Vaginismus: Penerangan, Rawatan, Punca

Gambaran ringkas

 • Apakah vaginismus? Pengecutan otot dasar faraj dan pelvis seperti kekejangan, contohnya semasa hubungan seksual. Dalam kes yang teruk, hanya memikirkan hubungan seksual sudah cukup untuk mencetuskan kekejangan faraj yang menyakitkan.
 • Rawatan: Dilator faraj, terapi psiko dan seks, teknik relaksasi, latihan lantai pelvik, dalam kes yang jarang berlaku ubat.
 • Punca: Takut sakit atau kecederaan semasa persetubuhan, takut mengandung, pengalaman traumatik (penderaan, trauma kelahiran), masalah perkongsian, tekanan emosi, kemurungan
 • Faktor risiko: Penyakit umum seperti diabetes atau tekanan darah tinggi, hubungan yang terganggu dengan seksualiti sendiri.
 • Simptom: Kekejangan yang menyakitkan pada otot dasar faraj dan pelvis, sakit semasa hubungan seks, takut sakit dan kecederaan, zakar tidak boleh menembusi atau hanya boleh menembusi dengan sakit, perasaan bersalah.
 • Diagnosis: Perundingan perubatan terperinci, pengecualian sebab fizikal seperti jangkitan atau keradangan di kawasan kemaluan.
 • Pencegahan: Hubungan sihat dengan kawasan intim anda sendiri, menerima pengalaman traumatik, lantai pelvis yang terlatih, perkongsian konflik rendah

Apa itu vaginismus?

Permulaan kekejangan faraj biasanya mencetuskan lingkaran ketakutan dan kesakitan. Sebagai contoh, walaupun wanita itu sebenarnya mempunyai keinginan untuk melakukan hubungan seksual, dia ditimpa oleh ketakutan kesakitan. Ini menyebabkan otot-otot di kawasan kemaluan mengecut dengan lebih banyak dan menyebabkan atau meningkatkan kesakitan.

Lazim untuk vaginismus ialah tiada sebab fizikal seperti jangkitan atau keradangan. Punca kekejangan terletak pada jiwa.

Vaginismus bukan penyakit, tetapi disfungsi seksual yang menyakitkan. Disfungsi seksual ialah apabila anda tidak dapat menjalani seksualiti anda dengan memuaskan. Ini termasuk kesukaran dengan orgasme atau ereksi serta kekurangan minat seksual. Dalam vaginismus, wanita itu mempunyai keinginan seksual, tetapi penembusan tidak mungkin atau hanya mungkin dengan rasa sakit.

Bentuk vaginismus

Perbezaan dibuat antara dua bentuk vaginismus, dengan masa di mana kekejangan faraj berlaku buat kali pertama menjadi penentu untuk perbezaan. Dalam vaginismus primer, disfungsi hadir sejak lahir; dalam vaginismus sekunder, gangguan itu berkembang semasa perjalanan hidup.

Vaginismus sekunder: Dalam vaginismus sekunder, hubungan seksual atau penembusan faraj sebelum ini boleh dilakukan tanpa rasa sakit. Vaginismus dicetuskan oleh peristiwa traumatik seperti penderaan seksual atau trauma kelahiran.

Apakah GPSPS?

GPSPS ialah singkatan bagi Genito-Pelvic Pain Penetration Disorder. Ini adalah disfungsi seksual di mana gejala vaginismus (kejang faraj) dan dispareunia (sakit semasa hubungan seksual) berlaku serentak.

Bagaimana vaginismus dirawat?

Matlamat rawatan adalah untuk mengurangkan penguncupan seperti refleks otot-otot dasar faraj dan pelvis dan untuk memberi wanita itu kembali kawalan ke atas seksualitinya. Wanita itu perlahan-lahan dan beransur-ansur mengetahui bahawa hubungan seksual boleh dilakukan tanpa rasa sakit.

Dilator faraj

Dilator faraj ialah pin plastik khas yang boleh didapati dalam pelbagai saiz. Ini dimasukkan ke dalam faraj oleh wanita itu sendiri dalam meningkatkan kekuatan. Mereka menyebabkan faraj melebar dan otot menjadi terbiasa dengan penembusan. Ini mewujudkan perasaan untuk farajnya sendiri dan wanita itu mengalami bahawa kemasukan boleh dilakukan tanpa rasa sakit.

