Vanilla: Penambah Mood Manis

Puding vanila, sos vanila atau sabit vanila - banyak makanan manis disempurnakan dengan vanila pada masa kini. Terutama pada waktu Krismas, vanila, yang merupakan yang kedua paling mahal rempah di dunia selepas kunyit, sedang musim tinggi. Walau bagaimanapun, vanila bukan sahaja dapat meyakinkan dengan keunikannya rasa dan menyenangkan bau, tetapi dianggap sebagai makanan super yang sebenarnya kesihatan-kesan mempromosikan.

Apakah kesan vanila?

Vanilla rempah dan khususnya vanillin perisa utamanya dikatakan mempunyai pelbagai kesan yang baik pada tubuh kita:

  • Oleh itu, vanila dikatakan mempunyai kesan menaikkan mood dan oleh itu dapat membantu mengatasi perasaan tertekan atau kegelisahan.
  • Sekiranya berlaku kegelisahan, kesan menenangkan vanila pada kita saraf juga ketara - itulah sebabnya banyak lilin, produk mandian dan produk penjagaan badan bau seperti vanila.
  • Untuk mengesyorkan produk dengan aroma vanila tetapi juga gigi manis, kerana vanila seharusnya dapat mengurangkan keinginan untuk gula-gula.
  • Selalunya vanila ditambahkan pada minyak wangi dan lain-lain kosmetik, Kerana vanillin secara kimia sangat serupa dengan feromon (daya tarikan seks) manusia. Kesamaan kimia ini mungkin disebabkan oleh kesan afrodisiak, yang dikatakan vanila.

Minuman panas-panas untuk musim sejuk

Vanila sebagai ubat?

Selain itu, vanila, apabila digunakan secara luaran, dikatakan mempunyai kesan antiseptik - iaitu, ia dapat mengurangkan risiko jangkitan pada luka, sebagai contoh. Di samping itu, bagaimanapun, vanila juga dikatakan mempunyai sifat anti-radang. Oleh itu, rempah dikatakan berkesan dalam penyakit kulat daripada kulit, Serta ekzema dan neurodermatitis.

Apa yang diperbuat daripada vanila?

Vanila sebenar disusun seperti berikut:

  • 35 peratus air
  • 25 peratus gula
  • 15 peratus lemak
  • 6 peratus mineral

Di samping itu, vanila mempunyai kandungan selulosa yang tinggi, sehingga 30 peratus. Bahagian perisa utama vanillin adalah antara tiga hingga empat peratus.

Vanillin perisa utama

Vanila sebenar adalah salah satu rempah yang paling dicari di seluruh dunia. Namun, kerana penanaman yang kompleks - contohnya, bunga vanila sering diserbu dengan tangan - dan mengubah hasil panen, stok turun naik dan vanila sebenar mahal. Atas sebab ini, agen perasa utama, vanillin, kini dihasilkan terutamanya secara buatan - vanila sebenar biasanya hanya digunakan untuk makanan panggang berkualiti tinggi. Untuk memenuhi permintaan vanila, kira-kira 14,000 tan vanillin buatan dihasilkan setiap tahun menggunakan kaedah bioteknologi - vanila sebenar, bagaimanapun, mengandungi kira-kira 40 komponen lain selain vanillin. Kelebihan besar vanillin yang dihasilkan secara buatan adalah ia boleh dihasilkan dengan harga yang murah. Ia terkandung, misalnya, dalam vanillin gula, yang sering digunakan di penaik. Selain vanillin "semula jadi" yang dihasilkan secara bioteknologi, terdapat juga vanillin yang diperoleh dari kayu konifer. Ini disebut sebagai "alam-identik". Ngomong-ngomong, apa yang disebut "Bourbon vanilla" berasal dari Kepulauan Bourbon. Ini termasuk Komoro, Madagaskar, Seychelles, La Réunion dan Mauritius. Hanya vanila dari pulau-pulau ini yang dibenarkan menanggung nama ini.

Perbezaan antara gula vanila asli dan tiruan.

Tidak seperti vanillin yang dihasilkan secara sintetik gula, gula vanila sebenar terdiri daripada gula dan vanila dan dapat dikenali oleh titik-titik hitam kecil yang muncul ketika benih digiling. Walau bagaimanapun, kini semakin banyak produk dengan vanillin buatan juga mengandungi titik hitam seperti itu. Ini hanya terdiri dari cangkang tanah polong, yang hampir tidak mengandung rasa. Ini untuk memberi kesan bahawa pulpa vanila sebenarnya digunakan dalam pembuatan produk.

Vanila: gunakan di dapur

Vanila digunakan di dapur terutamanya untuk mencicipi pencuci mulut atau digabungkan dengan buah. Walau bagaimanapun, mereka yang suka bereksperimen dalam Memasak juga boleh menggunakan vanila untuk membumbui hidangan pedas seperti daging atau sayur-sayuran. Untuk perasa di dapur, bubur kacang vanila banyak digunakan, kerana mengandung sebagian besar bahan perasa. Untuk sampai ke pulpa, kacang vanila dipotong terbuka memanjang. Bubur itu kemudian dikikis dari polong bersama biji hitam. Oleh kerana bubur itu sendiri mengandungi banyak bahan perasa, ia juga boleh digunakan lebih jauh: Bahan perisanya dapat diperoleh, misalnya, dengan merebus kacang vanila susu atau krim. Selepas itu, cecair boleh digunakan lebih lanjut, misalnya, untuk sos vanila. Petua: Untuk membuat vanila sebenar gula yang anda perlukan hanyalah bekas kedap udara dan pod vanila yang dikikis. Cukup masukkan polong ke dalam bekas bersama gula dan biarkan mendidih selama enam hingga lapan minggu. Semakin banyak kacang vanila yang ditambahkan, semakin aromatik gula.

Dari mana asalnya vanila?

Tumbuhan vanila tergolong dalam keluarga anggrek dan berasal dari Mexico. Di Amerika Tengah dan Selatan, ia digunakan berabad-abad yang lalu untuk memperbaiki rasa pahit koko, tetapi juga sebagai afrodisiak. Tumbuhan vanila pertama kali diperkenalkan ke Eropah oleh penakluk Sepanyol. Terdapat lebih dari 100 jenis vanila yang berbeza di seluruh dunia, tetapi hanya 15 jenis yang menghasilkan aromatik kapsul. Varieti vanila yang paling penting adalah vanila rempah. Walaupun berasal dari Mexico, hari ini tumbuh terutamanya di Madagascar dan pulau-pulau lain di Lautan Hindi. Bourbon vanila sangat terkenal dan diminati di Eropah kerana aromanya yang kuat. Ia berasal dari pulau La Réunion, yang dulu disebut Ile Bourbon. Buah pada musim sejuk