Triad Tidak Puas - Terapi

Istilah Unhappy Triad merujuk kepada kecederaan gabungan tiga struktur di sendi lutut: Sebabnya biasanya kecederaan sukan dengan kaki tetap dan putaran luar yang berlebihan - sering dijumpai pada pemain ski dan pemain bola. Diagnosis Triad Tidak Puas dapat disahkan menggunakan teknik pencitraan seperti sinar-X atau MRI.

  • Ligamen cruciate depan
  • Jalur dalaman
  • Meniskus dalaman

OP

Oleh kerana tiga struktur yang memberikan kestabilan terkoyak dalam Triad yang Tidak Bahagia dan kebanyakan atlet terjejas yang sekali lagi akan mengalami tekanan pada lutut, kecederaan biasanya dikendalikan. Di samping itu, kekurangan kestabilan dalam jangka panjang boleh menyebabkan kerosakan akibat seperti sendi arthrosis. Untuk menggantikan ligamen yang koyak, bahan tendon tubuh dikeluarkan dari tapak lain dan dimasukkan ke dalam lutut, atau struktur koyak disatukan kembali dan dijahit bersama. Pembedahan dilakukan sama ada pada jam-jam pertama setelah kecederaan berlaku atau setelah beberapa hari, ketika tanda-tanda keradangan khas seperti pembengkakan teruk, terlalu panas, kemerahan, teruk kesakitan dan gangguan fungsi telah reda.

Sejarah

Kursus selepas kecederaan Triad yang Tidak Puasa atau pembedahannya agak panjang. Ligamen dalaman dibekalkan dengan baik darah, yang bermaksud bahawa kita menjumpai aktiviti metabolik yang lebih tinggi dan oleh itu penyembuhan yang lebih baik dan lebih cepat, tetapi anterior ligamen cruciate dan bahagian-bahagian meniskus dalaman hampir tidak dibekalkan dengan darah dan oleh itu sembuh lebih teruk dan perlahan. Penyembuhan Triad Tidak Puas berlaku di badan seperti kecederaan tisu lain selepas penyembuhan luka fasa - sistem pembaikan badan sendiri. Menurut klasifikasi klasik, penyembuhan luka dimulakan dengan fasa inflamasi (hari 0-5), diikuti dengan percambahan (hari 5-21), di mana tanda-tanda keradangan seperti pembengkakan dan kesakitan penurunan dan tisu baru terbentuk, dan akhirnya fasa penyatuan (hari 21-360), di mana serat baru menguat dan kecederaannya sembuh sehingga fungsi lama pulih. Petunjuk klasik berbeza, bagaimanapun, bergantung pada keadaan individu kesihatan dan lokasi cedera - yang, seperti disebutkan di atas, dalam kes tisu dengan orang miskin darah bekalan, boleh memberi kesan negatif dalam jangka masa panjang.