Penyumbatan vertebra | Fisioterapi untuk sindrom bahu-lengan

Penyumbatan vertebra

Penyumbatan vertebra digambarkan sebagai keadaan di mana vertebra tidak sepenuhnya terkelupas, tetapi dibawa ke kepincangan tetap oleh otot punggung tegang, yang dapat menyebabkan kesakitan, pergerakan terhad dan postur yang lemah. Penyumbatan tulang belakang biasanya hilang dengan sendirinya setelah beberapa hari, tetapi disebabkan kadang-kadang teruk kesakitan, mereka dianggap sangat tertekan oleh mereka yang terjejas. Kehangatan dan rehat, juga kelonggaran teknik dapat memberikan kelegaan.

Penggunaan ubat analgesik jangka pendek juga membantu. Untuk mengelakkan penyumbatan vertebra, ia dapat membantu menguatkan otot belakang dengan senaman tertentu dan selalu panaskan sebelum bersenam. Penyumbatan vertebral biasanya disebabkan oleh pergerakan tersentak atau terlalu cepat. Penyumbatan vertebral boleh berlaku di sepanjang penyumbatan vertebral dan, bergantung pada lokasinya, boleh menyebabkan pelbagai masalah dan sekatan pergerakan. Sekiranya simptomnya sangat teruk, rawatan fisioterapeutik dapat membantu mengatasi penyumbatan.

Leher yang tegang

Kaku leher berlaku apabila, disebabkan oleh regangan satu sisi atau tugas satu sisi yang panjang, seperti banyak kerja komputer, otot-otot di kawasan leher menjadi tegang dan boleh menyebabkan sekatan pergerakan yang menyakitkan. Walaupun anda mendapat draf dari penghawa dingin atau tingkap terbuka, ini dapat mendorong perkembangan kaku leher. Sekiranya anda terkena kekejangan leher, anda harus terlebih dahulu cuba mengelakkan pencetus.

Pemanasan panas, serta latihan untuk melonggarkan otot, dapat membantu mengurangkan masalah. Biasanya, masalah ini hilang dengan sendirinya setelah beberapa hari. Sekiranya kesakitan sangat teruk, ubat penahan sakit juga boleh digunakan atau langkah-langkah seperti fisioterapi dapat dipertimbangkan. Lebih baik pergi ke doktor terlalu awal daripada terlambat. Sekiranya gejala a leher yang tegang jangan mereda atau memburuk selepas seminggu, doktor harus mengetahui sebab sebenar untuk mengesampingkan penyakit yang lebih serius.

Ringkasan

Secara keseluruhan, sindrom bahu-lengan adalah gambaran klinikal dengan banyak gejala yang berbeza. Nasib baik, sindrom bahu-bahu biasanya hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, mereka yang terkena harus tetap berhati-hati untuk tidak mengabaikan kesakitan atau pergerakan yang terlalu lama, kerana ia boleh menjadi masalah kronik.

Punca sindrom bahu-lengan juga harus disiasat supaya penyakit yang lebih serius dapat dikesan dan kemungkinan postur yang salah dapat diperbaiki. Ini membolehkan pesakit untuk secara aktif mengatasi berulang sindrom bahu-bahu dan mengurangkan masalah yang ada.