Valganciclovir: Kesan, Kegunaan & Risiko

Valganciclovir adalah agen virostatik yang digunakan untuk merawat cytomegalovirus retinitis (penyakit badan inklusi) yang berlaku di AIDS pesakit. Ubat ini tergolong dalam kumpulan analog nukleosida dan digunakan secara meluas. Sebagai ramuan bahan ganciclovir, pada dasarnya mempunyai kesan dan kesan sampingan yang sama dengan yang terakhir.

Apa itu valganciclovir?

Valganciclovir adalah agen penghambat virus (agen virostatik) yang tergolong dalam kumpulan analog nukleosida dan merupakan bahagian utama rawatan AIDS pesakit. Ia diberikan untuk merawat cytomegalovirus retinitis (penyakit badan penyertaan). Ini adalah penyakit yang disebabkan oleh manusia cytomegalovirus dan sangat berbahaya bagi orang yang mempunyai sistem imun yang lemah. Valganciclovir diambil secara lisan (oleh mulut) dan biasanya diserap dengan baik dan cepat oleh badan. Bahan aktif itu sendiri hanya menjadi aktif di dalam badan. Selepas metabolisme (metabolisme), ia berubah menjadi bahan yang berkaitan ganciclovir. Oleh itu, Valganciclovir dianggap sebagai prodrugnya. Bahan aktif digambarkan oleh formula molekul kimia C 14 - H 22 - N 6 - O 5, yang sesuai dengan moral besar-besaran daripada 354.36 g / mol. Di Jerman, Austria, dan Switzerland, valganciclovir dijual dengan nama Valcyte sebagai ubat preskripsi dan farmasi sahaja.

Tindakan Farmakologi

Valganciclovir terdiri daripada dua stereocenters, yang pada dasarnya memungkinkan adanya empat stereoisomer yang disebut. Walau bagaimanapun, stereocenters valganciclovir dikonfigurasi secara seragam sebagai Ss. Oleh itu, bilangan stereoisomer sebenarnya hanya terhad kepada dua, yang mempunyai implikasi terhadap tindakan farmakologi sebatian tersebut. Setelah dimetabolisme dalam tubuh manusia, ini menghalang replikasi sitomegalovirus manusia (HCMV), juga dikenal sebagai herpesvirus manusia 5 (HHV 5). Virus ini sangat berbahaya bagi mereka yang suka AIDS pesakit - hanya mempunyai yang sangat lemah sistem imun. Valganciclovir mencapai kesan menghalang virus dengan menukar bahan yang pada dasarnya tidak aktif dalam tubuh manusia menjadi bahan yang sangat berkesan secara farmakologi ganciclovir. Ini menjadikan HHV 5 atau HCMV mustahil untuk menghasilkan enzim yang penting untuk pembiakan. Oleh itu, Valganciclovir dianggap sebagai prodrug yang disebut, sebab itulah ia mempunyai farmakokinetik positif dan tinggi bioavailabiliti.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Sitomegalovirus (HCMV) terapi mewakili aplikasi utama valganciclovir. Virus ini biasanya tidak berbahaya bagi orang yang sihat kerana sistem imun mampu mengurangkan replikasi ke tahap yang boleh diterima. Walau bagaimanapun, sekiranya sistem imun dilemahkan secara besar-besaran, misalnya kerana AIDS, jangkitan dengan HCMC atau HHV 5 boleh mengancam nyawa. Ini kerana dalam kes-kes ini badan itu sendiri tidak lagi mampu menyimpan bilangan virus turun. Ini boleh merebak hampir tidak terkawal. Valganciclovir menangkis ini dengan menghalang pendaraban virus. Bahan aktif, yang pada dasarnya diambil secara oral sebagai tablet bersalut filem, adalah agen virostatik.

Risiko dan kesan sampingan

Valganciclovir boleh menyebabkan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya berlaku. Oleh kerana valganciclovir adalah prodrug dan ditukar menjadi bahan aktif ganciclovir dalam tubuh manusia, kesan sampingannya sama seperti ganciclovir. Oleh itu, pengurangan patogen sebanyak granulosit neutrofil mungkin berlaku (disebut neutropenia). Kekurangan granulosit yang ketara pada darah (agranulositosis) juga merupakan kesan sampingan khas ganciclovir dan valganciclovir. Di samping itu, sangat rendah hemoglobin kandungan dalam darah (anemia) juga boleh disebabkan oleh valganciclovir. Di samping itu, aduan gastrousus seperti cirit-birit, sakit perut, perut kejang, dan muntah adalah antara kesan sampingan yang dapat dibayangkan. Kadang-kadang, kerosakan pada hati sel atau neuropati juga boleh berlaku. Sekiranya intoleransi terhadap valganciclovir atau ganciclovir diketahui, bahan aktif tidak boleh diambil.