Anamnesis vegetatif | Sejarah perubatan

Anamnesis vegetatif

Anamnesis vegetatif berkaitan dengan latar belakang keluhan semata-mata fizikal. Ini termasuk perubahan berat badan di kedua arah dalam beberapa bulan terakhir, gangguan tidur, selera makan, alergi, serta pergerakan usus dan buang air kecil. Bagi wanita, anamnesis vegetatif juga merangkumi soalan mengenai haid.

Sejarah perubatan

Anamnesis ubat adalah bahagian penting dari sejarah perubatan dalam hampir semua keadaan. Ini memberikan maklumat mengenai penggunaan ubat-ubatan semasa dan dengan demikian dapat memiliki pengaruh yang menentukan pada diagnosis dan terapi. Dalam keadaan tertentu, riwayat ubat juga dapat menjadi petunjuk gejala tertentu dan adanya penyakit jika pesakit tidak dapat mengingat penyakitnya tetapi memiliki tablet dengannya.

Anamnesis psikik

Anamnesis psikologi adalah komponen penting dalam diagnosis penyakit seperti kemurungan, gangguan kecemasan dan gangguan psikotik. Terutama semasa membuat diagnosis kemurungan, anamnesis adalah satu-satunya kaedah untuk mengenal pasti dengan pasti. Adalah sangat penting bahawa terdapat hubungan kepercayaan antara pesakit dan doktor supaya soalan dijawab dengan jujur ​​dan kesahan anamnesis tidak dilemahkan.

Anamnesis sosial memberi gambaran kepada doktor yang hadir mengenai keadaan di mana orang yang bersangkutan mendapati dirinya. Ini perlu kerana pengaruh persekitaran sosial, konflik, hubungan, dan latar belakang budaya mempunyai pengaruh terhadap persepsi dan proses penyakit ini. Juga penting untuk memberikan maklumat mengenai gaya hidup yang dipimpin, yang memberikan gambaran tentang bagaimana menangani penyakit dan penilaian terhadap faktor risiko yang diberikan.

Dalam situasi tertentu, penilaian rangkaian sosial pesakit sangat penting untuk terapi kemudian. Contohnya, kemasukan ke hospital mungkin diperlukan bagi seseorang yang tinggal sendirian sekiranya seseorang yang tinggal bersama saudara-mara atau dengan pasangan boleh disembuhkan di rumah. Anamnesis sosial merangkumi persoalan mengenai profesion yang sedang dipraktikkan pada masa ini atau terutamanya untuk mengecualikan pendedahan kepada bahan tertentu yang relevan dan dapat menilai tuntutan fizikal profesion. Anamnesis keluarga memberikan maklumat mengenai sama ada penyakit tertentu lebih kerap berlaku di kalangan saudara terdekat dan, jika demikian, adakah penyakit tersebut boleh menjadi penyebab keluhan semasa. Penyakit yang diwarisi secara genetik di mana saudara-mara diketahui menderita juga boleh menjadi petunjuk penyakit yang ada.

Anamnesis genus dan ubat

Soalan mengenai penggunaan mingguan sebanyak nikotin, alkohol dan ubat-ubatan lain adalah topik sensitif bagi banyak pesakit. Namun, kerana ia memainkan peranan yang sangat penting dalam pengembangan sejumlah penyakit, pertanyaan mengenai hal ini jelas. Penting agar pesakit menjawab pertanyaan-pertanyaan ini dengan jujur ​​sehingga diagnosis dapat dibuat dan terapi yang tepat dimulakan. Hubungan kepercayaan yang kuat antara doktor dan pesakit sangat penting dalam persoalan ini.