Vena Varikos: Gejala, Rawatan

Gambaran ringkas

 • Gejala: Urat yang menonjol di bawah kulit, bengkak dan berat kaki, rasa ketat, gatal-gatal, pada peringkat akhir "kaki terbuka
 • Rawatan: Ubat, stoking mampatan, langkah seperti gimnastik vena
 • Kursus dan prognosis: Dalam kes gangguan peredaran darah, selalunya berlaku bahawa semakin banyak vena varikos terbentuk dari masa ke masa. Vena varikos dibahagikan kepada peringkat yang berbeza bergantung kepada keterukan mereka.
 • Diagnostik: Pemeriksaan fizikal, sonografi dupleks, angiografi
 • Punca dan faktor risiko: Stasis darah dalam urat akibat kecenderungan genetik, usia yang lebih tua, obesiti, merokok, hormon wanita
 • Pencegahan: senaman yang kerap, mandi Kneipp, mandi bergantian

Apakah urat varikos?

Terdapat kedua-dua vena varikos besar dan kecil. Selalunya, urat varikos berlaku pada kaki - tetapi tidak secara eksklusif. Pada prinsipnya, vena varikos mungkin terbentuk di semua bahagian badan: contohnya, pada paha, tulang kering, kaki, lutut dan buku lali, lengan, tangan, muka, kawasan intim pada faraj atau labia pada wanita, dan pada zakar atau skrotum pada lelaki.

Terdapat pelbagai bentuk vena varikos:

Urat varikos pada kaki

Bergantung pada lokasi dan bentuknya, terdapat pelbagai bentuk vena varikos pada kaki.

Urat batang dan urat varikos cawangan sisi

Ini adalah vena varikos daripada urat sederhana dan besar. Varikosis jenis ini adalah yang paling biasa dan berlaku kebanyakannya pada bahagian dalam bahagian atas dan bawah kaki.

Vena varikos berlubang

Varises retikular

Varises retikular adalah urat varikos yang sangat kecil pada kaki. Diameter urat kecil ini adalah maksimum dua hingga empat milimeter. Vena varikos retikular terutamanya terdapat di bahagian luar bahagian atas dan bawah kaki dan di rongga lutut.

Urat labah-labah

Urat labah-labah adalah urat varikos yang nipis, seperti jaring. Mereka jarang menyebabkan ketidakselesaan. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mendapati mereka sebagai noda yang menjengkelkan. Urat labah-labah boleh sclerosed dengan mudah dan tanpa komplikasi. Beberapa sesi biasanya diperlukan. Memandangkan ia adalah masalah kosmetik, mereka yang terjejas membayarnya sendiri.

Maklumat lanjut mengenai topik ini boleh didapati dalam artikel Spider Veins.

Urat varikos di kerongkongan

Varikosis esofagus biasanya disebabkan oleh kerosakan pada peredaran hepatik dalam parut hati (sirosis). Dalam kes ini, darah kembali ke peredaran besar. Peredaran pintasan di esofagus, dinding perut atau rektum mengisi dengan lebih banyak darah. Tekanan tersebut menyebabkan urat membonjol iaitu vena varikos.

Vena varikos: gejala

Pada peringkat awal, urat varikos ringan biasanya tidak menyebabkan sebarang gejala. Terutamanya urat labah-labah yang sangat halus biasanya tidak berbahaya. Dalam perjalanan penyakit, aduan lain seperti tertahan air serta sakit dan rasa letih, berat kaki sering berlaku.

Vena varikos: Rawatan

Bagaimana urat varikos dirawat tanpa pembedahan?

Stoking mampatan

Langkah paling penting untuk mengatasi vena varikos ialah stoking mampatan. Ini adalah stoking sokongan yang sangat ketat dan kukuh yang memampatkan tisu betis. Mereka selalunya rawatan pilihan pertama untuk vena varikos. Tekanan stoking pada kaki menguatkan pam otot urat. Injap vena ditutup dengan lebih baik. Tekanan dari luar juga menghalang cecair daripada bocor keluar dari urat ke dalam tisu sekeliling dan menghalang edema.

Sebaik-baiknya memakai stoking semasa berbaring, kerana darah cepat mengumpul di kaki apabila berdiri. Kemudian stoking tidak lagi mempunyai kesan yang sama. Ia juga penting bahawa stoking mampatan sesuai dengan betul. Oleh itu, ramai pesakit telah membuat pengukuran. Mereka dibahagikan kepada apa yang dipanggil kelas mampatan (kelas I hingga IV).

Bagaimana urat varikos dirawat tanpa pembedahan?

