Penyumbatan vertebra | Latihan untuk cakera tergelincir di BWS

Penyumbatan vertebra

Penyumbatan vertebral pada BWS berlaku lebih kerap daripada cakera herniated, tetapi boleh menyebabkan gejala yang serupa. Sebagai contoh, pergerakan tersentak atau tarikan otot yang ganas (misalnya selepas batuk) boleh menyebabkan perubahan kecil pada mekanik sendi sendi vertebra. Ini juga boleh menyebabkan kerengsaan saraf dan menyebabkan toraks kesakitan, menghalang bernafas dan membawa ke belakang setempat atau memancar kesakitan di BWS.

Penyumbatan biasanya disertai dengan sekatan pergerakan ke arah tertentu. Dalam terapi, ia dapat diselesaikan dengan teknik mobilisasi. Sekiranya penyumbatan tersebut berlaku lebih kerap, statik dan postur pesakit harus diperiksa, kerana kemungkinan satu sisi kelebihan beban.

Di kawasan BWS, penyumbatan boleh berlaku di vertebra sendi, tetapi sering kali sendi tulang rusuk juga tersumbat, yang boleh menyebabkan pernafasan dan pergerakan yang teruk kesakitan. Tulang rusuk sendi juga boleh digerakkan secara manual. Setelah mobilisasi, penyumbatan biasanya diharapkan dapat reda dengan cepat.

Sesak nafas

Hasil daripada cakera herniated di BWS, bernafas kesukaran dan juga sesak nafas boleh berlaku. Kerengsaan intercostal saraf boleh menyekat pergerakan bernafas, dan pergerakan tulang rusuk juga dapat terganggu oleh ketegangan pada BWS. Tulang rusuk sendi boleh tersumbat dan menyebabkan sakit menikam semasa bernafas. Sekiranya masalah pernafasan berlaku dalam jangka waktu yang lebih lama, hanya bergantung pada beban dan tidak dapat dipengaruhi oleh pergerakan ruang tulang belakang, pemeriksaan perubatan harus dilakukan dengan segera untuk menjelaskan sebab-sebab lain.

Ringkasan

A tergelincir cakera di BWS sangat jarang berlaku, tetapi boleh menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan. Selain tempatan atau memancar sakit belakang dan ketegangan, ia boleh menyebabkan tali pinggang berbentuk sakit toraks, sakit dada atau sekatan pernafasan. Terapi pada mulanya ditujukan untuk tujuan simptomatik dan penyembuhan, tetapi seiring berjalannya waktu, struktur struktur yang terlalu banyak harus ditingkatkan melalui pembetulan dan pengukuhan postur yang disasarkan. Pesakit juga harus menyelesaikan program kerja rumah sendiri dan secara sedar akan punggungnya dalam kehidupan seharian.