Psikoterapi dan terapi seks

Dalam kebanyakan kes vaginismus, psikoterapi yang disertakan membantu, terutamanya jika peristiwa traumatik seperti penderaan atau masalah dalam hubungan menyebabkan vaginismus.

Dalam terapi seks, pesakit berurusan secara intensif dengan hubungan mereka dengan badan mereka sendiri dan dengan seksualiti. Sebaik-baiknya, pasangan seksual termasuk dalam terapi.

Latihan lantai pelvis

Semasa latihan lantai pelvik, wanita itu belajar secara khusus untuk menegangkan dan mengendurkan otot lantai pelvis. Sesetengah senaman boleh dengan mudah dimasukkan ke dalam rutin harian pada bila-bila masa.

Petua untuk kehidupan seharian

 • Tegangkan otot lantai pelvis dalam kehidupan seharian, contohnya semasa menunggu di lampu isyarat atau di telefon.
 • Sedar ketatkan lantai pelvis semasa melakukan senaman fizikal (contohnya semasa membawa beban berat).
 • Elakkan meneran semasa membuang air besar.
 • Pastikan anda makan makanan seimbang yang kaya dengan serat dan minum secukupnya!
 • Berat badan berlebihan memberi tekanan pada lantai pelvis. Cuba capai berat normal anda!

Latihan khas untuk lantai pelvis

Bonggol kucing (berdiri di atas empat kaki): Lutut di atas lantai dan sokong tangan anda, pastikan belakang anda lurus. Tarik nafas dalam-dalam dan kemudian hembus melalui mulut anda. Bentuk bonggol kucing (bulat belakang anda dan tarik ke atas, kepala di antara lengan anda). Kemudian tarik nafas semula dan luruskan punggung anda.

Berjalan di kerusi berlengan (duduk): Duduk di atas kerusi berlengan dan bergerak ke tepi hadapan. Berdiri dengan kaki dibuka selebar pinggul pada sudut yang betul. Sekarang tekan tumit anda dengan kuat ke lantai. Ini mengaktifkan bahagian belakang lantai pelvis. Tahan ketegangan. Untuk mengaktifkan bahagian depan lantai pelvis, tekan hujung jari kaki anda dengan kuat ke lantai.

Senaman santai

Tekanan emosi dan ketegangan dalaman kadangkala boleh memburukkan lagi masalah sedia ada. Latihan relaksasi membantu mencapai ketenangan dalaman yang lebih besar. Latihan pernafasan atau "relaksasi otot progresif" amat disyorkan. Tanya doktor anda tentang ahli terapi yang boleh membimbing anda melalui latihan ini.

Ubat

Dalam kes yang jarang berlaku, doktor akan menggunakan ubat untuk mengelakkan kekejangan selanjutnya. Suntikan apa yang dipanggil "pelenggang otot" - bahan aktif yang melegakan otot - memperbaiki gejala, sekurang-kurangnya buat sementara waktu.

Bercakap dengan pasangan anda mengenainya sebaik sahaja anda merasa sakit apabila zakar memasuki faraj, contohnya. Jangan cuba memaksa penembusan. Ini mewujudkan lingkaran ganas yang hanya meningkatkan ketidakselesaan. Cuba berehat dan berjumpa doktor tidak lama lagi. Dia akan membantu anda untuk mengetahui punca vaginismus dan mencari terapi yang sesuai.

Rawatan vaginismus memerlukan banyak kesabaran - juga dari pasangan anda, tetapi dalam kebanyakan kes membawa kepada hasil yang baik!

Apakah punca vaginismus?

Punca

Penyebab vaginismus terletak pada jiwa. Penyebab fizikal seperti jangkitan atau keradangan di kawasan kemaluan (seperti endometriosis), yang juga menyebabkan sakit seperti kekejangan, biasanya tidak ada. Kekejangan di bahagian bawah faraj adalah refleks pertahanan tidak sedarkan diri yang kuat bagi wanita, yang dicetuskan oleh ketakutan terhadap kesakitan atau kecederaan.

