Abses faraj

definisi

An abses merujuk kepada a nanah rongga yang tidak berlaku pada rongga badan yang telah dibentuk sebelumnya, tetapi disebabkan oleh peleburan tisu. Dalam kebanyakan kes, sebuah abses disebabkan oleh pencerobohan bakteria. Di kawasan kemaluan, abses sering dianggap sangat menjengkelkan dan biasanya berkembang di kawasan labia minora. Walau bagaimanapun, mereka secara amnya boleh berlaku di hampir semua organ tubuh manusia. Sebagai peraturan umum, teruk abses harus selalu dibelah oleh doktor supaya nanah boleh longkang.

Penyebab abses di faraj

Penyebab abses di kawasan faraj sering adalah keradangan kelenjar Bartholin. Saluran kelenjar Bartholin berakhir di bahagian dalam labia minora berhampiran pintu masuk ke faraj. Kelenjar membasahi kemaluan wanita semasa rangsangan seksual.

Sekiranya salah satu kelenjar ini tersumbat, rembesan dapat berkumpul dan keradangan berlaku, yang sering melibatkan usus bakteria. Sekiranya keradangan terus merebak ke tisu sekitarnya, abses yang menyakitkan mungkin timbul. Cara lain untuk mengembangkan abses adalah melalui luka kulit kecil.

Sekiranya kulit cedera, misalnya ketika mencukur kawasan intim, bakteria boleh menembusi kulit. Sekiranya ini tidak dihapuskan sepenuhnya oleh sistem imun pada waktunya, reaksi imun boleh menyebabkan nanah terkumpul dalam tisu dan abses dapat berkembang. Orang yang lemah sistem imun sangat terdedah kepada perkembangan abses.

Ini juga merangkumi orang yang menderita kencing manis mellitus, kerana penyakit ini disertai dengan sedikit kelemahan sistem imun. Selain itu, kawasan vagina adalah persekitaran yang optimum untuk bakteria, kerana kawasan di sekitar alat kelamin biasanya hangat dan sedikit lembap. Ini menyediakan persekitaran yang baik untuk bakteria membiak.

Diagnosa

Abses biasanya cepat diperhatikan oleh pesakit melalui kuat kesakitan. Diagnosis abses adalah diagnosis pandangan untuk doktor. Abses pada vagina ditunjukkan oleh pembengkakan, misalnya labia minora, kemerahan dan terlalu panas pada kawasan intim yang terjejas.

Dalam keadaan tertentu, sebuah ultrasound imbasan rongga nanah juga boleh dilakukan. Walau bagaimanapun, ini tidak diperlukan dalam semua kes, kerana gejalanya biasanya sangat jelas. Abses dapat dibezakan dari bisul atau karbuncle oleh fakta bahawa ia tidak berasal dari a folikel rambut.

Gejala abses faraj

Perkara pertama yang diperhatikan oleh pesakit adalah abses di faraj adalah teruk kesakitan. ini kesakitan meningkat di bawah tekanan, sehingga duduk di tempat duduk basikal, misalnya, boleh menyakitkan. Selanjutnya, pesakit dapat mengenali abses dengan reaksi keradangan yang jelas.

Terdapat pembengkakan pada kawasan yang terjejas. Sekiranya, sebagai contoh, keradangan pada kelenjar Bartholin adalah penyebabnya, pembengkakan itu wujud berhampiran dengan pintu masuk ke faraj di kawasan labia minora. Di samping itu, kawasan yang menyakitkan memerah dan terlalu panas.

Kadang-kadang titik kuning kecil juga dapat dilihat sebagai tanda pustule terletak lebih dalam pada kulit. Dalam beberapa kes, abses terbuka dengan sendirinya dari masa ke masa. Ini dapat dilihat oleh kenyataan bahawa perasaan tekanan yang disebabkan oleh rongga nanah bertambah baik dan sebagai gantinya nanah muncul dari kawasan faraj di mana abses sebelumnya berada. Sebagai tambahan, demam dan menggigil juga boleh berlaku ketika keradangan merebak ke seluruh badan. Dalam kes ini, doktor harus berunding secepat mungkin.