sama ada atau tidak metastasis hadir. Di satu pihak, ini relevan untuk diagnosis awal, kerana metastasis dapat mempengaruhi pilihan rawatan dan prognosis penyakit.

Sebaliknya, adalah mungkin untuk memeriksa apakah tumor barah baru tumbuh lagi setelah menjalani terapi untuk memulakan terapi baru pada waktunya jika perlu. Dalam beberapa barah, seperti barah pankreas or kolon kanser, ketumbuhan asal dapat dikesan di perut melalui Sono Abdomen. Walau bagaimanapun, pemeriksaan lain seperti tomografi komputer lebih sesuai untuk tujuan ini, sehingga ujian yang digunakan untuk kelainan yang mencurigakan pada Sono Abdomen biasanya digunakan untuk penjelasan yang lebih tepat.

Persediaan

Tidak diperlukan persiapan khas untuk Sono Abdomen. Walaupun pesakit tidak perlu berpuasa, disyorkan agar tidak ada makanan besar atau minuman berkarbonat sebelum diambil. Jika tidak, pengumpulan gas di saluran gastrousus akan memberi kesan negatif terhadap keadaan pemeriksaan. Sekiranya perlu, pesakit harus pergi ke tandas semula sebelum pemeriksaan, kecuali dinyatakan sebaliknya oleh pemeriksa. Ia juga menguntungkan untuk memilih pakaian yang memudahkan membersihkan seluruh perut hingga ke pangkal paha.

Prosedur

Bagi ultrasound pemeriksaan perut, pesakit biasanya duduk di sofa pemeriksaan dalam keadaan terlentang. Pesakit harus berbaring sesenang mungkin semasa pemeriksaan. Sekiranya perlu, membengkokkan kaki dapat membantu mengendurkan dinding perut.

Pemeriksa akan meminta pesakit membersihkan perut. Lazimnya memadai untuk menarik pakaian ke atas atau ke bawah. Kemudian sebuah ultrasound gel disapukan ke perut. Ini terasa sejuk dan lembap.

Kemudian pemeriksaan sebenar bermula, apabila doktor meletakkan pemeriksaan ultrasound pada kulit. Sekarang sama ada kawasan perut atau organ tertentu disasarkan dan diperlihatkan atau pemeriksaan sistematik semua organ di perut yang dapat ditunjukkan oleh Sono Abdomen dilakukan. Ini termasuk, sebagai contoh, hati, limpa, buah pinggang dan pundi kencing.

Sekiranya perlu, doktor akan meminta pesakit untuk menukar kedudukan atau melakukan sesuatu yang tertentu bernafas manuver. Dengan bantuan tetapan khas alat ultrasound, pemeriksa juga dapat melakukan pengukuran khas seperti menentukan ukuran organ. Transduser biasanya dipandu dengan tekanan lembut, yang biasanya tidak dianggap menyakitkan atau tidak menyenangkan. Sekiranya kesakitan namun berlaku, disarankan untuk memberitahu doktor secara langsung.