Valerian dengan Kesan Menenangkan

Dalam sejarahnya sebagai tumbuhan perubatan, valerian terpaksa berkhidmat untuk hampir semua perkara. Oleh itu, valerian juga dianggap sebagai afrodisiak untuk masa yang lama: cadangan itu mungkin bertujuan untuk mengharmonikan dan menenangkan kesannya pada masa itu. Walaupun orang Rom, orang Mesir dan penyembuh Abad Pertengahan sudah digunakan valerian akar untuk rawatan perubatan, tanaman ini masih membingungkan kita hari ini.

Asal valerian

Sebagai contoh, ia tidak diketahui dengan tepat di mana namanya Valerian officinalis berasal dari. Ada yang menetap namanya pada Abad Pertengahan dan mendakwa bahawa nama itu adalah nama wilayah Rom Valeria. Yang lain menerangkan perkataan Latin "valere" - untuk menjadi sihat, merasa sihat - sebagai asal perkataan.

Akar valerian Eropah digunakan untuk menghasilkan ubatnya. Permintaan untuk penyediaan valerian sangat besar, sehingga tanaman yang setinggi 1.5 meter, dengan bunga putih merah jambu berbentuk umbel, ditanam di ladang. Liar, valerian tumbuh terutamanya di kawasan paya di Eropah dan Asia.

Bahan dan kesan valerian

Lebih dari seratus bahan telah dikesan oleh saintis di valerian. Bahan mana yang bertanggungjawab untuk kesannya masih belum jelas. Diduga bahawa hanya interaksi pelbagai bahan yang menimbulkan kesan. Eksperimen menunjukkan bahawa valerian ekstrak mempunyai kesan penghambatan pada pengaliran saraf di otak, sama seperti benzodiazepin, preskripsi yang paling terkenal pil tidur and ubat penenang.

Apa yang dicetuskan adalah kesan merangsang tidur dan menghilangkan kegelisahan. Ini menjelaskan mengapa valerian memendekkan masa yang diperlukan untuk tertidur, serta meningkatkan kualiti tidur dan kesejahteraan umum. Seperti banyak tanaman perubatan, kesan valerian menjadi nyata hanya setelah beberapa waktu, iaitu hari atau minggu. Pertama, ketegangan dalaman dilepaskan dan hanya selepas itu tidur juga menjadi rehat.

Pemakaian valerian

Pada Zaman Pertengahan, valerian dianggap sebagai ramuan untuk setiap penyakit - dari penyakit mata hingga penyakit wabak. Janji-janji ini tidak dapat menahan penyelidikan sains moden. Hari ini, valerian digunakan untuk kegelisahan, kegelisahan, insomnia dan kekejangan gastrousus. Ia ditawarkan dalam pelbagai bentuk: sebagai titisan, tablet, dragees or kapsul. Ia juga kadang-kadang digabungkan dengan tanaman ubat lain - misalnya, dengan hop, Wort St. John, bunga semangat or balsem lemon - untuk meningkatkan kesannya. Sebagai tambahan, teh dan bahan tambahan mandi dengan valerian disediakan.

Dos sediaan valerian harus dipilih dengan cukup tinggi. Dari ekstrak valerian harus diambil dua kali sehari 15 tetes, sehingga kesannya dapat berkembang sepenuhnya. Masa pengambilan bergantung pada gejala. Untuk insomnia, satu dos setengah jam hingga satu jam sebelum tidur mungkin mencukupi.