Penyumbatan vertebra | Fisioterapi untuk sakit dada

Penyumbatan vertebra

Tulang belakang terdiri daripada rangkaian badan vertebra, yang dibahagikan dengan cakera intervertebral yang menyerap berat badan, dan distabilkan oleh ligamen dan otot. Struktur ini membolehkan batang kita bergerak. Setiap bahagian atau segmen tulang belakang hanya mempunyai tahap pergerakan yang kecil, tetapi apabila ditambahkan bersama, tulang belakang mempunyai gerakan yang besar.

Apabila penyumbatan vertebra berlaku, salah satu badan vertebra sistem ini berpusing atau berpindah minimum, yang menyebabkan besar kesakitan dan kehilangan pergerakan. Selain itu, tulang sementara jika kepincangan minimum juga boleh menyebabkan terjebaknya saraf berlari melalui lubang keluar dari ruang tulang belakang. The saraf of tulang belakang toraks berlari secara melintang di sekitar batang pada tahap yang hampir sama dengan titik keluar dan terus ke bahagian depan tulang belakang, di mana mereka membekalkan kawasan kulit, tisu dan otot.

Oleh itu, saraf yang terperangkap di tulang belakang toraks seterusnya boleh menjadi penyebab sakit dada dirawat di sini. Kesakitan saraf sering mempunyai membakar, watak menikam. The kesakitan dipergiatkan dengan menggerakkan kawasan yang dicubit dalam arti pemampatan selanjutnya. Penyumbatan dilepaskan oleh teknik manual kiropraktor atau lemah lembut ahli fisioterapi, digabungkan dengan langkah-langkah melonggarkan tisu dan otot, yang meninggalkan vertebra kembali dalam kedudukan fisiologinya dengan melegakan langkah yang salah. Artikel berikut mungkin menarik bagi anda:

  • Pesakit dengan penyumbatan tulang belakang di BWS
  • Latihan dengan blokade vertebral di BWS
  • Fisioterapi untuk saraf yang terjepit

Ringkasan

Punca-punca sakit dada sangat pelbagai. Penyakit jantung, paru-paru penyakit, proses keradangan, patah tulang atau postur yang buruk boleh menjadi pencetus. Untuk membuat diagnosis yang tepat, analisis tepat mengenai gejala dan penjelasan diagnostik selanjutnya adalah penting. Walau bagaimanapun, sakit dada harus dipandang serius, kerana dalam keadaan tertentu penyakit yang mengancam nyawa boleh menjadi penyebabnya.