Uveitis: Gejala, Punca, Terapi

Gambaran ringkas

 • Apakah uveitis? Radang pada bahagian kulit tengah mata (uvea). Ini terdiri daripada iris, badan ciliary dan koroid.
 • Bentuk uveitis: uveitis anterior, uveitis perantaraan, uveitis posterior, panuveitis.
 • Komplikasi: antara lain katarak, glaukoma, detasmen retina dengan risiko buta.
 • Punca: biasanya tiada punca boleh dikenal pasti (uveitis idiopatik). Kadangkala uveitis adalah akibat daripada keadaan lain seperti penyakit reumatik atau jangkitan.
 • Penyiasatan: Sejarah perubatan, pemeriksaan oftalmologi dan ujian mata, penyiasatan untuk menentukan punca, seperti ujian darah atau prosedur pengimejan, jika perlu.
 • Adakah uveitis boleh disembuhkan? Peluang baik untuk menyembuhkan uveitis akut. Uveitis kronik sering dikenal pasti dan dirawat lewat, itulah sebabnya risiko komplikasi meningkat di sini. Dalam kes penyakit asas kronik, uveitis sentiasa boleh berulang (relaps).

Uveitis: Penerangan

Kulit mata tengah (uvea) terdiri daripada tiga bahagian: Iris, Badan Siliari, dan Koroid. Dalam uveitis, bahagian ini boleh meradang secara individu atau gabungan. Sehubungan itu, pakar perubatan membezakan antara bentuk uveitis yang berbeza (lihat di bawah).

Uveitis adalah salah satu penyakit mata yang jarang berlaku. Setiap tahun, kira-kira 15 hingga 20 daripada 100,000 orang mengalami keradangan mata ini.

Uveitis boleh berlaku secara tiba-tiba (akut) atau berkembang dalam jangka masa yang panjang. Jika ia bertahan lebih daripada tiga bulan, ia dipanggil kronik. Uveitis kronik khususnya boleh membawa kepada komplikasi seperti katarak atau glaukoma - dalam kes yang paling teruk, buta.

Dalam sesetengah kes, uveitis kembali lagi dan lagi, yang dipanggil berulang.

Uveitis: tempoh dan prognosis

Bentuk kronik biasanya diiktiraf dan dirawat kemudian, kerana ia dikaitkan dengan gejala yang jauh lebih lemah. Oleh itu, risiko komplikasi seperti lens opacification (katarak) atau glaukoma agak tinggi.

Jika penyakit itu berlaku sebagai sebahagian daripada keadaan kronik, uveitis boleh berulang walaupun selepas rawatan yang berjaya. Oleh itu, pakar oftalmologi kerap memeriksa mata pesakit yang berisiko tinggi mendapat uveitis.

Adakah uveitis berjangkit?

Uveitis terbentuk

Bergantung pada kawasan uvea yang meradang, pakar perubatan membezakan antara tiga bentuk uveitis, beberapa daripadanya dibahagikan lagi:

 • Uveitis anterior (uveitis anterior): Ini termasuk keradangan di bahagian anterior uvea - keradangan iris (iritis), keradangan badan ciliary (siklitis), dan keradangan serentak pada iris dan badan ciliary (iridocyclitis).
 • Uveitis posterior:Uveitis posterior menjejaskan koroid (chorioiditis), yang membekalkan retina dengan oksigen dan nutrien melalui salurannya. Oleh itu, apabila koroid meradang, retina sering juga terjejas (chorioretinitis atau retinochorioiditis). Uveitis posterior boleh menjadi kronik atau berulang.
 • Panuveitis: Dalam kes ini, seluruh kulit mata tengah (uvea) meradang.

Uveitis: Gejala

Uveitis boleh menjejaskan satu atau kedua-dua mata. Selalunya, gejala tipikal berlaku secara tiba-tiba, tetapi kadangkala gejala berkembang dalam tempoh yang lebih lama. Bergantung pada bahagian mata yang terjejas, gejala juga berbeza. Dalam kebanyakan kes, gejala-gejala lebih teruk lebih jauh di hadapan mata proses keradangan berlaku.

Uveitis anterior

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai gejala dan pilihan rawatan uveitis anterior dalam artikel Iritis.

Uveitis pertengahan

Uveitis perantaraan sering berkembang tanpa gejala pada mulanya. Kadangkala, penghidap melihat suar atau coretan di hadapan mata mereka. Ada yang mengadu tentang penurunan ketajaman penglihatan. Kesakitan juga mungkin berlaku (tetapi ini biasanya lebih ringan daripada uveitis anterior).

