Menggunakan Minyak Borage dengan betul

Apakah kesan minyak borage?

Untuk tujuan terapeutik, borage (Borago officinalis) digunakan terutamanya dalam bentuk bijinya atau minyak yang diekstrak daripadanya. Minyak ini mengandungi banyak asid gamma-linolenik. Ini adalah asid lemak omega-3 tak tepu, yang menyokong pembentukan bahan anti-radang dan antispasmodik dalam badan.

Pada masa lalu, terutamanya daun dan bunga borage digunakan untuk tujuan perubatan. Ia mengandungi, sebagai contoh, lendir dan tanin, saponin dan asid silisik. Yang terakhir dikatakan menggalakkan pertumbuhan kulit, rambut dan kuku.

Untuk apa minyak borage digunakan?

Minyak borage yang ditekan daripada biji benih (minyak biji borage) adalah kegunaan perubatan utama. Ia mudah rosak dan oleh itu boleh didapati secara komersial juga diisi dalam kapsul.

Sebagai tambahan kepada minyak biji, bunga borage dan herba masih digunakan hari ini - contohnya segar sebagai salad atau kering sebagai rempah atau teh. Walau bagaimanapun, disebabkan alkaloid pyrrolizidine, borage hanya perlu diambil secara berjimat dengan cara ini.

Tumbuhan ini juga kadangkala digunakan dalam perubatan tradisional. Sebagai contoh, luka dirawat dengan daun borage untuk mengelakkan keradangan.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan minyak borage?

Tiada kesan sampingan dijangka daripada minyak borage apabila digunakan dengan betul. Walau bagaimanapun, pengambilan daun dan bunga jangka panjang boleh menyebabkan masalah hati, antara lain.

Perkara yang perlu anda pertimbangkan apabila menggunakan borage

Wanita hamil, ibu yang menyusu dan kanak-kanak tidak boleh menggunakan persediaan borage untuk berada di bahagian yang selamat.

Bagaimana untuk mendapatkan borage dan produknya

Anda boleh membeli minyak biji borage tulen atau dalam bentuk kapsul minyak borage di farmasi, kedai ubat atau kedai makanan kesihatan. Kedai teh dan rempah ratus yang lengkap membawa borage sebagai campuran teh atau herba.

Apakah borage?

Borage mempunyai banyak nama: Herba timun, kukumerkraut, Liebäugelchen, bintang langit biru, herba salad, bunga bintang, kegembiraan hati atau Wohlgemütsblume. Beberapa nama vernakular ini mencadangkan tujuan tumbuhan ini telah lama digunakan dalam perubatan rakyat dan masakan.

Untuk satu hidangan, rempah dapur yang ditanam di seluruh dunia sangat diperlukan: Sos Hijau Frankfurt. Malah pada zaman Goethe, borage adalah sebahagian daripada resipi kuno ini bersama-sama dengan enam herba lain.