Gunakan untuk pembinaan otot | Steroid anabolik

Gunakan untuk membina otot

Hampir semua orang telah menemui istilah ini Steroid anabolik berkaitan dengan pembinaan otot atau bina badan. Mereka kini tidak dapat ditandingi sebagai doping persiapan untuk membina otot dan oleh itu menjadi pilihan pertama walaupun terdapat banyak kesan sampingan. Steroid anabolik tergolong dalam larut lemak hormon.

Oleh itu, mereka dapat diangkut ke otot dengan melekat pada molekul larut dalam air di darah. Mereka kemudian menembusi membran sel sel otot dan menyebabkan peningkatan pengeluaran protein dalam sel otot. Ia adalah sel otot ini khusus protein yang berlipat kali ganda apabila kita bercakap mengenai pembinaan otot.

Adakah jumlah sel otot juga dapat ditingkatkan masih menjadi subjek kajian. Memang benar bahawa Steroid anabolik berfungsi sebagai doping ejen walaupun tanpa latihan otot tambahan. Walau bagaimanapun, kesan steroid dapat dimaksimumkan jika otot diberi rangsangan pertumbuhan tambahan, iaitu mereka dilatih dan dengan demikian dirangsang untuk tumbuh. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai pembinaan otot: Maksimum latihan kekuatan dan bangunan otot.

Permohonan perubatan

Dalam perubatan, steroid anabolik digunakan terutamanya dalam kes perkembangan lelaki yang tidak mencukupi pada kanak-kanak lelaki semasa akil baligh dan dalam kes peningkatan cachexia (pelepasan) pada pesakit. Di samping itu, steroid anabolik - dalam kebanyakan kes perubatan adalah testosteron persediaan - digunakan untuk merangsang libido lelaki. Steroid anabolik membantu tubuh mengembangkan sifat dan ciri seksual lelaki.

Suara yang lebih mendalam, pertumbuhan organ seksual dan peningkatan badan rambut boleh disebabkan oleh pentadbiran persediaan hormon semasa akil baligh apabila tahap hormon badan sendiri tidak mencukupi. Steroid diresepkan kepada lelaki dengan tahap rendah testosteron tahap untuk mencapai tahap normal, sama seperti boleh digunakan dalam kes kekurangan libido, lebih sering pada lelaki yang lebih tua. Selalunya persediaan seperti itu juga digunakan selepas pembedahan penugasan semula seks untuk membantu bekas wanita itu kelihatan lebih maskulin dengan merangsang proses yang disebutkan di atas.

In cachexia sebagai gejala pelbagai penyakit, seperti AIDS or kanser, steroid anabolik digunakan untuk merangsang selera makan pesakit dan dengan itu meningkatkan pengambilan kalori yang lebih tinggi untuk mengatasi masalah pemburukan. Pada masa lalu, steroid anabolik juga digunakan untuk merawat pertumbuhan badan yang berkurang atau sumsum tulang kemurungan. Di sini mereka digunakan untuk pertumbuhan tulang dan untuk meningkatkan sintesis darah komponen dalam sumsum tulang. Sementara itu, bagaimanapun, lain-lain persediaan hormon digunakan, sehingga steroid anabolik hanya memainkan peranan bawahan di kawasan ini.

Gunakan dalam doping

Steroid, sebagai salah satu kelas terpenting di doping bahan, telah menjadi bahagian penting dalam prestasi moden dan latihan kekuatan, tetapi juga sukan riadah hari ini. Semasa Perang Dunia Kedua, steroid anabolik dikembangkan untuk membantu tentera yang keletihan dan kelaparan mendapatkan kembali kekuatan mereka. Selepas berakhirnya konflik di seluruh dunia, sukan yang kompetitif menemui bahan-bahan itu sendiri.

Sehingga larangan ubat-ubatan yang meningkatkan prestasi dan pengenalan kawalan doping pada tahun 1970-an, bahan-bahan ini sering digunakan untuk meningkatkan prestasi. Pada masa ini, istilah steroid anabolik kemungkinan besar berkaitan dengan bina badan. Banyak pertumbuhan otot dalam masa sesingkat mungkin adalah matlamat yang dinyatakan di sini.

Dan ia berjaya: pelbagai kajian menunjukkan peningkatan jisim otot hingga tujuh kilogram dalam masa 10 minggu dengan latihan keras pada masa yang sama. Dalam kajian yang sama juga ditunjukkan bahawa peningkatan otot hingga dua kilogram mungkin dilakukan tanpa latihan tambahan, hanya dengan mengambil lebih banyak daripada steroid anabolik secara fisiologi. (Kesan dos supraphysiologic sebanyak testosteron mengenai ukuran dan kekuatan otot pada lelaki normal, oleh Bhasin et al., 1996) Kemunculan sukan rekreasi berkaitan satu pihak dengan cara berfikir sosial kita, di mana badan atletik yang terlatih dianggap ideal, tetapi sebaliknya fakta bahawa steroid anabolik mudah didapati dalam bentuk tablet dan oleh itu juga sangat senang dimakan.

Dianggarkan bahawa sehingga seperlima atlet rekreasi kurang lebih kerap mengambil steroid anabolik. Sebilangan besar mereka mendapatkan steroid anabolik melalui peniaga, kerana pembelian di farmasi bergantung kepada preskripsi. Steroid biasanya diambil dalam siklus yang berbeda, juga disebut "penawar" dalam kalangan profesional.

Atlet mempunyai fasa pengambilan steroid yang digantikan dengan fasa bebas steroid, selepas itu tempoh pengambilan steroid mengikuti. Prosedur ini dapat digunakan dengan baik, terutama dalam kaitannya dengan ujian urin yang diumumkan untuk pengesanan doping, kerana tahap testosteron dalam air kencing kembali ke tahap fisiologinya setelah menghentikan steroid anabolik. Selanjutnya, pelbagai jenis steroid sering digabungkan untuk menangani sebanyak mungkin reseptor hormon steroid dalam badan dan dengan itu memaksimumkan kesannya. Dalam kalangan profesional ini dikenali sebagai susun.