Asid Valproik: Kesan, Kesan Sampingan

Bagaimana asid valproik berfungsi

Asid valproik mengganggu kejadian neuron di pelbagai titik dalam metabolisme otak. Ia menyekat saluran natrium yang bergantung kepada voltan dan saluran kalsium jenis T. Di samping itu, ia meningkatkan kepekatan asid gamma-aminobutyric (GABA) penghantar saraf dengan menghalang enzim merendahkannya.

Asid glutamat, sebagai contoh, adalah neurotransmitter yang merangsang, manakala GABA adalah neurotransmitter yang menghalang di dalam otak.

Ubat antiepileptik seperti asid valproik menghalang kesan neurotransmiter rangsang di satu pihak dan pada masa yang sama meningkatkan kesan neurotransmitter perencatan GABA. Cara tindakan pelemahan asid valproik ini juga menerangkan mengapa ia boleh melemahkan episod manik pada pesakit dengan gangguan bipolar.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Bahan aktif dipecahkan dalam hati untuk membentuk banyak metabolit yang berbeza, beberapa daripadanya mungkin juga berkesan terhadap sawan. Metabolit terutamanya dikumuhkan dalam air kencing. Kira-kira tujuh hingga 15 jam selepas pengambilan, kepekatan bahan aktif dalam darah telah berkurangan separuh lagi.

Bilakah asid valproik digunakan?

Asid valproik digunakan untuk merawat pelbagai bentuk epilepsi. Ini termasuk, sebagai contoh:

  • Sawan umum dalam bentuk sawan tonik-klonik (kejang grand mal dengan kehilangan kesedaran, jatuh, kekejangan, dan kekejangan kumpulan otot)
  • Sawan fokus jenis kompleks dengan kesedaran terganggu

Begitu juga, asid valproik boleh digunakan dengan agen lain dalam bentuk epilepsi lain.

Petunjuk lain termasuk profilaksis migrain dan, di sesetengah negara, digunakan untuk serangan panik.

Asid valproik biasanya digunakan untuk jangka masa yang lebih lama.

Bagaimana asid valproik digunakan

Asid valproik dan garam natrium atau kalsium yang lebih larut dalam air (selalunya dipanggil valproate) boleh didapati sebagai tablet, tablet pelepasan lanjutan (tablet pelepasan berterusan), tablet bersalut enterik dan larutan oral dan suntikan.

Dos biasa pada orang dewasa ialah 1000 hingga 1800 miligram asid valproik (bersamaan dengan kira-kira 1200 hingga 2100 miligram natrium valproat). Jumlah dos harian hendaklah dibahagikan kepada dua hingga empat dos individu dengan berunding dengan doktor, bergantung kepada toleransi individu. Bahan aktif perlu diambil puasa dengan segelas air kira-kira satu jam sebelum makan.

Apakah kesan sampingan asid valproik?

Sekiranya gejala sedemikian berlaku, terapi dengan asid valproik dihentikan atau dos dikurangkan dengan berunding dengan doktor.

Kepentingan khusus ialah kecederaan hati sekali-sekala yang berlaku pada bayi dan kanak-kanak kecil yang menerima terapi asid valproik. Ini berlaku dalam cara yang bergantung kepada dos dan mesti dirawat dengan cepat. Atas sebab ini, parameter pembekuan dan fungsi hati sentiasa dipantau dalam kumpulan umur ini.

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil asid valproik?

Kontraindikasi

Asid valproik tidak boleh digunakan dalam:

  • Penyakit hati dalam sejarah sendiri atau dalam ahli keluarga
  • Gangguan pembekuan darah
  • Porfiria (penyakit metabolik yang jarang berlaku)
  • Diabetes mellitus yang bergantung kepada insulin
  • Gangguan kitaran urea
  • Wanita dalam usia mengandung yang tidak memenuhi syarat program pencegahan kehamilan
  • Mutasi pada enzim polimerase gamma mitokondria (POLG)

Interaksi

Sebelum menggunakan ubat baharu (walaupun ubat tanpa preskripsi), anda harus memberitahu doktor atau ahli farmasi anda bahawa anda sedang mengambil asid valproik.

Sebaliknya, asid valproik juga boleh mempengaruhi kesan agen lain. Sebagai contoh, ia sebahagiannya meningkatkan kesan ubat antiepileptik lain, itulah sebabnya rawatan gabungan harus dijalankan oleh doktor yang berpengalaman. Begitu juga, asid valproik boleh meningkatkan kesan antikoagulan dan dengan itu kecenderungan pendarahan.

Sekatan umur

Ubat yang mengandungi bahan aktif asid valproik boleh digunakan untuk merawat kanak-kanak berumur tiga bulan ke atas (atau ke bawah dalam kes luar biasa).

Mengandung dan menyusukan anak

Oleh kerana asid valproik berbahaya kepada kesuburan, wanita hamil tidak boleh dirawat dengan asid valproik. Ubat ini dikontraindikasikan semasa kehamilan.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan asid valproik

Di Jerman, Austria, dan Switzerland, asid valproik boleh didapati melalui preskripsi dalam setiap bentuk dos dan dos, iaitu, ia hanya boleh didapati dari farmasi selepas preskripsi doktor telah dibentangkan.

Sejak bila asid valproik diketahui?

Asid valproik pertama kali dihasilkan oleh ahli kimia Beverly Burton pada tahun 1881. Oleh kerana asid ini sangat sesuai untuk melarutkan bahan tidak larut air, ia popular dalam kimia.

Asid valproik telah diluluskan di Perancis sebagai rawatan untuk epilepsi seawal tahun 1967. Memandangkan bahan aktif tidak lagi dilindungi paten, banyak syarikat farmaseutikal telah membawa persediaan dengan bahan aktif asid valproik ke pasaran.