Inkontinensia Kencing: Terapi dan Pencegahan

Perbelanjaan pada masalah lemah kawalan kencing bantuan semakin meningkat dari tahun ke tahun. Oleh itu, antara lain, ia menjadi penting kesihatan matlamat dasar bukan hanya untuk merawat "penyakit yang meluas" kelemahan pundi kencing, tetapi juga untuk mencegahnya melalui pencegahan yang disasarkan atau untuk meningkatkan peluang pemulihan melalui pengesanan awal.

Terapi untuk peningkatan tekanan

Sekiranya punca inkontinensia kencing lemah lantai pelvik otot, latihan aktif otot membantu selain pengurangan berat badan yang diperlukan. Gimnastik harian, pada mulanya dengan bimbingan profesional dan kemudian anda sendiri, nada lantai pelvik otot, menguatkan sfinkter dan meluruskan uretra. Terapi fizikal mempunyai kesan sokongan. Sekiranya tidak ada kejayaan rawatan yang memuaskan setelah beberapa bulan, campur tangan pembedahan harus dipertimbangkan. Sekiranya pundi kencing kendur, lantai pelvik latihan juga merupakan pilihan pertama. Dalam bentuk yang teruk, pembetulan kedudukan pundi kencing dengan pembedahan ditunjukkan. Sekiranya penutupan uretra yang lemah disebabkan oleh menopaus, ubat pengganti yang hilang estrogen (preskripsi) dapat menghilangkan gejala; namun, ini hanya boleh dilakukan di bawah pengawasan pakar (pakar sakit puan).

Rawatan inkontinensia

Di tempat pertama, cystitis or kanser pundi kencing mesti dikesampingkan dan dirawat sekiranya perlu. Sekiranya pundi kencing reseptor berlebihan, pundi kencing teh dan panas atau fitoterapi, iaitu dengan mengambil ubat-ubatan herba, membantu dalam kes-kes ringan. Ini termasuk, sebagai contoh, ekstrak dari labu biji, dari Jelatang akar, dari batang emas or nasturtium minyak. Sebilangan ubat ini terdapat di farmasi, yang lain di kedai ubat. Bentuk yang lebih teruk memerlukan rawatan perubatan. Berkesan di sini adalah ubat antispasmodik dari kumpulan antikolinergik seperti

Mereka menghalang pengecutan, iaitu pengecutan otot pundi kencing, di mana kuat keinginan untuk membuang air kecil reda. Rawatan harus berlangsung sekurang-kurangnya enam minggu. Sebilangan ubat boleh menyebabkan kering mulut pada mulanya, tetapi anda masih harus meneruskannya terapi. Selepas beberapa hari, rasa kering mulut akan hilang. Sehingga itu, hanya menyedut gula-gula atau kunyah untuk mempromosikan air liur aliran. Di samping itu, fisioterapeutik langkah-langkah tidak boleh ditinggalkan. Mereka yang terjejas sendiri, misalnya, dapat mencegah keinginan untuk membuang air kecil dengan latihan tandas, iaitu mengosongkan pundi kencing pada waktu yang ditetapkan, dan mengelakkan kehilangan air kencing secara tidak sengaja. Untuk sebab psikologi, latihan autogenik sering membantu, sebagai contoh.

Terapi untuk inkontinensia limpahan

Bentuk awal dari prostat- gangguan pengosongan pundi kencing yang berkaitan dapat dipengaruhi oleh ubat-ubatan herba (lihat juga hiperplasia prostat jinak). Berkuat kuasa di sini adalah ekstrak dari labu biji, dari buah sabal, dari menyengat Jelatang akar atau beta-sitosterol dari minyak sayuran (ada hanya terdapat di farmasi). Dadah dari kumpulan penyekat reseptor alfa (hanya tersedia pada preskripsi) juga digunakan. Antara lain, mereka menghalang reseptor alpha pada pundi kencing leher, yang bertanggungjawab untuk penutupan pundi kencing yang baik. Penutupan pundi kencing dilonggarkan dan rintangan keluar berkurang. Inhibitor 5-alpha-reductase yang disebut (boleh didapati dengan preskripsi) juga boleh membawa kepada peningkatan pengosongan pundi kencing dengan mengurangkan ukuran prostat. Pada peringkat lanjut, penyingkiran prostat mungkin perlu. Sekiranya prostat kanser disyaki, pakar terapi (pakar urologi!) sangat mustahak.

Inkontinensia kencing: pencegahan

Di tempat pertama profilaksis untuk inkontinensia kencing adalah gaya hidup sihat, terutama berat badan normal, dikondisikan oleh sihat diet dan senaman yang mencukupi. Campuran seimbang diet, mengelakkan terlalu banyak lemak dan gula-gula, mencegah berat badan berlebihan daripada berlaku di tempat pertama, atau membantu mengurangkannya jika perlu. Berakal diet juga membantu mengatur pencernaan. Sembelit menyebabkan ketegangan yang berlebihan di dasar pelvis kerana tekanan yang teruk semasa buang air besar, yang seterusnya mendorong masalah lemah kawalan kencing. Senaman terbakar kalori, membantu mengurangkan berat badan, dan membantu meningkatkan kesedaran badan. Di samping itu, semua langkah-langkah yang mempromosikan darah peredaran (sauna, mandian Kneipp, mandian bergantian, dll.) berguna. Ketidakstabilan tekanan terutamanya mempengaruhi ibu. Walaupun selama mengandung, lantai pelvisnya berada di bawah banyak tekanan dari berat bayi. Untuk mengelakkan masalah lemah kawalan kencing pada tahun-tahun kemudian, sayatan perineum yang terkawal semasa melahirkan anak membantu mengelakkan air mata otot. Selepas melahirkan anak, latihan selepas bersalin yang baik merangkumi intensif latihan lantai pelvis untuk menguatkan semula otot yang terbentang. Latihan lantai pelvis adalah langkah pencegahan terhadap inkontinensia kencing pada usia berapa pun, bahkan pada usia muda, terutama bagi orang-orang dalam "pekerjaan duduk". Jadi dengan profilaksis yang disasarkan dan terapi, inkontinensia kencing dapat diatasi dengan baik.