Stoking mampatan

Langkah paling penting untuk mengatasi vena varikos ialah stoking mampatan. Ini adalah stoking sokongan yang sangat ketat dan kukuh yang memampatkan tisu betis. Mereka selalunya rawatan pilihan pertama untuk vena varikos. Tekanan stoking pada kaki menguatkan pam otot urat. Injap vena ditutup dengan lebih baik. Tekanan dari luar juga menghalang cecair daripada bocor keluar dari urat ke dalam tisu sekeliling dan menghalang edema.

Sebaik-baiknya memakai stoking semasa berbaring, kerana darah cepat mengumpul di kaki apabila berdiri. Kemudian stoking tidak lagi mempunyai kesan yang sama. Ia juga penting bahawa stoking mampatan sesuai dengan betul. Oleh itu, ramai pesakit telah membuat pengukuran. Mereka dibahagikan kepada apa yang dipanggil kelas mampatan (kelas I hingga IV).

 • Bergerak: Senaman ringkas dalam kehidupan seharian akan melancarkan peredaran darah dalam urat. Cuba elakkan berdiri dan duduk berpanjangan. Jika boleh, berjalan-jalan dengan kerap untuk merangsang semula aliran darah dalam urat.
 • Senaman urat: Dapatkan aliran darah kembali lancar dengan senaman ringkas. Teeter di hujung jari kaki anda. Berbaring telentang dan pusingkan kaki anda ke udara. Berbaring di perut anda, angkat kaki yang terulur dan tarik hujung kaki anda ke hadapan dengan perlahan dan kuat beberapa kali. Kemudian tukar kaki.
 • Pastikan kaki anda dinaikkan: terutamanya pada waktu malam. Ini memudahkan pengangkutan darah ke jantung. Kebanyakan pesakit melaporkan bahawa mengangkat kaki terutamanya meningkatkan rasa ketegangan pada kaki dan mempunyai kesan melegakan yang ketara.
 • Mandi bergantian: Bergantian mandi sejuk dan panas pada kaki anda pada selang 30 saat. Air sejuk menyebabkan vena varikos mengecut, manakala air panas menyebabkan saluran darah mengembang. Ini melatih saluran darah dan merangsang peredaran. Mandi bergantian selalunya mengurangkan bengkak kaki.

Pemulihan rumah mempunyai hadnya. Jika simptom berterusan dalam jangka masa yang lebih lama dan tidak bertambah baik malah menjadi lebih teruk walaupun telah dirawat, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Untuk menghilangkan vena varikos yang sedia ada secara kekal, satu-satunya cara biasanya melalui prosedur invasif seperti pembedahan atau terapi laser. Baca lebih lanjut mengenai membuang vena varikos di sini.

Vena varikos: Kursus dan prognosis

Bergantung kepada keparahan gejala, urat varikos dibahagikan kepada peringkat yang berbeza:

Peringkat awal (peringkat I)

Kaki berat (peringkat II)

Apabila penyakit itu berlanjutan, pesakit dengan vena varikos di kaki sering mengalami kaki berat dan perasaan tegang. Kaki mereka menjadi lebih cepat letih. Kekejangan betis berlaku lebih kerap pada waktu malam. Gejala ini biasanya bertambah baik apabila berbaring dan bergerak, kerana aliran darah dalam urat kemudian dirangsang.

Sesetengah pesakit juga melaporkan gatal-gatal yang ketara atau gejala bertambah buruk dalam suhu panas. Dalam cuaca panas, urat mengembang, darah mengalir lebih teruk dan memburukkan gejala.

Pengekalan air (edema) di kaki (peringkat III)

Semakin lama stasis darah dalam urat berlangsung, semakin tegang dan telap dinding pembuluh darah. Cecair, protein dan produk degradasi darah (hemosiderin) kemudiannya diperah keluar dari vena varikos ke dalam tisu sekeliling.

Ulser kaki terbuka (peringkat IV)

Jika genangan darah berterusan untuk masa yang lama, tisu sekeliling tidak lagi dibekalkan dengan oksigen yang mencukupi. Kecederaan kecil kemudian tidak lagi sembuh dengan baik. Ulser terbentuk pada kulit dan tisu mati. Ini adalah bagaimana apa yang dipanggil "kaki terbuka" (ulcus cruris) berkembang.

Aliran darah yang berkurangan hanya membenarkan penyembuhan luka yang sangat perlahan. Oleh itu, ulser terbuka dirawat secara berterusan oleh doktor untuk mencegah penyebaran bakteria.

Keradangan urat (phlebitis)

Pesakit vena varikos lebih kerap mengalami keradangan tambahan pada vena superfisial (phlebitis). Genangan darah kronik semakin membebankan dinding saluran, sehingga mudah meradang.

