Vena: Struktur dan Fungsi

Jalan ke hati

Titik pengumpulan penting untuk darah dari rongga perut ialah vena portal, vena yang membawa darah miskin oksigen tetapi kaya nutrien dari organ perut ke hati - organ metabolik pusat.

Walau bagaimanapun, tidak semua urat membawa "digunakan", iaitu darah yang kurang oksigen. Pengecualian adalah empat vena pulmonari, yang membawa darah yang telah beroksigen dalam paru-paru kembali ke jantung (ke atrium kiri).

Struktur urat

Urat mempunyai lilitan kira-kira sama seperti arteri, tetapi dinding yang lebih nipis (kerana terdapat kurang tekanan di dalamnya) dan oleh itu lumen yang lebih besar. Tidak seperti arteri, mereka hanya mempunyai lapisan nipis otot di lapisan dinding tengahnya (media atau tunika media). Satu lagi perbezaan dari arteri: Banyak vena mempunyai injap terbina di dalamnya (lihat di bawah).

Urat dangkal dan dalam

Urat dalam mengalir dalam lapisan tisu badan yang lebih dalam, kebanyakannya dikelilingi oleh otot. Ia mengandungi sebahagian besar isipadu darah sistem vena (kira-kira 90 peratus) dan mengangkut darah dari otot kembali ke jantung. Vena dangkal dan dalam bersentuhan antara satu sama lain melalui urat penghubung.

Urat menyimpan banyak darah

Pengangkutan darah terhalang

Tekanan dalaman yang rendah dalam saluran vena dan aliran darah yang perlahan menyukarkan pengangkutan darah kembali ke jantung. Terutama apabila berdiri, darah vena mesti diangkut ke atas dari bawah melawan daya graviti. Untuk melakukan ini, ia memerlukan sokongan.

Injap vena

Pam otot

Sebagai tambahan kepada sistem injap, otot rangka di sekeliling urat menyokong kerja mereka - tetapi hanya apabila kita bergerak. Apabila kita duduk atau berdiri lama, pam otot di kaki hampir tidak aktif. Kemudian kaki boleh membengkak dan berasa berat.

Latihan urat