Vaginal Swab: Rawatan, Kesan & Risiko

Smear faraj adalah sapuan pada dinding vagina yang dilakukan oleh pakar sakit puan apabila diperlukan. Ia digunakan untuk menentukan tahap semasa kitaran haid dan mendiagnosis penyakit yang mempengaruhi vagina, dan tidak sama dengan smear serviks.

Apakah ujian smear faraj?

Smear faraj adalah sapuan pada dinding vagina yang dilakukan oleh pakar sakit puan sekiranya diperlukan. Pemeriksaan dua tahunan dengan pakar sakit puan termasuk, antara lain, smear faraj. Selalunya disamakan dengan portio smear, smear yang diambil langsung dari serviks. Walau bagaimanapun, smear faraj adalah sampel yang diambil dari sepertiga bahagian belakang faraj mukosa, yang tidak sama dengan serviks. Ujian smear faraj dapat menentukan fasa kitaran yang mana wanita berada. Di sinilah hormon disimpan yang boleh digunakan untuk tujuan diagnostik - sebagai contoh, sebagai petunjuk ketidakseimbangan hormon atau aktiviti hormon umum. Smear faraj biasa sangat penting untuk mengesan kanser. Ia dianggap sebagai kaedah yang mudah tetapi sangat selamat untuk mengesan sel-sel tumor dan luka-luka prakanker pada peringkat awal. Untuk tujuan ini, smear portio dan vagina sering dilakukan pada masa yang sama untuk mendapatkan pengesahan sebaik mungkin. Juga, smear faraj dilakukan kerana disyaki jangkitan kulat dan serupa penyakit faraj untuk diagnosis makmal smear.

Fungsi, kesan dan matlamat

Smear vagina biasanya dilakukan setiap enam bulan sebagai sebahagian daripada ujian ginekologi biasa. Sebilangan pakar sakit puan menggunakan penulisan preskripsi baru untuk pil kawalan kelahiran untuk tujuan ini dan enggan memberikan preskripsi tersebut tanpa pemeriksaan ini. Untuk smear faraj, vagina terlebih dahulu dilebarkan dengan spekulum atau paruh gagak sehingga pakar sakit puan dapat mengambil smear dengan selesa dan melihat di mana ia berada di dalam vagina. Melalui spekulum, yang terbuka di hujung atas, dia memasukkan kain kapas dan mengusapnya di sepanjang dinding faraj di sepertiga bahagian atas vagina. Penyapu kapas baru digunakan untuk smear serviks, jika diperlukan. Sampel yang diperoleh biasanya terlebih dahulu menjalani ujian Pap untuk mengesan pertumbuhan sel yang tidak teratur. Pelbagai barah, di atas semua kanser serviks dan pendahulunya, dapat dikesan pada peringkat awal. Ini sangat memudahkan rawatan yang diperlukan. Diagnostik fungsi hormon dan mikrob juga mungkin dilakukan. Ini dapat mengesan penyakit kulat atau aktiviti hormon yang tidak biasa. Smear faraj juga digunakan untuk menentukan pH faraj, terutama semasa mengandung, kerana ini boleh berubah-ubah, menjadikan wanita tersebut lebih mudah terkena jangkitan. Oleh itu, smear faraj adalah salah satu pemeriksaan yang kerap dilakukan semasa pemeriksaan pencegahan, terutama pada trimester pertama dan kedua mengandung. Dengan cara ini, aktiviti hormon yang tidak biasa dan patogen yang boleh memberi kesan negatif kepada bayi dan ibu dapat dikesan pada waktunya. Semasa merawat jangkitan kulat, misalnya, yang tidak biasa berlaku mengandung, pakar sakit puan kemudian boleh campur tangan dalam masa sebelum wanita dan kanak-kanak itu terjejas. Ubat forensik juga menggunakan sapuan vagina untuk mengesan penderaan seksual. sperma jejak di dalam vagina dapat dikesan dengan cara ini, dan dari gilirannya DNA pelakunya dapat ditentukan. Ini berfungsi sehingga tiga hari selepas hubungan seksual dan berfungsi sebagai bukti yang boleh dipercayai mengenai kejahatan seksual terhadap wanita di bidang kuasa.

Risiko, kesan sampingan dan bahaya

Berbanding dengan prosedur diagnostik lain, smear vagina dianggap invasif dan tidak membawa risiko tertentu. Walau bagaimanapun, ujian smear pertama tidak menyenangkan dan memberi tekanan emosi kepada wanita muda, sebab itulah pakar sakit puan yang merawat harus menangani mereka dengan berhati-hati. Sekiranya smear faraj dilakukan pada wanita yang belum aktif secara seksual, rawatan khas mungkin diperlukan kerana selaput dara. Ini boleh terkoyak kerana memasukkan spekulum - jika ini penting bagi pesakit, pakar sakit puan akan berusaha untuk tidak mencederakan selaput dara atau, jika boleh, jangan melakukan smear faraj. Walau bagaimanapun, ujian smear faraj harus dilakukan selewat-lewatnya apabila pil kawalan kelahiran pertama ditetapkan, sebagai yang pertama patogen boleh memasuki faraj dengan aktiviti seksual pertama. Tujuan utamanya adalah kanser saringan. Smear vagina juga sukar bagi wanita yang menderita vaginismus, kerana pengenalan spekulum dikaitkan dengan kesakitan bagi mereka dan pakar sakit puan sering tidak dapat memperkenalkannya sama sekali. Kadang-kadang Vaginismus juga berlaku selepas penderaan seksual, tetapi apabila smear faraj adalah wajib kerana alasan perubatan yang sah. Situasi seperti ini mesti ditangani secara sensitif oleh pakar sakit puan agar tidak memburukkan lagi trauma yang dialami wanita tersebut. Akan tetapi, sebagai peraturan, smear faraj tidak berbahaya atau memberi tekanan emosi kepada wanita tersebut. Seiring berjalannya waktu, kebanyakan wanita terbiasa dengannya, yang dibantu oleh kepercayaan pada pakar sakit puan dan hubungan yang baik. Smear faraj yang kerap semasa kehamilan juga tidak biasa, terutamanya pada trimester pertama dan kedua. Selepas itu, mereka dilakukan lebih jarang dan hanya bila perlu, tetapi tidak pada setiap pemeriksaan. Terutama menjelang akhir, pakar sakit puan mesti lebih berhati-hati dan juga memastikan bahawa ia tidak menyakitkan wanita. Kawasan faraj mempunyai lebih banyak darah mengalir daripada biasa dan oleh itu boleh menjadi lebih sensitif. Penjagaan juga mesti dilakukan semasa ujian smear serviks, tetapi dengan pakar sakit puan yang berpengalaman, tidak ada yang akan berlaku dalam proses tersebut.