Valaciclovir: Kesan, Kegunaan & Risiko

Valacyclovir adalah salah satu agen yang paling biasa digunakan untuk memerangi herpes simplex jangkitan virus and sirap. Ubat ini dimasukkan ke dalam banyak sediaan, adalah prodrug, dan dianggap sebagai agen virostatik.

Apa itu valaciclovir?

Valacyclovir adalah prodrug dari acyclovir digunakan dalam terapi of herpes jangkitan dan sirap. Istilah prodrug digunakan untuk menggambarkan bahan yang - seperti valasiklovir - tidak menghasilkan kesan atau kejayaan langsung, tetapi hanya mula bertindak di dalam badan. Contohnya, valaciclovir ditukarkan dalam tubuh manusia menjadi bahan aktif acyclovir, yang kemudian membunuh herpes virus. Harta prodrug memberikan banyak kelebihan kepada Valaciclovir. Contohnya, yang buruk rasa dielakkan, kelarutan meningkat, dan bioavailabiliti bahan aktif dipertingkatkan. Di samping itu, valaciclovir diserap dengan lebih cepat berbanding bahan serupa yang tidak berfungsi sebagai prodrugs. Dalam kimia, bahan aktif dijelaskan oleh formula molekul C 13 - H 20 - N 6 - O 4. Oleh itu, Valaciclovir mempunyai moral besar-besaran daripada 324.34 g / mol.

Kesan farmakologi pada badan dan organ

Dari sudut pandang farmakologi, valaciclovir bukan sahaja agen virostatik tetapi juga prodrug. Bahan aktif cepat diserap dalam usus manusia, jadi bioavailabiliti meningkat dengan ketara berbanding dengan yang serupa dadah. Literatur melaporkan ketersediaan sekitar 55%, yang lebih daripada lima kali lebih tinggi daripada nilai purata 10%. Selepas penyerapan oleh badan, valaciclovir ditukar menjadi bentuk aktif, acyclovir. Ini berlaku melalui metabolisme (metabolisme). Aciclovir berkait rapat dengan guanin asas nukleik, yang merupakan komponen DNA dan RNA. Ini membolehkan zat menembusi metabolisme sel dan mematikannya. Ini dilakukan dengan tidak memungkinkan virus menyebarkan DNAnya. Ciri khas aciclovir adalah bahawa ia hanya bertindak di tempat yang sebenarnya diperlukan. Ini kerana bahan aktifnya hanya menyerang sel yang sudah dijangkiti virus. Berdasarkannya mekanisme tindakan, valaciclovir dianggap sebagai agen virostatik yang mempunyai sifat antivirus terhadap pelbagai herpes virus (termasuk simplex dan zoster).

Penggunaan dan penggunaan perubatan untuk rawatan dan pencegahan.

Berbanding dengan antivirus lain yang digunakan untuk memerangi herpes, valaciclovir memiliki berbagai aplikasi. Ini kerana bahan ini berkesan terhadap hampir semua herpes virus. Jenis yang paling biasa yang digunakan valaciclovir termasuk luka sejuk (dalam dunia teknikal: herpes simplex), sirap and cacar air (virus varicella zoster), kelenjar demam disebabkan oleh Epstein-Barr virus, dan cytomegalovirus. Herpes genital juga boleh dirawat dengan valaciclovir. Dos yang diperlukan dalam setiap kes bergantung kepada penyakit yang mendasari dan setiap pesakit, supaya arahan penggunaan doktor mesti selalu dipatuhi. Walau bagaimanapun, sebagai peraturan, a dos 1000 mg tiga kali sehari sesuai untuk orang dewasa yang sihat. Yang sesuai dos untuk kanak-kanak dan remaja di bawah umur 12 tahun lebih rendah. Valaciclovir paling kerap diberikan dalam bentuk tablet. Ini diambil secara lisan oleh pesakit dengan cukup air. Persediaan yang paling terkenal yang mengandungi valaciclovir termasuk Valtrex di Jerman, Austria dan Switzerland, dan Valaciclomed dan Valdacir, yang hanya dijual di Austria. Di samping itu, terdapat banyak generik.

Risiko dan kesan sampingan

Kesan sampingan yang tidak diingini mungkin berlaku selepas mengambil valaciclovir. Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya berlaku. Kesan sampingan yang paling biasa termasuk sakit kepala, loya, pening, dan perasaan umum tidak sihat. Kadang-kadang, gejala saluran gastrointestinal juga boleh berlaku setelah mengambil valaciclovir. Ini menjadi ketara kerana sakit perut, cirit-birit, muntah atau ringan kejang. Di samping itu, keadaan kekeliruan atau kulit reaksi seperti gatal, ruam atau kemerahan mungkin berlaku. Di samping itu, berlakunya kepekaan fotosensitif adalah mungkin. Sangat jarang, buah pinggang kegagalan atau disfungsi yang sama berlaku. Valaciclovir tidak boleh diambil jika hipersensitiviti atau alahan diketahui.Selain itu, perhatian mesti diberikan kepada interaksi. Valaciclovir secara aktif dirembeskan di buah pinggang melalui apa yang disebut pengangkut anion organik (OAT), itulah sebabnya saling bergantung dengan anion organik lain seperti probenecid boleh difikirkan. Perhatian khusus juga diperlukan dalam kombinasi dengan bahan-bahan yang beracun kepada buah pinggang. Doktor harus sentiasa diberitahu tentang semua persediaan yang diambil untuk mengurangkan risiko interaksi.