Urea: Maksud nilai makmal anda

Apa itu urea?

Urea – juga dikenali sebagai carbamide – dihasilkan apabila blok bangunan protein (asid amino) dipecahkan di dalam hati. Ini pada mulanya menghasilkan ammonia toksik, yang dalam kepekatan yang lebih tinggi merosakkan otak khususnya. Atas sebab ini, badan menukar sebahagian besar ammonia kepada urea bukan toksik, yang kemudiannya dikumuhkan melalui buah pinggang dan dalam kuantiti yang kecil dalam najis dan peluh.

Bilakah untuk menentukan urea?

Kemungkinan gejala tahap urea yang tinggi termasuk keletihan, sakit kepala, demam, peningkatan atau penurunan kencing, atau sakit semasa berbuat demikian. Bersama-sama dengan parameter lain, kepekatan urea yang tinggi adalah petunjuk untuk terapi penggantian buah pinggang dan memberikan maklumat tentang keberkesanannya.

Nilai rujukan urea

Bergantung pada umur, nilai standard urea darah berikut:

Umur

Nilai normal urea

bawah 3 tahun

11.0 – 36.0 mg/dl

3 untuk 12 tahun

15.0 – 36.0 mg/dl

13 untuk 18 tahun

18.0 – 45.0 mg/dl

16.6 – 48.5 mg/dl

Bilakah tahap urea terlalu rendah?

Oleh kerana urea dihasilkan semasa metabolisme asid amino, sebab yang paling biasa ialah pengambilan protein yang lebih rendah. Jika badan menghasilkan lebih banyak protein (contohnya, pada lewat kehamilan atau kanak-kanak), paras urea yang rendah juga berlaku. Kerosakan hati juga perlu dipertimbangkan. Sangat jarang, kecacatan enzim dalam kitaran urea bertanggungjawab untuk tahap urea yang rendah. Mereka membawa kepada kematian pada usia awal.

Tahap urea yang tinggi akibat daripada peningkatan pengambilan protein dalam diet adalah kurang berbahaya. Tahap urea yang tinggi juga diukur apabila badan mengalami dehidrasi.

Urea sendiri tidak toksik, tetapi dalam kepekatan yang tinggi boleh menyebabkan sakit kepala keletihan, muntah, dan gegaran yang teruk. Oleh itu, paras urea yang tinggi dalam darah sentiasa memberi sebab untuk diagnosis lanjut.

Apa yang perlu dilakukan jika urea dinaikkan atau berkurangan?

Jauh lebih relevan ialah tahap urea yang tinggi. Di sini, puncanya harus dicari dan diperbaiki secepat mungkin. Prosedur penggantian buah pinggang (dialisis) seperti hemofiltrasi digunakan untuk menurunkan paras urea darah yang tinggi secara akut. Pencucian darah sedemikian ditunjukkan jika urea dalam darah melebihi 200 mg/dl.