Jangkitan Saluran Kencing: Gejala, Rawatan

Gambaran ringkas

 • Simptom: sakit dan pedih apabila membuang air kecil, kerap ingin membuang air kecil, berasa sakit, dalam kes yang lebih rumit: Demam, menggigil, sakit pinggang (pyelonephritis)
 • Rawatan: Bergantung kepada punca, secara amnya: minum banyak cecair, kerap membuang air kecil, berehat; sebaliknya biasanya antibiotik atau ubat lain serta alternatif herba
 • Punca dan faktor risiko: Kebanyakan jangkitan oleh bakteria usus disebabkan berdekatan dengan kawasan dubur, anatomi wanita uretra pendek; faktor risiko termasuk: Kekurangan imun, kehamilan, penyakit metabolik, halangan aliran keluar
 • Diagnosis: Berdasarkan simptom, ujian air kencing dan darah, pemeriksaan ultrasound (sonografi)
 • Perjalanan penyakit dan prognosis: Prognosis yang baik untuk jangkitan saluran kencing yang tidak rumit, biasanya pemulihan lengkap dengan antibiotik
 • Pencegahan: Langkah-langkah am seperti minum banyak cecair, mengosongkan pundi kencing secara berkala, pemakanan sihat; pencegahan berasaskan ubat dengan antibiotik atau persediaan herba, estrogen, mannose atau imunoterapi mungkin untuk jangkitan saluran kencing berulang

Apakah jangkitan saluran kencing?

Gejala biasa jangkitan saluran kencing adalah sakit baru ketika membuang air kecil, seperti rasa terbakar, dan keinginan yang kerap dan kuat untuk membuang air kecil.

Disebabkan oleh uretra yang pendek, ia adalah terutamanya wanita yang mengalami jangkitan saluran kencing. Ia adalah sebab paling biasa ketidakupayaan untuk bekerja di kalangan wanita. Lebih separuh daripada wanita mengalami jangkitan saluran kencing sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Wanita yang lebih tua adalah, lebih kerap UTI berlaku. Lelaki biasanya hanya jatuh sakit pada usia yang lebih tua, apabila gangguan aliran kencing yang berkaitan dengan usia berlaku.

Klasifikasi jangkitan saluran kencing

Doktor membezakan antara jangkitan saluran kencing mengikut aspek yang berbeza:

 • Di manakah jangkitan berlaku? Di bahagian atas saluran kencing (pyelonephritis) atau di bahagian bawah saluran kencing (uretra, pundi kencing, prostat)?
 • Adakah jangkitan menyebabkan gejala? Adakah terdapat UTI bergejala atau dipanggil bakteria asimtomatik (patogen terdapat dalam saluran kencing tetapi tidak menyebabkan sebarang gejala)?
 • Adakah terdapat faktor risiko tertentu, seperti penyempitan uretra, kehamilan atau kekurangan imun, yang mungkin atau mungkin tidak membawa kepada jangkitan saluran kencing yang rumit (UTI tidak rumit)?

Apakah tanda-tanda?

Seperti kebanyakan jangkitan bakteria, jangkitan saluran kencing menyebabkan kemerahan dan pembengkakan tisu.

Simptom jangkitan saluran kencing yang biasa adalah sakit dan pedih apabila membuang air kecil, darah dalam air kencing dan rasa sakit secara umum. Dalam kes yang teruk, jangkitan saluran kencing kadangkala disertai dengan demam dan menggigil. Jika jangkitan merebak ke pelvis buah pinggang, sakit pinggang adalah tanda tipikal penyakit ini.

Ramai penghidap yang berulang kali mengalami jangkitan saluran kencing mengenali tanda-tanda pertama jangkitan saluran kencing sejak awal dan tahu bagaimana untuk mengelakkan ancaman cystitis dengan bantuan ubat rumah.

Pemulihan rumah mempunyai hadnya. Jika simptom berterusan dalam tempoh yang lebih lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Anda boleh mengetahui ubat rumah yang boleh membantu dengan cystitis dalam beberapa kes dalam artikel Cystitis - ubat rumah.

Bagaimana ia dirawat?

Doktor biasanya mendasarkan rawatan mereka pada garis panduan yang dipanggil. Ini adalah cadangan rawatan daripada kumpulan pakar untuk penyakit tertentu, yang berdasarkan penemuan saintifik terkini.

