Valerian: Kesan dan Kesan Sampingan

Apakah kesan valerian?

Kuasa penyembuhan tumbuhan terutamanya dalam minyak pati rizom dan akar. Ia terdiri daripada pelbagai komponen yang berkesan. Bahan utama minyak valerian ialah bornyl acetate.

Bahan-bahan lain termasuk:

 • β-caryophyllene
 • Valeranone
 • Valerenal
 • Bornyl isovalerat
 • Asid valerenik

Dari kajian klinikal diketahui bahawa bahan-bahan tersebut berinteraksi dengan tapak dok tertentu bahan utusan (reseptor GABA) dalam sel saraf. Ini membawa kepada kesan santai dan mengecilkan badan. Walau bagaimanapun, ia belum dibuktikan secara saintifik sama ada kesan valerian berasal dari satu ramuan atau sama ada beberapa ramuan menyumbang kepada keberkesanannya.

Sebagai tambahan kepada minyak pati, valerian mengandungi 0.5 hingga 2 peratus valepotriat (bergantung kepada spesies). Mereka mempunyai kesan antispasmodik dan memberikan tumbuhan bau cirinya.

Untuk apa valerian digunakan?

Valerian biasa (Valeriana officinalis) digunakan secara dalaman untuk ketegangan saraf ringan dan gangguan tidur. Keberkesanan untuk aplikasi ini diiktiraf dari segi perubatan.

Tumbuhan ubatan mencapai kesan melegakan otot dalam mandian penuh.

Persoalan sering timbul sama ada valerian membantu melawan demensia. Adalah jelas bahawa tidur terganggu jangka panjang bermakna sistem pelupusan sisa otak sendiri tidak berfungsi dengan baik. Ini memihak kepada penyakit Alzheimer. Oleh kerana sedatif herba memudahkan tidur dan tidur sepanjang malam, ia mempunyai pengaruh tidak langsung.

Terdapat juga petunjuk daripada kajian individu bahawa valerian berguna

 • kilat panas semasa menopaus
 • sakit akibat sindrom prahaid (PMS)
 • Sindrom kaki resah

Bagaimanakah valerian digunakan?

Anda boleh sama ada menggunakan valerian sebagai ubat rumah dan menyediakan teh valerian dan mandian penuh dengan valerian sendiri. Atau anda boleh menggunakan persediaan sedia berdasarkan tumbuhan ubatan.

Valerian sebagai ubat rumah

Untuk menyediakan teh valerian, tuangkan 150 mililiter air mendidih ke atas satu sudu teh akar valerian yang dihancurkan (3 hingga 5 gram).

Biarkan infusi tertutup selama 10 hingga 15 minit dan kemudian tapis. Minum secawan teh valerian yang baru disediakan dua hingga tiga kali sehari dan sebelum tidur.

Bilakah valerian berfungsi? Bersabarlah sedikit: valerian menunjukkan kesan penuhnya hanya selepas kira-kira 5 hingga 14 hari.

Jumlah dos harian yang lebih rendah disyorkan apabila menggunakan teh valerian pada kanak-kanak dan remaja sehingga 15 tahun:

 • empat hingga sembilan tahun: 1 – 3 gram
 • 10 hingga 15 tahun: 2 – 3 gram

Untuk kegelisahan, ketegangan dan insomnia, orang dewasa juga boleh menyediakan mandian penuh dengan valerian. Untuk tujuan ini, tuangkan dua liter air panas ke atas 100 gram rizom valerian. Kemudian tuangkan infusi ini ke dalam air mandian (kira-kira 34 hingga 37 darjah).

Untuk kesan kelonggaran otot, anda perlu mandi selama 10 hingga 20 minit.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan untuk jangka masa yang lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Persediaan siap sedia dengan valerian

Rimpang serbuk valerian digunakan untuk membuat lozenges dan tablet valerian. Ekstrak yang lebih pekat ditawarkan dalam bentuk cecair sebagai titisan valerian atau jus dan dalam bentuk kering sebagai tablet valerian, dragée dan teh segera larut. Terdapat juga semburan valerian.

Untuk jenis penggunaan dan dos yang betul, sila sentiasa rujuk pada sisipan pakej penyediaan masing-masing atau tanya doktor atau ahli farmasi anda. Ini juga akan memberitahu anda lebih lanjut tentang dos maksimum masing-masing.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan valerian?

Kadangkala kesan sampingan ringan valerian berlaku, seperti ketidakselesaan gastrousus, sakit kepala, pening atau gatal-gatal. Sangat jarang, jantung berdebar-debar juga berlaku. Dalam jumlah yang tinggi, valerian merosakkan hati.

Juga, jika anda mengambil terlalu banyak valerian, anda mungkin mengalami cirit-birit, loya, dan muntah. Walau bagaimanapun, overdosis valerian tidak membawa maut.

Belum ada bukti saintifik mengenai penggunaan jangka panjang, itulah sebabnya ia agak tidak digalakkan.

Perkara yang perlu anda ingat apabila menggunakan valerian

 • Apabila menggunakan valerian, ikut dos yang disyorkan oleh doktor, ahli farmasi atau risalah pakej anda.
 • Anda tidak boleh menggunakan tumbuhan ubatan jika anda mempunyai alahan yang diketahui terhadap valerian.
 • Oleh kerana kekurangan kajian saintifik, wanita hamil, ibu yang menyusu dan kanak-kanak di bawah umur dua belas tahun tidak boleh mengambil persediaan valerian atau berunding dengan doktor terlebih dahulu.
 • Titisan dan tincture Valerian sering mengandungi alkohol. Oleh itu, mereka tidak sesuai untuk kanak-kanak bawah umur, wanita hamil dan peminum alkohol kering - persediaan tanpa alkohol adalah lebih digalakkan di sini.
 • Jangan ambil valerian bersama alkohol.
 • Tiada interaksi yang diketahui antara valerian dan pil kontraseptif.