Sendi buku lali atas | Tulang aksesori

Sendi buku lali atas

Bahagian atas buku lali sendi sering mengandungi tulang aksesori. Ini adalah trigonum Os, yang merupakan tulang aksesori kedua paling umum di kaki selepas bahagian luar tibiale Os. Trigonum Os terletak di belakang talus.

Trigonum Os berlaku pada 3-15% populasi. Trigonum Os berkembang antara tahun kelapan dan ketiga belas kehidupan. Pada kanak-kanak perempuan lebih awal daripada kanak-kanak lelaki.

Selalunya inti tulang trigonum Os bersatu dengan tulang utama talus. Pada atlet, di mana kecederaan pada buku lali sendi berlaku lebih kerap, aduan boleh timbul dari trigonum Os. Seseorang bercakap mengenai sindrom Os-trigonum.

Trigonum Os terletak berdekatan dengan tiga penting ligamen sendi pergelangan kaki. Sekiranya ligamen berada di bawah tekanan yang berat, trigonum Os boleh menjadi jengkel. Orang yang terjejas biasanya mengalami masalah tekanan kesakitan di kawasan luar buku lali.

Kadang-kadang kesakitan disertai dengan perasaan lemah dan kekakuan pada sendi. Sebagai peraturan, sindrom Os-trigonum dirawat secara konservatif. Walau bagaimanapun, dalam kes yang melampau, tulang aksesori mesti dikeluarkan secara pembedahan.

Tulang belakang

Di tulang belakang, atau lebih tepatnya di tulang belakang serviks, Os Odontoidum berlaku pada sesetengah orang. Tulang ini adalah inti tulang yang tidak menyatu dengan yang kedua vertebra serviks (paksi). Ia mewakili badan vertebra yang pertama vertebra serviks.

Os odontoideum sering dikelirukan dengan a patah. Kurang daripada satu peratus populasi mempunyai tulang rusuk serviks. Ia lebih biasa pada wanita berbanding lelaki.

Tulang rusuk serviks ini berasal dari ketujuh vertebra serviks dan disambungkan ke sternum melalui rawan or tisu penghubung. Dalam kes yang jarang berlaku, tulang rusuk serviks ini boleh menyebabkan sindrom tulang rusuk serviks, di mana mampatan saraf di kawasan pleksus lengan dan mengalami gangguan darah peredaran di kawasan lengan boleh berlaku. Tulang rusuk tambahan boleh berlaku bukan sahaja di kawasan tulang belakang serviks, tetapi juga di tulang belakang lumbar.

Tulang rusuk lumbal jauh lebih biasa daripada tulang rusuk serviks (di sekitar 8 peratus populasi. Tulang rusuk lumbar biasanya bermula pada yang pertama vertebra lumbar, jarang juga pada vertebra lumbal kedua. Kadang-kadang ia hanya sangat kecil, tetapi juga boleh menjadi tulang rusuk yang lengkap. Lumbar tulang rusuk tidak menimbulkan sebarang gejala dan oleh itu tidak memberi makna bagi orang yang terjejas.