Vaksinasi semasa Kehamilan: Faedah & Risiko

Vaksinasi sebelum hamil

Campak, rubella, cacar air, difteria, tetanus & Co.: Terdapat beberapa penyakit berjangkit yang boleh menimbulkan risiko kepada ibu dan/atau anak semasa mengandung. Itulah sebabnya wanita harus melindungi diri mereka daripada jangkitan terlebih dahulu dengan cara vaksinasi.

Vaksinasi manakah yang perlu dilakukan sebelum kehamilan?

  • Campak: Dos tunggal vaksin MMR (vaksin gabungan campak, beguk, dan rubella) untuk wanita yang dilahirkan selepas tahun 1970 yang tidak menerima sebarang atau hanya satu dos vaksin campak pada masa lalu atau yang status vaksinasinya tidak jelas.
  • Varicella (cacar air): Pemvaksinan dua kali pada wanita seronegatif dalam usia mengandung (“seronegatif” bermakna tiada antibodi kepada patogen cacar air boleh dikesan dalam darah).
  • Tetanus, difteria, polio: Vaksinasi yang hilang atau tidak lengkap terhadap penyakit-penyakit ini hendaklah dibuat mengikut cadangan am STIKO.

Untuk vaksinasi dengan vaksin hidup (cth, vaksin campak, rubella, dan varicella), perlu ada sekurang-kurangnya satu bulan antara vaksinasi dan permulaan kehamilan.

Vaksinasi yang dibenarkan semasa kehamilan

Vaksinasi dengan vaksin yang tidak aktif semasa kehamilan secara amnya selamat. Secara amnya, bagaimanapun, wanita harus sentiasa memaklumkan kepada doktor mereka tentang kehamilan sedia ada sebelum vaksinasi. Dengan cara ini, dia boleh menimbang kemungkinan risiko vaksinasi terhadap faedah yang dijangkakan.

Corminaty oleh BioNTech-Pflizer terhadap jangkitan korona tidak boleh diberi vaksin sehingga trimester kedua.

Gambaran keseluruhan: Pemvaksinan yang dibenarkan semasa kehamilan

Vaksinasi hepatitis (A dan B)

STIKO secara jelas mengesyorkan vaksinasi terhadap influenza (selesema) pertusis (batuk kokol) dan Covid-19 semasa kehamilan:

  • Vaksinasi batuk kokol: Wanita hamil hendaklah sentiasa diberi vaksin terhadap batuk kokol (pertusis), tidak kira berapa lama dahulu vaksinasi terakhir diberikan. Vaksinasi pertusis disyorkan pada permulaan trimester terakhir kehamilan. Sekiranya terdapat peningkatan risiko kelahiran pramatang, vaksinasi terhadap pertusis perlu diberikan seawal trimester kedua.

Seorang wanita hamil juga harus diberi vaksin terhadap tetanus, kerana patogen boleh ditemui di mana-mana di dunia, di mana-mana tempat. Di samping itu, ibu memindahkan pertahanan tetanusnya (antibodi) kepada anak dan dengan itu melindungi bayi yang baru lahir daripada jangkitan. Selalunya, vaksinasi tetanus dirangsang dalam kombinasi dengan vaksinasi terhadap difteria.

Vaksinasi kontraindikasi semasa kehamilan

Sesetengah vaksin yang tidak aktif juga boleh diberikan kepada wanita hamil hanya jika benar-benar perlu – contohnya, kerana perjalanan ke kawasan endemik atau hubungan rapat dengan orang yang dijangkiti (cth, vaksin taun).

Gambaran Keseluruhan: Pemvaksinan kontraindikasi semasa kehamilan

  • Vaksinasi campak
  • Pelalian vaksin
  • Vaksinasi Rubella
  • Vaksinasi cacar air
  • Vaksinasi demam kuning
  • Vaksinasi kolera