Vancomycin: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana vankomisin berfungsi

Vancomycin adalah bahan aktif dari kumpulan antibiotik glikopeptida. Ia mempunyai kesan bakteria terhadap patogen gram positif dan digunakan apabila antibiotik lain tidak cukup berkesan.

Sistem imun manusia menggunakan pelbagai mekanisme untuk melindungi tubuh daripada implantasi dan penyebaran patogen. Sebagai peraturan, orang tidak menyedari apabila sistem imun mereka aktif, atau mereka hanya mengalami gejala ringan akibat jangkitan dengan patogen.

Kadang-kadang, bagaimanapun, pertahanan badan tidak serta-merta dapat berjaya memerangi patogen. Gejala kemudian menjadi lebih teruk. Sekiranya badan tidak lagi dapat mengatasi patogen, ubat boleh menyokong tindak balas imun.

Ubat-ubatan ini termasuk vankomisin antibiotik. Ia mengganggu struktur dinding sel bakteria patogen, menyebabkan mereka mati. Ini bermakna sistem imun hanya perlu berurusan dengan perkumuhan bakteria dan gejala penyakit biasanya bertambah baik dengan cepat.

Vancomycin hanya berkesan terhadap jenis bakteria tertentu (yang dipanggil bakteria "gram-positif"). Oleh itu, doktor mesti menentukan terlebih dahulu jenis bakteria yang akan dilawan.

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan

Walau bagaimanapun, jika antibiotik ingin berkesan dalam tisu badan, ia mesti dimasukkan terus ke dalam aliran darah. Selepas pengedaran, vankomisin dikumuhkan tidak berubah dalam air kencing. Biasanya, separuh daripada bahan aktif telah meninggalkan badan selepas empat hingga enam jam. Walau bagaimanapun, jika fungsi buah pinggang terjejas, kali ini boleh meningkat sehingga 7.5 hari.

Bilakah vankomisin digunakan?

Vancomycin diberikan melalui infusi dalam kes berikut:

  • penyakit bakteria yang teruk seperti keradangan meninges (meningitis), lapisan dalam jantung, tulang dan sendi atau kulit dan tisu lembut

Dalam kes berikut, vankomisin diberikan secara lisan, iaitu melalui mulut:

  • jangkitan Clostridium difficile yang teruk (CDI)

Bakteria Clostridium difficile boleh menyebabkan cirit-birit, yang boleh membawa maut dalam kes yang teruk.

Bagaimana vankomisin digunakan

Bergantung pada gambaran klinikal, vankomisin sama ada ditelan dalam bentuk larutan atau kapsul (untuk keradangan dalam usus) atau ditadbir terus ke dalam aliran darah dalam bentuk infusi (untuk keradangan pada tisu badan).

Apabila diambil melalui mulut, dos adalah antara 500 miligram dan dua gram sehari, yang harus dibahagikan kepada tiga hingga empat dos individu. Tempoh rawatan hendaklah sekitar tujuh hingga sepuluh hari dan ditentukan oleh doktor bergantung kepada keparahan penyakit.

Pesakit dengan disfungsi buah pinggang, kanak-kanak, remaja dan pesakit tua menerima dos yang dikurangkan.

Apakah kesan sampingan vancomycin?

Kadangkala, iaitu dalam satu hingga sepuluh peratus daripada mereka yang dirawat, vancomycin menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk aduan gastrousus atau tindak balas alahan (sindrom redneck).

Jarang sekali, iaitu dalam satu daripada seratus pesakit, perubahan kiraan darah, loya, menggigil dan sakit pada otot bahu atau belakang berlaku.

Sangat jarang, pengambilan antibiotik boleh memberi kesan merosakkan pada telinga dalam (kesan ototoksik) atau buah pinggang (kesan nefrotoksik).

Apakah yang perlu dipertimbangkan semasa mengambil vancomycin?

Kontraindikasi

Vancomycin tidak boleh digunakan dalam kes berikut

  • hipersensitiviti yang diketahui kepada bahan aktif atau mana-mana bahan lain ubat

Perhatian khusus diperlukan dalam kes disfungsi buah pinggang atau gangguan pendengaran.

Interaksi

Pemberian ubat-ubatan serentak yang boleh memberi kesan merosakkan pada telinga dalam atau buah pinggang harus dielakkan sejauh mungkin. Risiko kesan sampingan sedemikian bergantung pada dos dan amat tinggi dalam kes fungsi buah pinggang terjejas (perkumuhan vankomisin yang sangat tertangguh).

Vancomycin boleh meningkatkan kesan pelemas otot.

Berkebolehan memandu dan mengendalikan jentera

Vancomycin hampir tidak mempunyai pengaruh terhadap keupayaan untuk bertindak balas. Oleh itu, anda boleh mengambil bahagian secara aktif dalam lalu lintas dan mengendalikan jentera berat selepas menggunakan antibiotik.

Sekatan umur

Ubat yang mengandungi vankomisin juga boleh digunakan pada bayi dalam kes penyakit bakteria yang teruk.

Kehamilan dan menyusu

Antibiotik boleh sampai ke bayi dalam kandungan melalui plasenta. Sehingga kini, terdapat sedikit pengalaman penggunaannya semasa kehamilan, oleh itu dinasihatkan untuk menggunakan alternatif yang terbukti lebih baik sekiranya berlaku penyakit bakteria.

Semasa penyusuan, bahan aktif sampai ke bayi melalui susu ibu. Oleh itu, pakar mengesyorkan menggunakan antibiotik lain jika boleh.

Walau bagaimanapun, jika tiada rawatan lain boleh dilakukan, vancomycin juga boleh digunakan semasa mengandung dan menyusukan bayi selepas penilaian risiko-manfaat individu oleh doktor.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan vankomisin

Ubat vancomycin hanya boleh didapati dengan preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland.

Berapa lama vankomisin telah diketahui?