Uretra: Struktur dan fungsi

Apa itu uretra?

Melalui uretra, air kencing yang dihasilkan dalam buah pinggang dan terkumpul dalam pundi kencing dilepaskan ke luar. Uretra wanita dan lelaki mempunyai perbezaan.

Uretra – perempuan: Uretra perempuan adalah tiga hingga lima sentimeter panjang dan mempunyai keratan rentas berbentuk bintang yang disebabkan oleh lipatan. Ia bermula di hujung bawah pundi kencing, dipanggil leher pundi kencing.

Struktur dinding uretra adalah tiga lapisan:

  • Di dalamnya dilapisi dengan tisu penutup (epitelium) yang dipanggil urothelium.
  • Lapisan seterusnya terdiri daripada otot licin dan berjalur yang berkaitan dengan otot pundi kencing serta otot lantai pelvis.
  • Lapisan paling luar terdiri daripada tisu penghubung yang longgar (tunica adventitia). Ia menambat uretra di persekitarannya. Di samping itu, saluran darah dan saraf berjalan di dalamnya.

Di bawah membran mukus uretra wanita adalah plexus vena tumescent. Ini boleh menekan lipatan longitudinal mukosa uretra antara satu sama lain dan dengan itu menyumbang kepada penutupan.

Uretra – lelaki: Uretra lelaki adalah kira-kira 20 sentimeter panjang. Ia juga berfungsi sebagai saluran mani, apabila laluan penyaliran air mani masuk. Oleh itu, uretra lelaki juga dipanggil saluran spermatik uretra.

Ia dibahagikan kepada empat bahagian, yang namanya sepadan dengan lokasi anatomi mereka:

  • Pars prostatica
  • Pars membranacea
  • Pars spongiosa

Berbeza dengan uretra wanita yang hampir lurus sepenuhnya, uretra lelaki mempunyai dua kelengkungan kerana dimasukkan ke dalam zakar. Atas sebab yang sama, tiga penyempitan ditemui dalam perjalanannya.

Saluran perkumuhan prostat dan vesikel mani terbuka ke dalam pars prostatica. Mulai dari sini, uretra lelaki adalah sebahagian daripada sistem pembiakan.

Di bahagian uretra yang terletak di zakar, beberapa kelenjar mukus sebesar kacang ditemui. Rembesan mereka beralkali lemah dan dilepaskan sebelum ejakulasi. Ini meneutralkan persekitaran berasid.

Jika tidak, struktur dinding uretra lelaki sebahagian besarnya sepadan dengan uretra wanita.

Saluran kencing (wanita dan lelaki)

Pelvis buah pinggang, ureter, pundi kencing dan uretra bersama-sama membentuk saluran kencing eferen. Lelaki dan wanita tidak berbeza dalam hal ini. Air kencing yang terbentuk di dalam buah pinggang meninggalkan badan melalui saluran kencing.

Apakah fungsi uretra?

Uretra membawa air kencing dari pundi kencing ke luar. Pada wanita, ini juga satu-satunya fungsi.

Di manakah terletaknya uretra?

Lokasi tepat uretra berbeza pada wanita dan lelaki.

Uretra - perempuan:

Bahagian atas uretra wanita terletak di dalam dinding pundi kencing dan dipanggil pars intramuralis (seperti pada lelaki). Ia kemudian melintasi lantai pelvis, melepasi anterior antara simfisis pubis dan dinding anterior faraj.

Pembukaan luar uretra (ostium urethrae externum) terletak di antara labia minora, tepat di bawah klitoris dan dengan itu di hadapan pintu masuk faraj.

Uretra – Lelaki:

Seperti uretra wanita, uretra lelaki berasal dari leher pundi kencing. Pertama, sebagai pars intramuralis, ia melalui dinding otot pundi kencing dan sfinkter dalamannya.

Kemudian, sebagai pars prostatica, ia melalui kelenjar prostat. Di sana saluran perkumuhan kelenjar prostat dan vesikel mani terbuka ke dalam uretra.

Sebagai pars membranacea, uretra berjalan melalui lantai pelvis lelaki dan disepadukan dengan kukuh ke dalam tisu penghubung pelvis di kawasan ini.

Bahagian terakhir dan, kira-kira 15 sentimeter, bahagian terpanjang uretra lelaki dipanggil pars spongiosa. Ia berjalan melalui tisu erektil zakar dan terbuka ke luar pada glans zakar.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan uretra?

Terdapat banyak kelainan, kebanyakannya kecacatan kongenital yang menjejaskan uretra. Ini sering dikaitkan dengan halangan aliran keluar kencing atau kecacatan uretra.

Kemalangan (seperti kemalangan jalan raya) boleh menyebabkan uretra terkoyak atau putus sepenuhnya.

Kanser uretra juga berlaku: Karsinoma uretra adalah sejenis kanser yang jarang berlaku yang kebanyakannya memberi kesan kepada wanita berumur 50 tahun ke atas.

Dalam semua masalah uretra, terdapat sama ada kesukaran untuk menahan air kencing (inkontinens kencing) atau sukar atau mustahil untuk membuang air kecil (pengekalan kencing). Dalam kes kedua, kateter mesti diletakkan segera untuk melegakan pundi kencing.