Ureter (Saluran Kencing): Struktur dan Fungsi

Apa itu ureter?

Ureter adalah istilah perubatan untuk ureter. Setiap buah pinggang mempunyai ureter yang melaluinya air kencing diangkut: Pelvis buah pinggang dalam setiap buah pinggang mengecil ke bawah untuk membentuk ureter tiub.

Kedua-dua ureter adalah setiap dua hingga empat milimeter tebal dan panjang 24 hingga 31 sentimeter. Mereka turun di belakang peritoneum (retroperitoneally) dan membuka ke dalam pundi kencing.

Jenis Sajian

Setiap ureter dibahagikan kepada dua bahagian:

Bahagian selepas kelopak buah pinggang ialah pars abdominalis. Bahagian bawah, yang membuka ke dalam pundi kencing, dipanggil pars pelvetica. Kedua-dua bahagian ureter tidak menunjukkan sebarang perbezaan fungsi, pembahagian dilakukan semata-mata atas dasar anatomi.

Semasa perjalanannya, ureter menunjukkan tiga penyempitan, dipanggil penyempitan atas, tengah dan bawah:

  • Penyempitan superior terletak di persimpangan pelvis buah pinggang dan ureter.
  • Penyempitan tengah terbentuk dengan bersilang dengan arteri iliac (Arteria iliaca externa).
  • Penyempitan inferior terbentuk apabila ureter melalui dinding pundi kencing.

Persimpangan ureter dengan pundi kencing ditenun ke dalam dinding pundi kencing sedemikian rupa sehingga ia bertindak sebagai injap. Di samping itu, orifis ditutup secara aktif oleh otot, yang seterusnya menghalang aliran balik air kencing dari pundi kencing ke dalam ureter.

Struktur dinding ureter

  • Tunika mukosa, terdiri daripada urothelium dan lamina propria
  • Tunica muscularis
  • Tunica adventitia

Tunika mukosa (lapisan mukosa) terdiri daripada penutup khas dan tisu kelenjar (urothelium) dan lapisan tisu penghubung yang mendasari (lamina proporia). Urothelium sangat tahan terhadap kesan air kencing dan sel-selnya sangat bersambung rapat antara satu sama lain (melalui "persimpangan ketat"). Oleh itu, air kencing tidak boleh menembusi ke dalam ruang antara sel (ruang antara sel).

Lamina propria (lapisan tisu penghubung) bertanggungjawab untuk bentuk bintang bahagian dalam ureter (lumen) dengan membentuk lipatan membujur. Ini membolehkan dinding dalam ureter bersarang bersama, tetapi lumen terbentang semasa pengangkutan air kencing.

Tunica muscularis (lapisan otot) ialah lapisan otot licin yang kuat. Ia menghasilkan gelombang peristaltik dan dengan itu memastikan pengangkutan aktif air kencing melalui ureter ke arah pundi kencing.

Tunica adventitia (tisu penghubung) berfungsi untuk mengintegrasikan ureter ke dalam tisu penghubung di sekelilingnya. Di samping itu, saluran darah dan saraf yang membekalkan berjalan di sini.

Apakah fungsi ureter?

Gelombang peristaltik melalui ureter beberapa kali seminit dan cukup kuat untuk memaksa air kencing melalui penyempitan.

Apabila pundi kencing mengosongkan semasa membuang air kecil, penutupan automatik ureter berlaku disebabkan oleh pembenaman hujung ureter dalam otot pundi kencing. Oleh itu, air kencing tidak boleh mengalir dari pundi kencing kembali melalui ureter ke arah buah pinggang.

Di manakah lokasi ureter?

Dalam setiap buah pinggang, ureter bermula di pelvis buah pinggang, pada tahap vertebra lumbar ke-2, dan terletak sepanjang keseluruhannya di luar rongga perut (retroperitoneal). Di bahagian atasnya (pars abdominalis), ureter berjalan di sepanjang otot lumbar (musculus psoas), antara fascia dan peritoneum. Dari sempadan dengan pelvis yang lebih kecil, ia dipanggil pars pelvetica ureter.

Dalam perjalanannya, ureter memotong dan melintasi beberapa saluran darah dan bersebelahan dengan aorta abdomen di sebelah kiri dan vena kava inferior di sebelah kanan.

Ureter akhirnya menghampiri pundi kencing dari belakang di atas dan melalui dinding pada sudut serong.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan ureter?

Jika masalah berlaku dalam ureter, pengangkutan air kencing terganggu atau air kencing mengalir kembali ke buah pinggang.

Kolik ureter

Tumor

Pelbagai tumor benigna atau malignan boleh berkembang di kawasan ureter.

Kecacatan

Ureter sering menunjukkan kecacatan. Ini boleh berlaku sebagai dilatasi ureter (dilatasi), penyempitan (stenosis) atau oklusi (atresia). Terdapat juga tonjolan dinding ureter (diverticula).

Refluks

Jika ureter diluaskan atau mekanisme halangan di persimpangan dengan pundi kencing terganggu, mungkin terdapat aliran balik air kencing yang berterusan ke dalam ureter. Dengan cara ini, bakteria boleh naik dari pundi kencing ke dalam ureter dan ke buah pinggang. Akibat yang mungkin adalah keradangan ureter dan pelvis buah pinggang.

kecederaan

Ureter boleh pecah sekiranya berlaku kecederaan teruk pada batang badan yang disebabkan oleh kemalangan atau prosedur pembedahan.