Vena varikos: Pemeriksaan dan diagnosis

Orang yang boleh dihubungi untuk disyaki vena varikos adalah pakar dalam pembedahan vaskular atau phlebology. Dalam perundingan awal, yang dipanggil anamnesis, doktor akan bertanya tentang aduan semasa dan sebarang penyakit terdahulu (anamnesis).

Dia akan bertanya soalan berikut, sebagai contoh:

 • Berapakah umur kamu?
 • Adakah anda merokok, dan jika ya, berapa banyak?
 • Adakah anda mengalami rasa ketat di kaki anda pada waktu petang?
 • Adakah anda baru-baru ini merasakan bahawa kaki anda sangat berat pada waktu petang?
 • Untuk wanita: Berapa banyak kehamilan yang anda alami setakat ini?
 • Adakah ahli keluarga lain mengalami vena varikos?

Doktor kemudiannya akan memeriksa pesakit secara fizikal untuk bukti vena varikos. Dia akan melihat kedua-dua kaki dan kaki sebelah-menyebelah untuk mengenal pasti sebarang bengkak, perubahan warna kulit atau ulser.

Ultrasound (sonografi dupleks)

Angiografi urat (phlebography)

Jika sonografi dupleks tidak mencukupi atau tidak tersedia, pengimejan vena dengan medium kontras (phlebography) dilakukan. Phlebography juga menyediakan maklumat diagnostik jika trombosis urat kaki disyaki.

Untuk tujuan ini, doktor menusuk urat di pangkal paha atau di kaki dan memperkenalkan medium kontras. Medium kontras menjadikan urat kelihatan dalam imej X-ray: pemberhentian kursus medium kontras pada imej X-ray menunjukkan oklusi vaskular.

Vena varikos: Punca dan faktor risiko

Vena varikos berkembang apabila darah kembali ke dalam vena. Tugas vena adalah untuk mengangkut darah kembali ke jantung melawan daya graviti. Kerja ini dilakukan oleh otot sekeliling vena bersama-sama dengan dinding vaskular elastik. Di samping itu, injap vena yang dipanggil di dalam kapal memastikan darah tidak mengalir kembali.

Doktor membezakan antara varises primer dan sekunder (vena varikos):

Vena varikos primer

Vena varikos primer menyumbang 70 peratus daripada semua vena varikos. Mereka berkembang tanpa sebab yang diketahui. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor risiko yang memihak kepada vena varikos primer:

 • Usia lanjut
 • Berat badan yang berlebihan
 • merokok
 • Faktor keturunan
 • Hormon wanita

Keturunan

Kelemahan tisu penghubung juga diwarisi dan meningkatkan risiko vena varikos. Walau bagaimanapun, faktor risiko lain seperti obesiti, kurang bersenam atau jantina mempunyai pengaruh yang lebih besar.

Hormon

Wanita lebih kerap mendapat vena varikos berbanding lelaki. Hormon seks wanita (estrogen) menjadikan tisu penghubung lebih lentur. Ini menggalakkan perkembangan vena varikos.

Mengandung

Kekurangan pergerakan

Senaman mengaktifkan pam otot dan meningkatkan aliran darah. Apabila berdiri atau duduk lama, pam otot mengendur dan darah kembali naik dengan lebih mudah. Sekiranya urat di bahagian belakang lutut juga bengkok ketika duduk, ini menghalang aliran balik vena darah. Oleh itu, gaya hidup yang tidak aktif menggalakkan vena varikos.

Vena varikos sekunder

Vena varikos sekunder menyumbang kira-kira 30 peratus daripada semua kes varikos. Mereka berkembang apabila halangan aliran keluar terbentuk dalam urat. Ini biasanya berlaku selepas pembekuan darah dalam urat dalam kaki (trombosis urat kaki).

Vena varikos: Pencegahan

Oleh kerana kecenderungan genetik kepada vena varikos kekal sepanjang hayat, adalah dinasihatkan untuk mengambil langkah pencegahan:

 • Sentiasa bersenam dan bersukan. Sukan daya tahan seperti berbasikal, berlari atau berenang amat sesuai untuk menguatkan otot betis dan mencegah vena varikos.
 • Amalkan pemakanan yang sihat dan perhatikan berat badan anda. Berat badan berlebihan sering menjejaskan aliran darah vena dan menggalakkan vena varikos.
 • Angkat kaki anda lebih kerap. Darah kemudiannya tidak perlu mengalir melawan graviti dan perasaan "kaki berat" berkurangan.
 • Elakkan haba yang teruk dan berdiri atau duduk berpanjangan, kedua-duanya menggalakkan dan memburukkan stasis darah dan vena varikos.