Penyebab yang mungkin adalah

 • Wanita yang terjejas percaya bahawa faraj terlalu ketat (cth untuk zakar pasangan seksual mereka) dan takut sakit semasa penembusan.
 • Takut tercedera pada bahagian kemaluan, contohnya oleh zakar pasangan
 • Takut mengandung
 • Penolakan pasangan seksual
 • Masalah perkongsian
 • Pengalaman traumatik seperti penderaan seksual, trauma kelahiran atau pemeriksaan ginekologi yang menyakitkan
 • Tekanan emosi, kemurungan

Gejala

Gejala vaginismus berbeza dari wanita ke wanita. Dalam bentuk yang lebih ringan, kekejangan hanya berlaku dalam situasi tertentu, seperti di bawah tekanan. Dengan "total vaginismus", faraj sentiasa kekejangan sebaik sahaja disentuh. Bagi wanita yang terjejas, kedua-dua hubungan seksual dan memasukkan tampon adalah mustahil. Pemeriksaan ginekologi dengan spekulum juga boleh menyebabkan masalah besar.

Tanda-tanda:

 • Kekejangan yang menyakitkan pada lantai pelvis dan otot faraj.
 • Kekejangan tidak boleh dikawal secara sukarela.
 • Memasukkan zakar, jari, dildo atau tampon tidak boleh dilakukan atau hanya boleh dilakukan dengan kesakitan yang teruk.
 • Mengelakkan aktiviti seksual.
 • Mengelakkan atau takut pemeriksaan oleh pakar sakit puan.
 • Dalam sesetengah kes, pemikiran hanya tentang penembusan boleh mencetuskan kekejangan faraj.

Jika anda mengalami masalah seksual, hubungi pakar sakit puan anda yang dipercayai. Mereka akan bekerjasama dengan anda untuk mengetahui punca masalah dan memulakan rawatan yang sesuai. Rawatan biasanya sangat berjaya, terutamanya untuk vaginismus!

Faktor-faktor risiko

Kajian menunjukkan bahawa gangguan seksual biasanya dikaitkan dengan faktor risiko seperti diabetes, tekanan darah tinggi, gangguan lipometabolik dan kemurungan. Gadis dan wanita yang melihat seksualiti sebagai sesuatu yang memalukan atau yang dibesarkan dalam keluarga yang topiknya adalah tabu juga lebih terdedah kepada vaginismus.

Pemeriksaan dan diagnosis

Titik hubungan pertama jika vaginismus disyaki ialah pakar sakit puan. Dalam rundingan awal yang terperinci (anamnesis), doktor akan bertanya tentang masalah yang ada. Dia juga akan bertanya soalan tentang penyakit terdahulu dan sejarah seksual, contohnya sama ada terdapat pengalaman penderaan atau masalah dalam perkongsian. Ia juga penting untuk doktor mengetahui sama ada pesakit mengalami kekejangan faraj dengan setiap jenis penembusan dan berapa lama masalah itu wujud. Doktor juga akan bertanya tentang kehamilan dan kelahiran yang lalu.

Jika boleh - dan wanita berkenaan bertolak ansur dengan pemeriksaan - doktor akan memeriksa saluran kemaluan untuk perubahan yang juga menyebabkan kesakitan dan kekejangan faraj. Ini termasuk jangkitan faraj, kecederaan, parut atau penyakit seperti endometriosis.

Jika pemeriksaan ginekologi tidak (belum) mungkin, doktor akan menasihati wanita itu tentang cara untuk meneruskan. Peperiksaan hanya berlaku apabila wanita itu bersedia untuknya.

Untuk menyediakan peperiksaan, ia membantu untuk membiasakan diri dengan kawasan intim anda sendiri terlebih dahulu. Ini boleh dilakukan, contohnya, dengan melihat faraj di hadapan cermin atau menyentuhnya dengan jari anda. Jika ini boleh dilakukan tanpa rasa sakit, wanita itu memulakan latihan memasukkan: Dalam keadaan santai, dia cuba memasukkan jari-jarinya atau dipanggil dilator faraj ke dalam faraj. Ini adalah rod khas yang boleh didapati dalam pelbagai saiz. Pesakit mengetahui bahawa dia mungkin masih berasa tidak selesa, tetapi tidak sakit, dan perasaan negatif akan reda dari masa ke masa.

pencegahan

Kursus penyakit dan prognosis

Jika tidak dirawat, vaginismus jarang hilang dengan sendirinya. Sekiranya wanita itu menerima rawatan, prognosis adalah sangat baik, walaupun vaginismus telah hadir selama bertahun-tahun. Kadar kejayaan adalah sekitar 90 peratus.

Maklumat pengarang & sumber

Teks ini mematuhi keperluan kesusasteraan perubatan, garis panduan perubatan dan kajian semasa dan telah disemak oleh profesional perubatan.