Keputihan Semasa Kehamilan: Apa Maksudnya

Kehamilan: keluar sering tanda pertama

Keputihan yang meningkat selalunya merupakan petunjuk pertama kehamilan. Sebaik sahaja telur disenyawakan, hormon estrogen, antara lain, dihasilkan dengan lebih kerap. Ia meningkatkan aliran darah ke mukosa faraj, itulah sebabnya lebih banyak cecair dikeluarkan ke luar. Kelenjar serviks dan apa yang dipanggil kelenjar Bartholin di bahagian dalam labia minora juga lebih aktif dan merembes lebih banyak.

Keputihan biasa semasa hamil ini adalah nipis, jernih hingga putih dan tidak berbau. Bahagian terbesar terdiri daripada sel-sel disquamated dinding faraj. Di samping itu, elektrolit, urea, asid lemak bebas dan pelbagai sel imun ditemui dalam pelepasan.

Kehamilan: Peningkatan pelepasan sebagai perlindungan terhadap kuman

Oleh itu, flora bakteria semulajadi faraj menghalang patogen daripada merebak. Walau bagaimanapun, jika keseimbangan berubah dan kuman patogen mendapat kelebihan, jangkitan berlaku. Semasa mengandung, wanita agak mudah terdedah kepada jangkitan faraj sebegitu kerana perubahan hormon. Selalunya warna rembesan juga berubah - contohnya, pelepasan kehijauan atau coklat berkembang.

Hamil: keputihan akibat penyakit

Jika lelehan berubah konsistensi atau warnanya (kepada kuning-kehijauan, hijau, coklat atau kelabu), berbau tidak menyenangkan dan/atau disertai dengan gatal-gatal atau sakit, anda perlu segera berjumpa doktor. Jika ya, hampir pasti ada jangkitan di belakangnya yang perlu dirawat. Ini kerana sesetengah jangkitan boleh dikaitkan dengan komplikasi seperti kelahiran pramatang, ketuban pecah pramatang dan kelahiran pramatang, seperti vaginosis bakteria. Ini bukan perkara biasa: Ia berlaku pada kira-kira satu daripada lima wanita hamil.

Petua keputihan semasa hamil

  • Elakkan daripada menggunakan tampon kerana ia boleh meningkatkan risiko jangkitan faraj - terutamanya jika tampon tidak ditukar dengan kerap.
  • Lebih suka pelapik panty atau pad tanpa kandungan plastik.
  • Pakai seluar dalam kapas dan elakkan seluar ketat.
  • Jangan berlebihan dengan kebersihan intim, jika tidak, anda akan memusnahkan flora bakteria semula jadi dan dengan itu menggalakkan jangkitan.
  • Jangan gunakan douch faraj atau semburan intim untuk melindungi bayi.
  • Makan probiotik. Persekitaran faraj yang sihat boleh mendapat manfaat daripadanya.

Nasihat ini akan membantu anda menangani keputihan yang kadangkala mengganggu semasa kehamilan dan mencegah jangkitan faraj.