Urat varikos | Melecur di kaki

Vena varikos

Vena varikos dangkal kaki urat yang dinding vaskularnya telah lemah kerana ketegangan yang berlebihan. Di kaki, yang darah mesti dikembalikan ke jantung melalui urat melawan graviti. Untuk melakukan ini, urat mempunyai injap kecil yang memastikan bahawa darah diangkut ke atas tidak mengikut graviti dan mengalir kembali ke kaki.

Dalam jangka masa panjang, injap ini boleh menjadi bocor (tidak mencukupi) sehingga tidak lagi ditutup dengan betul. Akibatnya, darah terkumpul di urat, yang menjadi membonjol dan mula melingkar di bawah kulit. Oleh kerana pengumpulan darah, banyak nutrien tidak dapat diangkut lagi, ia terkumpul dalam darah kapal dan tisu dan boleh menyebabkan membakar kesakitan pada yang terjejas kaki.

Dalam kes cakera herniated, cakera, yang biasanya terletak di antara dua vertebra, didorong keluar dari posisinya sehingga menekan pada saraf tunjang, sebagai contoh. Ini mengganggu fungsi konduksi saraf tunjang atau saraf yang berasal dari sana, sehingga maklumat mengenai sentuhan, tekanan, suhu, dan lain-lain tidak dapat lagi dikirimkan secara memadai ke otak.

Kualiti deria ini dari kaki oleh itu ditafsirkan oleh otak sebagai kesemutan yang tidak menyenangkan atau membakar sensasi. Meralgia paraesthetica (juga dikenali sebagai Sindrom Bernhardt-Roth atau sindrom Terowong Inguinal) adalah gangguan di mana a saraf femoral terperangkap di dalam saluran inguinal. Saraf ini (nervus cutaneus femoris lateralis) bertanggungjawab untuk penghantaran sensasi (kepekaan) seperti tekanan, suhu dan sentuhan.

Dalam perjalanannya, saraf melewati ligamen inguinal, di mana ia dapat disekat dengan cepat. Sebab biasa ialah kenaikan berat badan, mengandung atau luas latihan kekuatan di kawasan pangkal paha (paha dan otot perut). The Meralgia paraesthetica memanifestasikan dirinya terutamanya oleh a membakar sensasi di bahagian luar depan paha.

Elektrik atau seperti jarum kesakitan juga boleh berlaku. vitamin adalah sebatian kimia yang diperlukan oleh badan kita dalam dos yang kecil untuk pelbagai fungsi. Walau bagaimanapun, badan tidak dapat menghasilkannya vitamin sendiri atau hanya boleh melakukannya dalam jumlah yang sangat kecil dan oleh itu tidak mencukupi.

A kekurangan vitamin oleh itu dapat berkembang dengan cepat dalam keadaan tidak seimbang diet. vitamin E dan D terutamanya berkaitan dengan disfungsi saraf. Vitamin E adalah vitamin larut lemak dan terutamanya terdapat dalam lemak sayuran.

vitamin D dihasilkan oleh badan itu sendiri dari prekursor, tetapi ini memerlukan pengambilan prekursor dari ikan, misalnya, dan tubuh juga memerlukan cahaya matahari untuk menghasilkan vitamin D. Kekurangan kedua-dua vitamin ini secara khusus menyebabkan kehilangan fungsi serat saraf. . Akibatnya, saraf menghantar isyarat palsu ke otak, yang boleh menyebabkan sensasi terbakar di kaki walaupun tanpa rangsangan yang sesuai. Sensasi terbakar pada kaki ketika rehat biasanya menunjukkan kerosakan yang lebih teruk pada kapal atau kerosakan asas kepada saraf.

Untuk mencetuskan pembakaran kesakitan, kapal mesti dibatasi dengan teruk, kerana bekalan nutrien bukan sahaja tidak mencukupi untuk otot yang tegang, tetapi jaringannya kekurangan bekalan secara kronik. Sekiranya sensasi terbakar disebabkan oleh kerosakan saraf, kesakitan sering berlaku ketika rehat, kerana saraf dapat menghantar maklumat yang salah ke otak walaupun tanpa rangsangan. Penyakit sendi adalah istilah kolektif untuk banyak penyakit yang berdasarkan penyakit autoimun.

Di sini sistem imun diarahkan pada sel-sel badan sendiri, sehingga keradangan berulang kali terjadi. Dalam rematik, sistem lokomotor (terutamanya senditerutamanya terjejas. Dalam jangka masa panjang, rematik membawa kepada pemusnahan permukaan sendi. Apabila penyakit reumatik menyebabkan kerosakan sendi pertama, ini dapat dilihat dengan rasa sakit yang membakar. Di kaki, kedua-duanya besar sendi (sendi pinggul, sendi lutut, buku lali sendi) dan yang kecil sendi (tarsal tulang, sendi antara tulang jari kaki individu.