Venir untuk Gigi: Penggunaan, Kebaikan dan Keburukan

Apakah venir?

Venir gigi ialah venir yang biasanya digunakan di kawasan anterior. Doktor gigi melekatkannya pada gigi yang rosak menggunakan teknik pelekat yang dipanggil, teknik ikatan khas.

Hari ini, seramik kaca atau seramik feldspar, yang agak serupa dalam kekerasan dengan enamel gigi asli, biasanya digunakan untuk membuat venir. Walau bagaimanapun, terdapat juga venir yang diperbuat daripada komposit, bahan berwarna gigi yang juga digunakan untuk tampalan gigi.

Perbezaan dibuat antara venir konvensional dan apa yang dipanggil venir bukan persediaan:

  • venir konvensional: mereka memerlukan pengisaran gigi sebelum ikatan, kos sebagai bahan gigi asli. Untuk tujuan ini, pesakit menerima suntikan anestetik tempatan.

Veneers: Kelemahan

Kelemahan terbesar venir konvensional ialah penyingkiran bahan gigi yang sihat yang diperlukan, yang tidak boleh dicipta semula. Ini bermakna tanpa venir, gigi kehilangan penampilan semula jadi, dan pesakit akan sentiasa memerlukan venir selepas itu jika mereka menghargai penampilan gigi yang cantik.

Venir bukan persediaan jauh lebih mahal dan memerlukan doktor gigi yang berpengalaman kerana pengeluarannya yang kompleks. Disebabkan oleh ketebalan lapisannya yang rendah, gigi dengan perubahan warna yang gelap boleh kelihatan dan mengganggu hasil estetik.

Memandangkan penyediaan veneer biasanya merupakan rawatan kosmetik dan perubatan yang tidak diperlukan, pesakit biasanya menanggung kos untuk veneer sahaja. Insurans kesihatan atau insurans kemalangan mungkin meliputi sebahagian daripadanya.

Bilakah anda memerlukan venir?

  • Perubahan warna
  • Kerosakan gigi akibat karies
  • Patah gigi depan
  • Kurang pembangunan atau kemerosotan enamel

Apakah yang dilakukan semasa rawatan dengan venir?

Gigi dan rongga mulut diperiksa dengan teliti oleh doktor gigi terlebih dahulu. Pertama, dia menggunakan instrumen khas untuk mengukur pergerakan gelongsor rahang dan daya yang dikenakan pada bahagian individu rahang. Untuk mendapatkan gambaran terperinci tentang kedudukan gigi, doktor gigi mengambil kesan. Untuk melakukan ini, pesakit menggigit plat lilin, sebagai contoh. Daripada tanggapan ini, doktor gigi membuat tuangan plaster, selepas itu venir dibuat dengan tangan di makmal pergigian.

Pemulihan dengan venir seramik konvensional

Untuk memasang venir yang dibuat khas, doktor gigi mengeringkan permukaan gigi dengan berhati-hati dan membersihkan permukaan pelekat. Dia kemudiannya melekatkan venir pada gigi menggunakan teknik ikatan khas (teknik pelekat).

Buat sementara waktu, iaitu sehingga venir terakhir selesai, pesakit diberi venir sementara.

Rawatan dengan venir bukan persediaan

Rawatan dengan venir bukan persediaan tidak memerlukan anestesia tempatan atau penyingkiran bahan gigi. Doktor gigi melekatkan cangkerang pelekat nipis wafer pada permukaan gigi kering selepas pembersihan yang teliti.

Rawatan dengan venir komposit

Apakah risiko venir?

Khususnya, pengisaran gigi yang diperlukan dengan venir konvensional boleh menyebabkan komplikasi. Sebagai contoh, gigi boleh menjadi sangat sensitif kepada haba dan sejuk disebabkan oleh penyingkiran enamel dan oleh itu menyebabkan sakit ditikam apabila makan makanan dan minuman panas atau sejuk. Dengan venir bukan persediaan (yang tidak memerlukan pengisaran), tiada risiko kepada gigi sensitif suhu.

Venir boleh longgar atau pecah dalam kes yang jarang berlaku. Dalam kes ini, rawatan pergigian baru dan mungkin fabrikasi venir baru diperlukan.

Dalam kes venir yang tidak diikat dan dipasang dengan teliti, bakteria boleh menjajah titik sentuhan antara gigi dan venir. Ini boleh menyebabkan karies dan penyakit pergigian berkaitan kuman lain.

Apa yang perlu anda perhatikan dengan venir?

Lawati doktor gigi anda untuk pemeriksaan pada selang enam bulan. Doktor gigi akan memeriksa kesesuaian veneer dan boleh mengesan dan merawat karies pada peringkat awal.

Venir: Ketahanan

Terima kasih kepada seramik moden dan ikatan pelekat yang sangat tahan lama, venir seramik sangat tahan lama. Ramai pesakit telah memakai venir selama lebih 15 tahun. Kebersihan mulut yang berhati-hati boleh memanjangkan lagi ketahanan venir berkualiti tinggi. Elakkan menggigit apa-apa yang keras untuk mengelakkan kerosakan pada venir anda.