Rahim: Saiz, Kedudukan, Struktur & Fungsi

Apa itu rahim?

Rahim adalah organ berotot dalam bentuk buah pir terbalik. Di dalam rahim terdapat rongga rahim (cavum uteri) dengan bahagian dalam yang rata dan segi tiga. Dua pertiga bahagian atas rahim dipanggil badan rahim (corpus uteri) dengan kubah (fundus uteri) di kawasan paling atas, yang menggantung saluran keluar satu tiub fallopio setiap satu di sebelah kanan dan kiri. Bahagian ketiga yang lebih rendah, tirus sempit dipanggil serviks uteri.

Di antara korpus uteri dan serviks terdapat sekeping penghubung yang sempit (isthmus uteri), iaitu kira-kira setengah sentimeter hingga satu sentimeter panjang. Walaupun kawasan ini secara anatomi tergolong dalam serviks, bahagian dalamannya dilapisi dengan mukosa yang sama dengan korpus uteri. Walau bagaimanapun, mukosa dalam isthmus - tidak seperti dalam badan rahim - tidak mengambil bahagian dalam perubahan kitaran dalam kitaran haid.

Rahim biasanya sedikit bengkok ke hadapan (anteversion) dan sedikit bengkok ke hadapan berhubung dengan serviks (anteflexion). Ia terletak pada pundi kencing dengan cara ini. Bergantung pada pengisian pundi kencing, rahim bergeser sedikit.

Saiz dan berat rahim

Saiz rahim adalah kira-kira tujuh hingga sepuluh sentimeter pada wanita dewasa yang tidak hamil. Rahim adalah satu setengah hingga tiga sentimeter tebal dan berat kira-kira 50 hingga 60 gram. Berat ini boleh meningkat kepada kira-kira satu kilogram semasa kehamilan.

Struktur dinding rahim

Struktur dinding dalam rahim menunjukkan tiga lapisan: Lapisan luar adalah lapisan dengan peritoneum, perimetrium tisu penghubung. Ke arah dalam mengikuti lapisan tebal sel otot yang dipanggil myometrium. Di bahagian dalam terdapat selaput lendir. Dalam rongga rahim, ini dipanggil endometrium. Ia berbeza dalam struktur daripada membran mukus dalam serviks.

Fungsi rahim hanya berlaku semasa kehamilan: rahim menyediakan ruang di mana telur yang disenyawakan berkembang menjadi anak yang berdaya maju.

Rahim bersedia untuk tugas ini setiap bulan: Endometrium menebal kepada ketebalan kira-kira enam milimeter pada separuh pertama kitaran di bawah pengaruh hormon (estrogen). Dalam langkah selanjutnya, hormon progesteron membuka kesannya: ia menyediakan endometrium untuk implantasi telur yang berpotensi disenyawakan. Jika persenyawaan tidak berlaku, selaput lendir yang menebal ditumpahkan dan dikumuhkan melalui pendarahan haid (darah dari saluran mukosa yang pecah). Semasa proses ini, lapisan otot yang kuat di dalam rahim mengecut untuk mengeluarkan tisu yang ditolak ke luar. Penguncupan otot ini boleh dianggap sebagai sakit haid dengan intensiti yang berbeza-beza.

Di manakah lokasi rahim?

Rahim terletak di bahagian bawah pelvis wanita antara pundi kencing dan rektum. Perimetrium memanjang dari hujung atas ke permukaan anterior rahim, yang terletak pada pundi kencing, dan seterusnya ke bawah ke isthmus, di mana ia terus ke pundi kencing. Di bahagian belakang rahim, perimetrium terletak pada rahim hingga ke serviks.

Rahim dipegang pada kedudukannya oleh pelbagai struktur tisu penghubung (ligamen penahan). Di samping itu, otot lantai pelvis biasanya menghalang rahim daripada turun.

Apakah masalah yang boleh menyebabkan rahim?

Dalam endometriosis, lapisan rahim (endometrium) juga tumbuh di luar rahim, contohnya dalam tiub fallopio, ovari, faraj, peritoneum atau - walaupun jarang - di kawasan di luar kawasan kemaluan, contohnya di pangkal paha, rektum, limfa. nod, paru-paru atau juga otak. Tumpuan endometrium ini juga mengambil bahagian dalam kitaran haid, jadi ia dibina dan dipecahkan secara kitaran (termasuk sejumlah kecil pendarahan yang diserap oleh tisu sekeliling). Gejala biasa endometriosis termasuk sakit perut, sakit belakang kitaran, sakit semasa hubungan seks, haid tidak teratur dan ketidaksuburan.

Rahim mungkin turun (iaitu, masuk lebih dalam ke dalam pelvis), biasanya bersama-sama dengan faraj. Oleh kerana sambungan tisu penghubung yang ketat, organ jiran pundi kencing dan/atau rektum juga dibawa bersama. Penurunan (descensus) organ pelvis ini adalah proses yang progresif. Akhirnya, rahim boleh keluar sebahagian atau sepenuhnya daripada faraj (prolaps). Faktor risiko untuk penurunan organ pelvis termasuk kelemahan atau kecederaan pada lantai pelvis (seperti kecederaan kelahiran), obesiti, batuk kronik dan sembelit kronik.

Ketumbuhan kanser dalam serviks dipanggil kanser serviks (karsinoma serviks). Faktor risiko termasuk hubungan seksual pertama yang awal, kerap bertukar pasangan seksual, dan kebersihan alat kelamin yang kurang baik. Faktor-faktor ini meningkatkan risiko jangkitan virus papiloma manusia (HPV). Kuman ini terlibat dalam perkembangan karsinoma serviks.

Polip rahim terhasil daripada hiperplasia yang disebabkan oleh estrogen (pembesaran/peningkatan pertumbuhan) tisu endometrium. Fibroid rahim adalah pertumbuhan otot jinak di dalam atau pada rahim yang pertumbuhannya ditentukan oleh estrogen. Kedua-dua polip dan fibroid boleh menyebabkan ketidakselesaan, tetapi tidak perlu.