Ventrikel Septal Defect: Punca, Terapi

Gambaran ringkas

 • Apakah itu VSD? Kecacatan jantung kongenital di mana terdapat sekurang-kurangnya satu lubang antara ventrikel kanan dan kiri.
 • Rawatan: penutupan lubang dengan pembedahan jantung terbuka atau kateterisasi jantung. Ubat-ubatan digunakan hanya sementara dan tidak sesuai sebagai terapi kekal.
 • Simptom: Lubang kecil jarang menyebabkan gejala, kecacatan yang lebih besar menyebabkan masalah pernafasan, kelemahan dalam minum, berat badan yang rendah, kegagalan jantung, hipertensi pulmonari.
 • Punca: Kecacatan semasa perkembangan embrio, sangat jarang diperoleh melalui kecederaan atau serangan jantung.
 • Faktor risiko: Perubahan bahan genetik, diabetes semasa hamil
 • Diagnosis: Gejala biasa, ultrasound jantung, jika perlu ECG, X-ray, CT, MRI
 • Pencegahan: VSD biasanya kongenital, jadi tidak ada langkah untuk mencegah lubang di jantung.

Apakah kecacatan septum ventrikel?

Klasifikasi kecacatan septum ventrikel

Sekiranya terdapat hanya satu lubang, doktor merujuknya sebagai "VSD tunggal"; agak jarang, terdapat pelbagai kecacatan pada septum ventrikel. Doktor merujuk kepada ini sebagai "kecacatan septum ventrikel berbilang."

"VSD terpencil" adalah apabila lubang adalah satu-satunya kecacatan pada bayi yang baru lahir. Dalam kes lain, lubang di jantung berlaku bersamaan dengan keadaan lain. Ini termasuk kecacatan jantung seperti tetralogi Fallot (kecacatan jantung), transposisi arteri besar (aorta dan arteri pulmonari diterbalikkan), atau jantung univentrikular (jantung hanya terdiri daripada satu ventrikel).

Ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk VSD berlaku bersama-sama dengan sindrom seperti trisomi 13, trisomi 18, atau trisomi 21 (secara bahasa sehari-hari dikenali sebagai sindrom Down).

 • VSD Membranous: Lubang di bahagian tisu penghubung septum agak jarang (5 peratus daripada semua VSD), tetapi cenderung besar.
 • VSD perimembranous: Dalam VSD perimembranous, kecacatan terletak di persimpangan antara tisu penghubung dan otot. Tujuh puluh lima peratus daripada semua VSD terletak di bahagian otot, tetapi biasanya meluas ke bahagian membran dan oleh itu dirujuk sebagai "perimembranous."
 • VSD otot: VSD berotot tulen agak jarang berlaku dengan 10 peratus, selalunya terdapat beberapa kecacatan kecil.

Kekerapan

Pada 40 peratus, kecacatan septum ventrikel adalah kecacatan jantung kongenital yang paling biasa. Ia berlaku pada kira-kira lima daripada setiap 1,000 bayi baru lahir, dengan kanak-kanak perempuan lebih kerap terjejas. Nisbah lelaki kepada perempuan yang terjejas adalah kira-kira 1:1.3.

Peredaran darah normal

Darah terdeoksigen memasuki atrium kanan dari peredaran sistemik melalui vena kava superior dan inferior dan dipam dari sana ke arteri pulmonari melalui ventrikel kanan. Di dalam paru-paru, darah beroksigen dan mengalir kembali ke atrium kiri melalui vena pulmonari. Ventrikel kiri mengepam darah beroksigen ke dalam peredaran sistemik melalui aorta.

Perubahan dalam kecacatan septum ventrikel

Bilakah VSD memerlukan pembedahan?

Sama ada dan bagaimana kecacatan septum ventrikel dirawat bergantung pada berapa besar lubang itu, apa bentuknya, dan tepat di mana ia terletak.

