Krim Vagina: Kesan, Kegunaan & Risiko

faraj krim digunakan pada wanita di kawasan initm. Terdapat kawasan yang berbeza di mana ia digunakan: faraj keradangan (vaginosis bakteria), jangkitan kulat (mycosis) pada alat kelamin wanita, kekeringan faraj atau untuk mencegah penyakit radang atau jangkitan pada kawasan intim.

Apa itu krim faraj?

Krim vagina boleh digunakan untuk memerangi pelbagai penyakit di kawasan intim wanita. Bergantung pada kawasan tindakannya, ia membunuh kulat dan / atau bakteria dan / atau menyokong persekitaran semula jadi faraj. Ia boleh digunakan pada organ kelamin luaran dan luaran. Faraj krim sangat sesuai untuk pesakit dengan kekeringan faraj, kerana lebih baik diserap oleh selaput lendir dan juga boleh bermanfaat bagi mereka.

Aplikasi, kesan dan penggunaan perubatan

Krim vagina boleh digunakan untuk mengatasi pelbagai aduan di kawasan intim wanita. Biasanya, krim dimasukkan jauh ke dalam faraj dengan menggunakan aplikator dan dikosongkan di sana. Sekiranya organ kelamin luaran, seperti vulva dan labia, juga terjejas, krim vagina disapu ke kawasan luar dengan a jari. Ini sering berlaku pada jangkitan kulat. Pesakit yang terjejas menyedari jangkitan akibat gatal yang teruk dan / atau membakar. Hari ini, jangkitan kulat ini biasanya dapat diatasi dengan cepat dan tanpa masalah dengan apa yang disebut antimikotik, kerana ia menghalang pertumbuhan dan pembiakan kulat (kebanyakannya jamur ragi). Sebagai peraturan, krim dimasukkan jauh ke dalam vagina dengan aplikator pada kira-kira 3 hari berturut-turut pada waktu petang, sebelum tidur, dan disapukan ke organ kelamin luaran jika perlu. Vaginosis bakteria disebabkan oleh bakteria, yang sering terdapat secara semula jadi di dalam vagina. Ketidakseimbangan boleh menyebabkan mereka membiak terlalu banyak. Gejala di sini dinyatakan terutamanya bahawa wanita melaporkan gatal, membakar, kesakitan semasa hubungan seksual dan berbau busuk, pembuangan amis (ini biasanya ketara selepas hubungan seksual). Vaginosis bakteria biasanya mudah dikawal dengan antibiotik krim vagina (selalunya digabungkan dengan sediaan oral), yang biasanya dimasukkan ke dalam vagina dengan aplikator antara 5-10 hari berturut-turut. Bahan aktif dari antibiotik membunuh bakteria bertanggungjawab untuk keradangan. Selanjutnya, terdapat juga faraj krim penentangan itu kekeringan faraj atau bertindak mencegah penyakit radang atau jangkitan. Ini sangat berbeza dalam penggunaannya. Di satu pihak, terdapat krim vagina yang digunakan setiap hari, di sisi lain, ada jenis yang hanya digunakan setiap beberapa hari atau bila diperlukan (misalnya sebelum hubungan seksual). Krim vagina ini menyokong selaput lendir kawasan intim dengan kelembapan dan lemak, menjadikannya lebih kenyal dan / atau menyokong nilai ph semula jadi vagina dan memastikan peningkatan positif pada jinak asid laktik bakteria.

Krim vagina herba, semula jadi dan farmaseutikal.

Krim vagina terhadap jangkitan kulat biasanya mengandungi bahan seperti clotrimazole, ekonazol, nystatin or fentikonazol, yang dipanggil ejen antijamur. Bahan kimia ini menghalang sel-sel kulat membiak dan merebak sehingga akhirnya mati. Sekiranya vaginosis bakteria, pentadbiran of antibiotik biasanya tidak dapat dicegah. Di sini terdapat pelbagai jenis kuat, yang dipilih oleh doktor yang merawat bergantung kepada bakteria dan tahap keradangan. Kekeringan faraj dapat diatasi dengan krim (hormon estrogen) yang mengandung hormon, kerana ini sering terjadi selama menopaus, disebabkan oleh perubahan hormon mengimbangi. Walau bagaimanapun, terdapat juga krim yang tidak mengandungi hormon, tetapi capai kesannya hanya melalui lemak dan kelembapan. Terutama untuk pencegahan keradangan dan jangkitan, terdapat krim vagina yang hanya berasaskan tumbuhan dan oleh itu lembut pada membran mukus sensitif di kawasan intim. Di samping itu, terdapat juga krim herba murni (contohnya, dari ramuan herba Himalaya), yang menjanjikan kesan anti-radang, antibakteria dan antijamur dalam satu.

Risiko dan kesan sampingan

Risiko dan kesan sampingan krim vagina agak berbeza, bergantung pada jenis krim. Krim vagina terhadap jangkitan kulat terutamanya melibatkan risiko penyakit tempatan kulit kerengsaan, sedangkan krim mengandungi antibiotik juga boleh memberi kesan pada saluran gastrousus atau kawasan lain. Jangkitan kulat sangat biasa berlaku selepas tempatan antibiotik terapi, yang kemudian dirawat dengan segera dan tidak menimbulkan masalah. Secara amnya, tindak balas alahan dapat dibayangkan sekiranya berlaku hipersensitiviti terhadap bahan aktif. Dalam mengandung, sebarang rawatan di kawasan intim harus dijelaskan dengan doktor yang hadir, jika tidak, bahaya untuk bayi mungkin timbul.