Uveitis posterior

Pesakit dengan uveitis posterior sering melihat segala-galanya "seolah-olah dalam kabus." Kadangkala bayang-bayang, titik atau bintik juga muncul di hadapan mata. Jika badan vitreous juga meradang, ia kemudiannya boleh menarik retina - detasmen retina dengan risiko buta akan berlaku.

Uveitis: Punca dan faktor risiko

Dalam kebanyakan kes lain, keradangan kulit mata tengah berkembang dalam rangka penyakit tidak berjangkit yang menjejaskan seluruh badan (penyakit sistemik tidak berjangkit). Selalunya, ini adalah proses autoimun – proses di mana sistem imun berpaling kepada struktur badan sendiri akibat kerosakan. Sebagai contoh, penyakit berikut mungkin dikaitkan dengan uveitis:

 • Ankylosing spondylitis (dahulunya penyakit Bekhterev)
 • arthritis reaktif (dahulunya: penyakit Reiter)
 • Sarcoidosis
 • Sindrom Behçet
 • penyakit radang usus kronik (penyakit Crohn, kolitis ulseratif)
 • multiple sclerosis

Kadangkala uveitis disebabkan oleh jangkitan virus (cth virus herpes, sitomegalovirus), bakteria, kulat atau parasit. Proses keradangan yang terhasil daripada jangkitan kemudian juga menjejaskan uvea. Sebagai contoh, kulit mata median boleh menjadi radang semasa penyakit Lyme, tuberkulosis atau sifilis.

Uveitis: pemeriksaan dan diagnosis

 • Adakah anda pernah mengalami uveitis?
 • Adakah anda menghidap penyakit kronik (seperti rheumatoid arthritis, multiple sclerosis atau penyakit Crohn)?
 • Adakah anda mempunyai sejarah keluarga penyakit autoimun atau reumatik?
 • Adakah anda pernah mengalami penyakit Lyme, batuk kering atau jangkitan herpes?
 • Adakah anda mempunyai masalah dengan sendi anda?
 • Adakah anda kerap mengalami kekejangan perut atau cirit-birit?
 • Adakah anda kerap mengalami masalah pernafasan?
 • Pemeriksaan lampu celah: Semasa pemeriksaan mikroskopik ini, ruang anterior mata diperiksa dengan lebih teliti. Dalam uveitis anterior, bahan selular radang sehingga nanah (hipopyon) dan protein boleh dilihat di ruang anterior mata (antara kornea dan iris) (fenomena Tyndall).
 • Pemeriksaan penglihatan (melalui ujian mata)
 • Pengukuran tekanan intraokular (tonometri): Ini membolehkan pengesanan awal glaukoma sebagai kemungkinan komplikasi uveitis.
 • Angiografi pendarfluor: Ini adalah pengimejan saluran retina menggunakan pewarna pendarfluor. Ini memungkinkan untuk menentukan sama ada tapak penglihatan paling tajam pada retina (makula) dipengaruhi oleh keradangan.

Ujian darah dan teknik pengimejan (X-ray, pengimejan resonans magnetik, dll.) boleh memberikan petunjuk kepada pelbagai penyakit reumatik atau radang. Sebagai contoh, jika sarcoidosis disyaki, x-ray dada (x-ray dada) biasanya sangat bermaklumat.

Pengecualian penyakit lain

Sesetengah penyakit menyebabkan simptom yang serupa dengan uveitis. Doktor mengecualikan diagnosis pembezaan ini semasa pemeriksaannya. Sebagai contoh, mereka termasuk:

 • retinitis tulen (keradangan retina)
 • Episkleritis (keradangan lapisan tisu penghubung antara sklera dan konjunktiva)
 • tenonitis (bentuk khas keradangan sklera)
 • bentuk glaukoma tertentu (glaukoma sudut tertutup, glaukoma hemoragik)

Uveitis: Rawatan

Terapi uveitis bergantung kepada punca keradangan mata.

Terutama dalam kes uveitis yang teruk, kortison mesti diambil dalam bentuk tablet atau disuntik ke dalam atau di sekeliling mata. Imunosupresan lain seperti azathioprine atau cyclosporin juga boleh digunakan.

Untuk mengelakkan iris daripada melekat pada kanta, doktor juga menetapkan ubat titis mata yang mengembang (midriatik seperti atropin atau scopolamine) untuk uveitis anterior.

Dalam sesetengah kes, langkah terapeutik lanjut diperlukan, seperti pembedahan atau ubat lanjutan. Contohnya, jika uveitis berlaku dalam konteks penyakit reumatik (seperti arthritis reaktif, arthritis idiopatik juvana, dll.), ia mesti dirawat dengan sewajarnya - contohnya, dengan ubat reumatik seperti methotrexate. Jika tekanan intraokular meningkat, doktor juga menurunkannya dengan ubat atau melalui pembedahan.