Lubang kecil biasanya tidak menyebabkan ketidakselesaan dan tidak memerlukan rawatan. Kemungkinan juga lubang itu akan mengecut dari semasa ke semasa atau menutup dengan sendirinya. Ini adalah kes pada kira-kira separuh daripada pesakit: Di dalamnya, VSD ditutup dalam tahun pertama kehidupan.

Lubang bersaiz sederhana, besar dan sangat besar dikendalikan dalam semua kes. Bergantung pada kes individu, terdapat kaedah pembedahan yang berbeza untuk menutup lubang.

Pembedahan jantung terbuka

Doktor mula-mula membuka dada dan kemudian atrium kanan. Kecacatan pada septum jantung boleh dilihat melalui injap atrioventrikular (injap tricuspid). Doktor kemudian menutup lubang dengan tisu pesakit sendiri dari perikardium atau dengan platelet plastik (tampalan). Jantung menutup bahan dengan tisu sendiri dalam masa yang singkat. Tiada risiko penolakan dengan kaedah ini. Operasi itu kini dianggap rutin dan hanya membawa risiko kecil. Pesakit yang lubang di jantungnya telah ditutup kemudiannya dianggap sembuh.

Kateterisasi jantung

Pilihan lain untuk menutup kecacatan septum ventrikel ialah apa yang dipanggil "penutupan intervensi". Dalam kes ini, jantung tidak diakses melalui pembedahan, tetapi melalui kateter yang dimajukan ke dalam jantung melalui vena inguinal. Doktor meletakkan "payung" di atas kateter di kawasan kecacatan dan menggunakannya untuk menutup lubang.

Tidak mustahil untuk merawat kecacatan septum ventrikel dengan ubat. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, pesakit VSD menerima ubat untuk menstabilkan mereka sehingga pembedahan. Ini berlaku, sebagai contoh, apabila bayi atau kanak-kanak sudah menunjukkan gejala atau terlalu lemah untuk pembedahan segera.

Ubat berikut digunakan:

 • Ubat penurun tekanan darah seperti beta-blocker, ubat dehidrasi (diuretik) dan apa yang dipanggil antagonis reseptor aldosteron jika terdapat tanda-tanda kegagalan jantung.
 • Jika kenaikan berat badan terlalu rendah, mereka yang terjejas diberi diet khas dengan banyak kalori.

Sesetengah pesakit terus menerima ubat selama beberapa minggu selepas pembedahan menutup lubang untuk melegakan tekanan pada jantung dan paru-paru.

Gejala

Gejala VSD bergantung pada saiz lubang dalam septum jantung.

Gejala VSD kecil

Gejala VSD sederhana dan besar

Lubang sederhana dan besar dalam septum merosakkan kedua-dua jantung dan arteri pulmonari dari masa ke masa. Oleh kerana jantung perlu mengepam lebih banyak darah melaluinya, ia menjadi semakin terbeban. Akibatnya, bilik jantung membesar dan kegagalan jantung berkembang.

Gejala biasa ialah:

 • Sesak nafas, pernafasan cepat dan sesak nafas
 • Kelemahan untuk minum: bayi terlalu lemah untuk minum dengan cukup.
 • Kurang penambahan berat badan, kegagalan untuk berkembang maju
 • Berpeluh bertambah
 • Saluran pernafasan yang lebih rendah lebih mudah terdedah kepada jangkitan

Ia tidak selalu mungkin untuk dibedah dengan segera pada bayi yang terjejas kerana kelemahan mereka. Sehingga itu, rawatan sementara dengan ubat-ubatan mungkin diperlukan.

Gejala Kecacatan Septum Ventrikel Sangat Besar

Akhirnya, ada kemungkinan arah aliran darah terbalik: darah yang kurang oksigen memasuki aliran darah, dan organisma tidak lagi dibekalkan dengan oksigen yang mencukupi. Kekurangan oksigen ini boleh dilihat sebagai perubahan warna biru pada kulit (sianosis). Doktor bercakap tentang apa yang dipanggil "reaksi Eisenmenger" berkaitan dengan VSD. Pesakit yang telah mengalami keadaan ini mempunyai jangka hayat yang berkurangan dengan ketara.

Ia amat penting untuk membedah pesakit dengan kecacatan yang sangat besar pada peringkat bayi atau kanak-kanak sebelum perubahan dalam saluran pulmonari berlaku!

Sebab dan faktor risiko

Punca "lubang di hati

VSD Sekunder: Dalam kecacatan septum ventrikel sekunder, bayi baru lahir dilahirkan dengan septum tertutup sepenuhnya. Lubang pada septum berkembang kemudian, sebagai contoh, disebabkan oleh kecederaan, kemalangan, atau penyakit jantung (infarksi miokardium). VSD sekunder (diperolehi) sangat jarang berlaku.

Faktor risiko untuk "lubang di hati

Perubahan dalam solekan genetik: Kadangkala kecacatan septum ventrikel berlaku dalam kombinasi dengan keadaan genetik yang lain. Ini termasuk, sebagai contoh, kecacatan kromosom tertentu seperti trisomi 13, trisomi 18 dan trisomi 21. Selain itu, terdapat pengelompokan keluarga VSD yang diketahui: Ia berlaku dalam kelompok apabila ibu bapa atau adik-beradik mengalami kecacatan jantung kongenital. Oleh itu, risiko meningkat tiga kali ganda jika adik beradik mempunyai VSD.

Penyakit ibu semasa mengandung: Anak-anak ibu yang menghidap diabetes mellitus semasa hamil mempunyai peningkatan risiko VSD.

Sebelum lahir

Kecacatan utama pada septum boleh dikesan sebelum kelahiran.

Jika kanak-kanak berada dalam kedudukan yang baik, ini boleh dilakukan semasa peperiksaan yang disasarkan (seperti "ultrasound kecacatan" antara minggu ke-19 dan ke-22 kehamilan). Jika kecacatan sedemikian dikesan, pemeriksaan lanjut akan menyusul untuk melihat bagaimana kecacatan itu berkembang.

Penting untuk diketahui: Kemungkinan lubang di jantung tertutup semula semasa masih dalam kandungan. Menurut penemuan terbaru, ini berlaku sehingga 15 peratus daripada semua kanak-kanak yang terjejas.

Selepas kelahiran

Pemeriksaan bayi baru lahir

Ultrasound jantung

Jika VSD disyaki, pakar kardiologi melakukan pemeriksaan ultrasound jantung. Ini biasanya memberikan bukti yang baik tentang lubang di hati. Doktor menilai lokasi, saiz dan struktur kecacatan. Pemeriksaan hanya mengambil masa yang singkat dan tidak menyakitkan untuk bayi.

Pemeriksaan lanjut

Dalam sesetengah kes, doktor melakukan ujian lain untuk mendapatkan maklumat yang lebih terperinci tentang kecacatan pada septum. Ini termasuk pemeriksaan elektrokardiogram (ECG) dan X-ray, dan tomografi (CT) yang kurang kerap dikira atau pengimejan resonans magnetik (MRI).

Kursus penyakit dan prognosis

Malah pesakit dengan kecacatan yang lebih besar mempunyai jangka hayat yang normal jika mereka dirawat tepat pada masanya dan lubang itu berjaya ditutup. Kedua-dua jantung dan paru-paru seterusnya mampu menahan tekanan biasa.

Dalam kecacatan yang sangat besar, prognosis bergantung kepada sama ada lubang di jantung ditemui dan dirawat lebih awal. Jika tidak dirawat, kegagalan jantung (kekurangan jantung) dan tekanan tinggi dalam arteri pulmonari (hipertensi pulmonari) berkembang. Penyakit-penyakit ini secara amnya memendekkan jangka hayat: tanpa rawatan, individu yang terjejas sering mati dalam masa dewasa muda. Walau bagaimanapun, jika mereka dirawat sebelum penyakit yang sepadan berkembang, mereka mempunyai jangka hayat yang normal.

Penjagaan selepas itu

pencegahan

Dalam kebanyakan kes, kecacatan septum ventrikel adalah kongenital. Oleh itu, tidak ada langkah untuk menghalang lubang di hati.