Kekurangan Vena: Gejala, Rawatan

Gambaran ringkas

  • Gejala: Urat labah-labah, urat varikos, pengekalan air, bintik coklat dan biru, perubahan kulit.
  • Rawatan: Stoking mampatan, pembuangan urat varikos
  • Punca dan faktor risiko: kecenderungan keturunan, berdiri dan duduk berpanjangan, jantina wanita, umur lebih tua, berat badan berlebihan
  • Diagnostik: Pemeriksaan fizikal dan ultrasound
  • Kursus dan prognosis: Jika dirawat lebih awal, perkembangan kekurangan vena boleh diperlahankan. Komplikasi yang mungkin adalah vena varikos dan trombosis.
  • Pencegahan: Senaman yang kerap, pemakanan sihat, gimnastik urat

Apakah kelemahan vena?

Dalam kelemahan vena, secara perubatan dipanggil kekurangan vena, fungsi vena sebahagiannya terganggu. Vena adalah saluran darah yang mengumpul darah terdeoksigen dari pinggir badan dan mengangkutnya kembali ke jantung. Jantung mengepamnya ke dalam peredaran pulmonari. Di sini ia dioksigenkan semula, mengalir kembali ke jantung, dan kemudian melalui arteri ke tisu dan organ.

Oleh kerana urat, yang terletak di bawah jantung, mengangkut darah ke atas ke jantung melawan daya graviti, mereka mempunyai struktur khas. Di dalam, terdapat injap vena yang dipanggil, seperti injap, menghalang darah daripada mengalir kembali.

Urat melebar sedemikian akhirnya muncul di permukaan kulit sebagai urat labah-labah seperti sarang labah-labah halus atau – dalam kes urat yang lebih besar – sebagai urat varikos yang kebiruan, berliku-liku, menonjol dengan jelas. Sekiranya kelemahan vena terus berkembang, dalam beberapa kes ia berkembang menjadi gambaran klinikal: kekurangan vena kronik (CVI).

Urat lemah: gejala

Orang yang mengalami kelemahan vena sering mengadu kaki bengkak, letih atau sakit, terutamanya pada penghujung hari. Gejala-gejala sering meningkat, terutamanya pada bulan-bulan musim panas yang hangat, kerana saluran darah menjadi semakin membesar akibat panas.

Gejala urat lemah berbeza-beza bergantung pada keterukan mereka. Tanda-tanda kelemahan urat yang mungkin adalah:

  • Tanda urat halus seperti sarang labah-labah kecil berwarna kemerah-merahan hingga kebiruan, yang dipanggil urat labah-labah, yang kelihatan terutamanya di bahagian tepi atau belakang paha
  • Urat yang menonjol jelas, terutamanya pada bahagian bawah kaki, betis atau belakang lutut
  • Vena varikos: ia biasanya terletak pada bahagian bawah kaki dan betis dan mudah dikenali oleh urat kebiruan yang membonjol, menebal, berliku-liku.
  • Pengekalan air (edema) di kawasan pergelangan kaki atau kaki bawah

Kelemahan urat: Rawatan

Rawatan untuk kekurangan vena bergantung terutamanya pada keparahannya. Langkah penting dalam rawatan adalah untuk menyokong aliran darah dalam urat. Stoking atau pembalut mampatan berguna di sini, sebagai contoh. Mereka memampatkan urat, yang menghalang darah daripada bersandar.

Dalam kes gejala kekurangan vena yang jelas, seperti edema yang teruk, doktor sering menetapkan ubat dehidrasi. Mereka merawat ekzema kulit dengan pelembap, kadang-kadang juga krim dan salap anti-radang.

Urat labah-labah biasanya lebih mengganggu mereka yang terjejas atas sebab kosmetik. Dari sudut perubatan, mereka tidak semestinya memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk membuat sclerosed oleh doktor. Untuk melakukan ini, dia menyuntik bahan kimia ke dalam kapal yang terjejas (skleroterapi). Kaedah ini juga sesuai untuk vena varikos kecil vena dangkal.

Dalam kes vena varikos yang lebih besar, sebaliknya, selalunya perlu membuang bahagian vena yang terjejas atas sebab kesihatan. Ini dilakukan, sebagai contoh, sebagai sebahagian daripada operasi (pembuangan urat) atau oleh doktor menutup bahagian kapal yang terjejas menggunakan gelombang radio atau dengan laser.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai vena varikos dan bagaimana ia dirawat di sini.

Pemulihan rumah mempunyai hadnya. Jika simptom berterusan dalam tempoh yang lebih lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Urat lemah: punca dan faktor risiko

Penyebab kelemahan urat selalunya adalah kecenderungan keturunan. Oleh itu, penyakit urat biasanya memberi kesan kepada beberapa ahli keluarga. Risiko kelemahan urat juga meningkat dengan usia. Kebanyakan mereka yang terjejas menyedari tanda-tanda pertama sekitar umur 30 tahun, agak lewat.

Wanita secara ketara lebih berkemungkinan mengalami masalah urat seperti urat lemah, urat labah-labah atau vena varikos. Salah satu sebab untuk ini mungkin adalah struktur khas tisu penghubung mereka. Hormon seks wanita, terutamanya estrogen, juga menyebabkan tisu penghubung longgar. Atas sebab ini, kehamilan, di mana tahap estrogen sangat tinggi, juga dianggap sebagai faktor risiko untuk urat lemah.

Di samping itu, obesiti dan pembekuan darah sebelumnya dalam urat (trombosis) meningkatkan risiko penyakit vena. Aktiviti yang melibatkan duduk atau berdiri untuk jangka masa yang lama juga menggalakkan masalah urat seperti kelemahan vena.

Urat lemah: pemeriksaan dan diagnosis

Semasa pemeriksaan fizikal seterusnya, doktor melihat urat di kaki pesakit. Dia memberi perhatian khusus sama ada urat labah-labah atau urat varikos kelihatan. Bengkak kaki atau perubahan pada kulit memberikannya tanda-tanda penting kelemahan vena: mereka menunjukkan kekurangan vena yang kronik.

Keadaan urat boleh dinilai dengan mudah dengan bantuan pemeriksaan ultrasound. Doktor boleh melihat, sebagai contoh, sama ada injap dalam urat rosak. Prosedur khas yang dipanggil sonografi Doppler menjadikan aliran darah dalam vena kelihatan. Dengan cara ini, doktor mendapati aliran darah terganggu atau, jika perlu, bekuan darah.

Kelemahan urat: kursus dan prognosis

Perjalanan kekurangan vena bergantung terutamanya pada tahap keterukannya. Sekiranya kekurangan vena yang ringan dan baru dirawat lebih awal, biasanya mungkin untuk menghentikan atau sekurang-kurangnya memperlahankan perkembangannya. Jika vena varikos sudah wujud akibat kelemahan vena, risiko penyakit lanjut seperti trombosis vena meningkat.

Urat lemah: pencegahan

Oleh kerana kelemahan vena sering diwarisi, selalunya mustahil untuk menghalangnya pada dasarnya. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa langkah yang boleh diambil untuk mengelakkan masalah urat menjadi lebih teruk: