Fraktur Vertebra: Punca dan Rawatan

Fraktur vertebra: Penerangan

Tulang belakang terdiri daripada sejumlah tujuh serviks, dua belas toraks, lima lumbar, lima sakral dan empat hingga lima vertebra coccygeal. Bersama-sama dengan radas ligamen dan otot yang kompleks serta cakera intervertebral dan ciri bentuk double-S mereka, tulang belakang ialah sistem elastik berfungsi yang boleh menyerap beban.

Badan vertebra bersama-sama membentuk saluran tulang belakang, di mana saraf tunjang (sebahagian daripada sistem saraf pusat) berjalan dengan semua laluannya. Apa yang dipanggil saraf tunjang (sistem saraf periferal), yang menonjol secara lateral antara vertebra, bercabang dari saraf tunjang.

Jika lebihan beban, radas otot-ligamen boleh koyak dan/atau patah tulang belakang boleh berlaku. Ini boleh mencederakan saraf tunjang dan saraf tunjang.

Vertebra terdiri daripada badan vertebra, proses spinous dan dua proses melintang. Atas sebab ini, patah tulang belakang dibahagikan mengikut penyetempatan mereka:

 • patah tulang vertebra
 • patah proses putar
 • Patah proses melintang

Doktor juga membezakan antara tiga jenis patah tulang yang berbeza, yang boleh berlaku dalam arah yang berbeza. Ini ialah klasifikasi mengikut Magerl, yang sepadan dengan klasifikasi AO (AO = Arbeitsgeminschaft für Osteosynthesefragen):

 • Jenis A – kecederaan mampatan: Dalam kes ini, vertebra dimampatkan, mengakibatkan kesan plat atas atau hentakan (keruntuhan plat atas dan asas badan vertebra). Jika vertebra dimampatkan di kawasan anterior, patah baji berlaku.
 • Jenis C – kecederaan putaran: Ia berlaku semasa putaran. Ligamen longitudinal dan selalunya cakera intervertebral juga terjejas.

Fraktur vertebra juga dibahagikan kepada patah stabil dan tidak stabil. Ini penting untuk keputusan rawatan seterusnya.

Fraktur vertebra yang stabil

Dalam patah tulang belakang yang stabil, tisu lembut seperti ligamen sekeliling kekal tidak rosak. Oleh itu, saluran tulang belakang tidak tersekat, bermakna tiada gejala neurologi berlaku. Orang yang terjejas biasanya boleh dirawat dan digerakkan pada peringkat awal.

 • Kecederaan cakera terpencil
 • Fraktur badan vertebra terpencil tanpa kecederaan cakera, patah mampatan
 • Patah arka vertebra terpencil
 • Fraktur badan vertebra dengan kecederaan cakera intervertebral

Patah tulang belakang yang tidak stabil

Fraktur vertebra berikut tidak stabil:

 • Fraktur dislokasi vertebra (biasanya di tulang belakang serviks)
 • Fraktur kominutif dengan kerosakan pada tisu cakera intervertebral dan serpihan tersesar ke hadapan dan belakang
 • Kehelan patah tulang dengan selekoh 25 darjah atau lebih
 • Patah proses artikular dengan proses spinous ternganga
 • Kecederaan gerbang vertebra

Fraktur vertebra: gejala

Jika vertebra patah, sakit setempat biasanya berlaku - tidak kira sama ada pesakit sedang berehat, bergerak atau melakukan pergerakan menanggung berat badan. Oleh kerana kesakitan, pesakit biasanya mengamalkan postur yang melegakan. Ini boleh menyebabkan otot sekeliling menjadi tegang (ketegangan otot).

Jika patah tulang belakang disertai dengan kerosakan saraf, ia boleh menyebabkan sakit secara tiba-tiba dan teruk (sakit neuropatik) serta pembakaran atau pedih yang menyakitkan (sakit neurogenik). Gangguan deria (paraesthesia) juga mungkin. Selain itu, mobiliti mungkin dihadkan dalam segmen yang sepadan dengan tahap kecederaan.

Fraktur vertebra: punca dan faktor risiko

Patah tulang belakang boleh mempunyai pelbagai sebab. Mereka boleh dibahagikan kepada dua kumpulan:

Fraktur vertebra traumatik

Secara umum, peralihan antara tulang belakang serviks dan tulang belakang toraks, antara tulang belakang toraks dan tulang belakang lumbar dan antara tulang belakang lumbar dan sakrum sangat terdedah kepada kecederaan. Sekitar separuh daripada semua patah tulang belakang menjejaskan peralihan antara tulang belakang toraks dan tulang belakang lumbar. Situasi tipikal berikut boleh menyebabkan trauma pada tulang belakang:

 • Kecederaan tali pinggang keledar boleh menyebabkan patah tulang belakang bersama-sama dengan kecederaan pada rongga perut.
 • Apabila jatuh dari ketinggian yang tinggi, patah tulang tumit sering berlaku bersama-sama dengan patah tulang belakang toraks dan lumbar.
 • Cakera intervertebral dan struktur ligamen boleh pecah jika pergerakan badan yang pantas dihentikan secara tiba-tiba (trauma nyahpecutan).

Patah tulang belakang spontan

Patah tulang belakang yang disebabkan oleh osteoporosis juga dikenali sebagai "patah sintering". Plat pangkal dan atas runtuh sebagai vertebra ikan yang dipanggil atau dinding hadapan badan vertebra runtuh sebagai vertebra baji yang dipanggil. Ini berlaku terutamanya pada tulang belakang toraks bawah dan tulang belakang lumbar atas. Sekiranya jatuh ke muka, orang yang lebih tua sering mengalami patah tulang sarang - satu bentuk patah leher (dens = unjuran seperti tulang belakang vertebra serviks kedua).

Selain daripada osteoporosis, penyakit berikut juga boleh menyebabkan patah tulang belakang yang tidak dijangka sekiranya berlaku trauma kecil:

 • Metastasis tulang, tumor tulang
 • Ankylosing spondylitis
 • Plasmocytoma (mieloma berbilang - sejenis kanser darah)
 • Keradangan badan vertebra (spondylitis)

Pakar yang bertanggungjawab untuk patah tulang belakang yang disyaki ialah doktor ortopedik dan pembedahan trauma. Dia akan bertanya kepada anda tentang kemalangan sebelumnya dan sejarah perubatan anda (anamnesis). Soalan yang mungkin termasuk:

 • Adakah anda mengalami kemalangan? Apa yang berlaku di dalamnya?
 • Adakah terdapat sebarang trauma langsung atau tidak langsung?
 • Adakah anda mengalami kesakitan? Jika ya, di kawasan mana dan dengan pergerakan yang mana?
 • Adakah terdapat sebarang kecederaan sebelumnya atau kerosakan sebelumnya?
 • Adakah anda mempunyai sebarang aduan sebelum ini?
 • Adakah anda mengalami kebas pada tangan atau kaki anda?
 • Adakah anda juga mengalami aduan gastrousus, sukar membuang air kecil atau sukar menelan?

Pemeriksaan klinikal

Semasa pemeriksaan klinikal, doktor memeriksa sama ada pesakit boleh berjalan atau berdiri. Dia juga menguji mobiliti am pesakit. Seterusnya, saraf kranial, sensitiviti dan kemahiran motor diperiksa untuk melihat sama ada terdapat sebarang defisit neurologi. Di samping itu, doktor memeriksa sama ada terdapat ketegangan atau pengerasan pada otot (kekakuan otot) atau torticollis.

Prosedur pengimejan

Computed tomography (CT) amat sesuai sebagai prosedur pengimejan untuk kawasan yang sukar dilihat. Ini terpakai khususnya pada kawasan peralihan tulang belakang serviks ke tulang belakang toraks. Kecederaan di kawasan ini boleh dinilai dengan tepat menggunakan CT. Jika kerosakan saraf hadir, imbasan CT sentiasa dilakukan.

Pengimejan resonans magnetik (MRI) biasanya tidak diperlukan untuk kecederaan akut. Ia hanya digunakan jika saraf tunjang dan cakera intervertebral juga boleh cedera.

Fraktur vertebra: rawatan

Rawatan patah tulang belakang: Konservatif

Fraktur yang stabil biasanya dirawat secara konservatif. Pesakit dinasihatkan supaya bertenang dan berbaring di atas katil sehingga rasa sakitnya bertambah baik. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, tulang belakang mungkin menjadi melengkung disebabkan oleh perubahan bentuk badan vertebra yang patah. Kelengkungan yang teruk boleh menyebabkan ketidakselesaan kekal. Oleh itu, pembedahan biasanya dilakukan untuk kelengkungan 20 darjah atau lebih pada tulang belakang toraks dan lumbar.