Doktor anda akan memberikan rawatan yang sesuai untuk jangkitan saluran kencing. Dia biasanya akan memberi ubat (seperti antibiotik atau ubat penahan sakit) dan langkah-langkah am yang penting untuk jangkitan saluran kencing. Ini termasuk yang berikut:

 • Minum banyak cecair (sekurang-kurangnya dua liter sehari) untuk mengeluarkan saluran kencing
 • Kosongkan pundi kencing dengan kerap dan kerap
 • Aplikasi haba, contohnya dalam bentuk botol air panas
 • Rehat katil jika ia adalah kes pyelonephritis

Jika anda mengalami kegagalan jantung, adalah penting untuk anda menjelaskan jumlah cecair harian dengan doktor anda. Sesetengah orang yang mengalami kegagalan jantung mempunyai had minum.

Jika anda mengalami keradangan pundi kencing yang ringan dan tidak rumit, doktor kadangkala mengesyorkan rawatan simptomatik dengan ubat penahan sakit seperti ibuprofen, tetapi tidak untuk wanita hamil.

Jika jangkitan saluran kencing memerlukan rawatan dengan antibiotik, doktor akan memutuskan antibiotik mana yang hendak digunakan berdasarkan pelbagai faktor. Terapi antibiotik kadang-kadang bergantung kepada ini:

 • sama ada terdapat gejala
 • sama ada jangkitan saluran kencing itu rumit atau tidak rumit
 • lokasi sebenar keradangan
 • keterukan jangkitan

Dalam kes jangkitan saluran kencing yang tidak rumit, doktor biasanya menetapkan antibiotik bertindak pendek selama satu hingga tiga hari, yang membawa penawar yang boleh dipercayai dengan cepat.

Jika tiada simptom seperti sakit semasa jangkitan saluran kencing walaupun patogen dikesan, rawatan dengan antibiotik tidak semestinya diperlukan dalam kebanyakan kes. Pengecualian adalah wanita hamil dan orang yang akan menjalani pembedahan pada saluran kencing atau jika terdapat risiko jangkitan merebak dengan jangkitan saluran kencing.

Sekiranya terdapat jangkitan saluran kencing yang rumit, doktor juga akan menetapkan antibiotik. Walau bagaimanapun, rawatan biasanya mengambil masa yang lebih lama dan antibiotik lain biasanya juga digunakan. Dalam wanita hamil dan kanak-kanak, sebagai contoh, doktor hanya menggunakan antibiotik tertentu yang lebih baik diterima oleh kumpulan orang ini untuk merawat jangkitan saluran kencing.

Apakah yang menyebabkan jangkitan saluran kencing?

Bakteria usus melepasi dari dubur ke uretra luar dan kemudian naik ke saluran kencing dan organ genital (saluran urogenital). Kebersihan yang tidak betul selepas menggunakan tandas sering bertanggungjawab untuk ini. Dalam kes lain, keradangan saluran kencing berlaku selepas hubungan seksual tanpa perlindungan.

Wanita khususnya lebih cenderung untuk dijangkiti jangkitan saluran kencing. Ini kerana wanita mempunyai uretra yang lebih pendek berbanding lelaki dan laluan masuk ke uretra lebih dekat dengan dubur. Atas sebab ini, kuman memasuki pundi kencing dengan lebih mudah. Wanita muda khususnya sering terkena jangkitan saluran kencing.

Orang tua dengan kateter kencing juga lebih berkemungkinan mengalami jangkitan saluran kencing. Di sini, bakteria menggunakan kateter sebagai "rel panduan". Bayi dan kanak-kanak juga terkena jangkitan saluran kencing. Terutamanya apabila mereka berada dalam lampin, kerana ia sangat mudah untuk bakteria membiak dengan cepat dan kuat dalam persekitaran yang lembap.

Jangkitan saluran kencing – faktor risiko khas

Terdapat juga faktor tertentu yang meningkatkan risiko jangkitan saluran kencing. Ini termasuk

 • Kekurangan imun, contohnya disebabkan oleh penyakit serius atau ubat seperti imunosupresan
 • Penyakit metabolik seperti diabetes mellitus
 • Gangguan saliran air kencing, contohnya disebabkan oleh batu kencing, tumor atau pembesaran prostat
 • Mengandung

Adakah jangkitan saluran kencing menular?

Pada prinsipnya, jangkitan kuman pada saluran kencing mungkin berjangkit. Lebih-lebih lagi jika ia berlaku di bahagian bawah saluran kencing seperti uretra.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, jangkitan berlaku melalui penyebaran bakteria usus badan sendiri. Sebagai contoh, penularan semasa hubungan seks juga mungkin dan tidak dikaitkan dengan jantina. Dalam sesetengah kes, lelaki juga dijangkiti semasa hubungan seksual, walaupun ini berlaku lebih jarang berbanding wanita kerana uretra mereka yang lebih panjang.

Bagaimanakah jangkitan saluran kencing didiagnosis?

