Umckaloabo: Bagaimana ia melonggarkan lendir

Bahan aktif ini terdapat dalam Umckaloabo

Kesan Umckaloabo adalah berdasarkan ekstrak akar Cape geranium. Ini bertindak terhadap virus dan bakteria dan membantu dengan lendir di saluran pernafasan. Ubat ini merangsang silia dalam tiub bronkial, yang mengangkut rembesan ke atas dan memudahkannya untuk batuk. Bahan aktif juga mengaktifkan pertahanan badan sendiri.

Bilakah Umckaloabo digunakan?

Umckaloabo digunakan untuk merawat keradangan tiub bronkial (bronkitis). Walau bagaimanapun, ia juga digunakan untuk keradangan sinus paranasal dan tonsillitis tidak bernanah.

Apakah kesan sampingan Umckaloabo?

Kesan sampingan Umckaloabo sekali-sekala adalah aduan gastrousus (sakit perut, pedih ulu hati, loya, cirit-birit) atau peningkatan dalam nilai hati, yang dalam kes terpencil telah membawa kepada kerosakan fungsi hati.

Kesan buruk penggunaan umckaloabo yang jarang berlaku ialah pendarahan gusi atau hidung dan tindak balas hipersensitiviti seperti ruam kulit, gatal-gatal, gatal-gatal pada kulit dan membran mukus.

Sangat jarang, tindak balas alahan yang teruk telah dilaporkan, disertai dengan bengkak pada muka dan saluran pernafasan, sesak nafas dan penurunan tekanan darah.

Jika kesan sampingan yang serius atau kesan sampingan yang tidak disenaraikan di sini berlaku, doktor atau ahli farmasi harus segera dirujuk.

Dos titisan Umckaloabo bergantung pada umur seseorang dan tidak boleh melebihi 90 titis sehari untuk orang dewasa (30 titis untuk bayi dan 60 titis untuk kanak-kanak berumur enam hingga dua belas tahun). Titisan diambil pada waktu pagi, pada waktu makan tengah hari dan pada waktu petang dengan sedikit cecair. Dalam bentuk tablet, penyediaan juga ditelan tiga kali sehari dengan jumlah cecair yang mencukupi.

Tempoh rawatan tidak boleh melebihi tiga minggu. Selepas gejala reda, ubat harus diteruskan selama tiga hingga empat hari lagi untuk mengelakkan kambuh.

Berlebihan

Sehingga kini, tiada kesan sampingan dilaporkan daripada mengambil dos umckaloabo yang terlalu tinggi. Walau bagaimanapun, sekiranya kesan sampingan berlaku, doktor harus dimaklumkan yang boleh memulakan langkah bergantung kepada keterukan gejala.

Umckaloabo: Kontraindikasi

Penggunaan titisan Umckaloabo dan tablet Umckaloabo tidak dibenarkan dalam kes berikut

  • hipersensitiviti atau intoleransi yang diketahui terhadap bahan aktif dan komponen lain ubat
  • peningkatan kecenderungan untuk berdarah
  • mengambil ubat antikoagulan (cth. warfarin)
  • kemerosotan teruk fungsi hati dan buah pinggang
  • penyakit sedia ada sistem imun (cth. multiple sclerosis) atau mengambil ubat yang menekan sistem imun

Tiada interaksi dengan ubat lain diketahui sehingga kini. Namun begitu, doktor yang merawat anda harus dimaklumkan tentang sebarang ubat yang anda ambil pada masa yang sama.

Kehamilan dan menyusu

Memandangkan kesan umckaloabo pada ibu dan anak semasa mengandung dan menyusukan bayi belum lagi disiasat dengan secukupnya, adalah tidak digalakkan untuk mengambilnya dalam tempoh ini.

Kanak-kanak dan remaja

Tablet Umckaloabo disyorkan untuk kanak-kanak dari umur dua belas tahun. Titisan hanya boleh digunakan pada bayi dari umur satu tahun, kerana kesannya terhadap bayi belum disiasat dengan jelas.

Bagaimana untuk mendapatkan Umckaloabo

Ubat ini boleh didapati tanpa preskripsi daripada farmasi dalam bentuk titisan dan tablet Umckaloabo.

Maklumat lengkap tentang ubat ini

Di sini anda akan mendapat maklumat lengkap tentang ubat sebagai muat turun (PDF)