Rawatan konservatif patah tulang belakang pada tulang belakang toraks dan lumbar melibatkan penggunaan korset tiga mata atau korset plaster (plastik).

Rawatan patah tulang belakang: pembedahan

Patah tulang belakang yang tidak stabil biasanya dibedah, kerana sentiasa ada risiko bahawa saraf tunjang akan cedera atau sudah cedera. Matlamat rawatan pembedahan adalah untuk menyelaraskan semula dan menstabilkan tulang belakang dengan cepat untuk melegakan tekanan pada saraf secepat mungkin. Ini juga terpakai untuk melengkapkan paraplegia - walaupun tidak mungkin untuk menganggarkan sama ada peningkatan akan berlaku selepas pembedahan. Ia sentiasa sukar untuk meramalkan sejauh mana saraf tunjang orang yang terjejas telah rosak.

Dalam kes patah tulang spontan yang disebabkan oleh osteoporosis, sebagai contoh, sama ada kyphoplasty atau vertebroplasty dilakukan.

Dalam kes patah tulang traumatik, dua prosedur utama digunakan: osteosintesis atau spondylodesis.

Pembedahan patah tulang belakang: kyphoplasty

Kyphoplasty ialah kaedah invasif minima di mana badan vertebra yang runtuh diluruskan menggunakan belon. Pakar bedah kemudian menstabilkan ketinggian vertebra dengan menyuntik simen.

Pembedahan patah tulang belakang: vertebroplasty

Vertebroplasty juga merupakan kaedah invasif minimum untuk menstabilkan badan vertebra yang patah. Di sini juga, simen disuntik ke dalam badan vertebra.

Pembedahan patah tulang belakang: Osteosintesis

Pembedahan patah tulang belakang: spondylodesis

Dalam rawatan spondylodesis (pembedahan gabungan), dua atau lebih vertebra menjadi kaku dengan serpihan tulang atau plat. Prosedur ini biasanya dipertimbangkan untuk kecederaan pada ligamen dan cakera intervertebral tulang belakang serviks. Plat dilekatkan pada tulang belakang serviks dari hadapan dan belakang.

Jika tulang belakang melengkung ke hadapan lebih daripada 20 darjah disebabkan oleh patah mampatan pada tulang belakang toraks dan lumbar, patah tulang belakang bercantum dari hadapan dan belakang. Gangguan dan kecederaan kilasan tulang belakang toraks dan lumbar juga bersatu dari kedua-dua belah pihak.

Fraktur vertebra: perjalanan penyakit dan prognosis

 • Gangguan statik: Selepas patah tulang belakang sembuh, masalah ortopedik mungkin timbul berkaitan dengan statik.
 • Lesi saraf tunjang: Terdapat risiko kecederaan pada saraf tunjang atau akar saraf dalam semua kecederaan vertebra. Dalam kes yang teruk, paraplegia mungkin berlaku.
 • Kifosis selepas trauma: Jika vertebra runtuh dari hadapan, kelengkungan cembung tulang belakang ke arah belakang boleh meningkat. Dalam tulang belakang toraks, pesongan boleh meningkat di kawasan toraks ("punuk janda") dan berkurangan di tulang belakang lumbar.
 • Penyakit penghantar: Semasa kerja fizikal yang berat seperti "menyodok", proses spinosus vertebra boleh pecah, terutamanya vertebra serviks ketujuh atau toraks pertama. Walau bagaimanapun, ini tidak menyebabkan sebarang ketidakselesaan yang ketara.

Fraktur vertebra: masa penyembuhan

Masa penyembuhan untuk patah tulang belakang bergantung pada tahap kecederaan yang teruk. Fraktur vertebra yang stabil biasanya menjadi teguh semula dalam beberapa minggu hingga beberapa bulan tanpa anjakan selanjutnya. Bergantung pada kesakitan, mereka yang terjejas boleh bangun serta-merta atau selepas kira-kira tiga minggu. Walau bagaimanapun, patah tulang belakang yang tidak stabil boleh terus berubah, dengan risiko mampatan saraf tunjang dan paraplegia akibatnya.