Biasanya doktor boleh mendiagnosis jangkitan saluran kencing berdasarkan gejala biasa dan menggunakan jalur ujian air kencing. Jalur ujian mengesan pelbagai perubahan tipikal dalam air kencing, seperti kandungan komponen sel darah merah dan putih atau produk tertentu metabolisme bakteria (nitrat).

Dalam kebanyakan kes jangkitan saluran kencing, jalur ujian air kencing menunjukkan keputusan nitrit yang positif. Walau bagaimanapun, ujian nitrit negatif tidak mencukupi untuk menolak penyakit ini. Ini kerana terdapat beberapa bakteria yang tidak menghasilkan nitrit.

Darah biasanya menunjukkan nilai keradangan yang tinggi seperti peningkatan protein C-reaktif (CRP), kadar pemendapan eritrosit dan sel darah putih (leukositosis). Jika demam ada, doktor kadangkala mengambil kultur darah untuk menentukan patogen.

Dalam sesetengah kes, doktor juga menjalankan pemeriksaan ultrasound (sonografi) untuk mengenal pasti sebarang halangan aliran keluar kencing. Prosedur pengimejan lain seperti tomografi komputer atau pemeriksaan X-ray dengan medium kontras jarang diperlukan.

Bagaimanakah perkembangan jangkitan saluran kencing?

Jangkitan saluran kencing biasanya sembuh sepenuhnya dengan pemberian antibiotik dan prognosis adalah baik.

Buah pinggang biasanya tidak rosak sama ada. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk anda berjumpa doktor jika anda mengesyaki jangkitan saluran kencing untuk mengelakkan komplikasi. Terutama jika tidak dirawat, jangkitan saluran kencing menaik boleh berkembang dalam beberapa kes, mengakibatkan keradangan pelvis buah pinggang.

Risiko perjalanan yang teruk dan dengan itu urosepsis, keracunan darah yang bermula dengan jangkitan saluran kencing, adalah rendah di bawah rawatan perubatan. Urosepsis adalah kecemasan perubatan yang boleh membawa maut dalam keadaan tertentu.

Bolehkah jangkitan saluran kencing dicegah?

Terdapat beberapa langkah umum yang boleh mencegah jangkitan saluran kencing dalam beberapa kes dan membantu mengekalkan saluran kencing yang sihat. Terdapat juga cara untuk mencegah jangkitan saluran kencing berulang.

Langkah-langkah am untuk mencegah jangkitan saluran kencing

Langkah-langkah berikut, antara lain, menyokong kesihatan saluran kencing:

 • Pengambilan cecair yang mencukupi (membuang sebarang bakteria dengan air kencing)
 • Kerap membuang air kecil (menghalang pertumbuhan bakteria)
 • Diet yang sihat dengan banyak vitamin C dan asid askorbik
 • Buang air kecil sebelum dan selepas hubungan seksual dan gunakan kontraseptif mesra pundi kencing dengan kondom
 • Kebersihan tandas amat penting untuk wanita (lap dari depan ke belakang dan gunakan losyen pencuci pH neutral)
 • Elakkan menyejukkan badan (tukar seluar dalam basah)
 • Seluar dalam bernafas yang boleh dibasuh pada 60 darjah

Pencegahan jangkitan saluran kencing berulang

Sekiranya jangkitan saluran kencing berlaku berulang kali, terutamanya pada wanita, terdapat pilihan ubat untuk pencegahan. Ini termasuk, sebagai contoh

 • Doktor kadangkala menetapkan dos antibiotik yang rendah dalam tempoh yang lebih lama (beberapa bulan), terutamanya untuk UTI yang rumit.
 • Di samping itu, tablet untuk terapi imun tersedia untuk profilaksis jangkitan saluran kencing yang berulang, di mana sistem imun dirangsang oleh pentadbiran patogen yang terbunuh.
 • Persediaan lain seperti D-mannose dan alternatif herba seperti daun bearberry (jangan ambil jangka panjang!) atau nasturtium dan akar lobak pedas (terutama gabungan kedua-duanya) juga sesuai untuk jangkitan saluran kencing yang berulang.

Doktor mentakrifkan jangkitan saluran kencing yang kronik atau berulang sebagai lebih daripada dua jangkitan saluran kencing dalam tempoh enam bulan atau lebih daripada tiga jangkitan saluran kencing setiap tahun.

Pengambilan prebiotik atau produk kranberi juga mungkin mempunyai kesan profilaksis terhadap jangkitan pundi kencing yang berulang. Walau bagaimanapun, terdapat kekurangan bukti saintifik yang jelas dan mencukupi untuk ini.

Adalah lebih baik untuk membincangkan pencegahan yang betul dengan doktor keluarga anda, pakar urologi atau pakar sakit puan.