Getaran: Jangkitan, Gejala, Penyakit

Gambaran ringkas

  • Getaran – Penerangan: Kumpulan bakteria, yang berlaku di seluruh dunia terutamanya di perairan yang lebih panas. Mereka membiak dengan baik pada kemasinan tertentu (cth. Laut Baltik, Tasik Neusiedl, lagun).
  • Penyakit vibrion: Kolera dan jangkitan gastrousus lain, jangkitan luka, jangkitan telinga.
  • Simptom: Dalam jangkitan gastrousus, cth., cirit-birit, muntah, sakit perut (selalunya sangat teruk dalam taun). Dalam jangkitan luka, luka yang menyakitkan, kemerahan, bengkak, kemungkinan kerosakan kulit yang lebih dalam, demam dan menggigil. Dalam jangkitan telinga, sakit telinga, demam, dan pelepasan rembesan dari telinga.
  • Diagnosis: Pengesanan vibrio dalam sampel pesakit (cth., sampel najis, rembesan luka).
  • Pencegahan: kebersihan air minuman dan makanan yang baik untuk pencegahan kolera di kawasan berisiko, vaksinasi kolera untuk orang berisiko tertentu; makan makanan laut dan ikan laut hanya dimasak dengan baik; elakkan sentuhan dengan air masin pada musim panas jika anda mengalami luka, terutamanya jika anda mempunyai sistem imun yang lemah atau penyakit kulit kronik.

Apa itu Vibrions?

Sesetengah vibrio boleh menyebabkan penyakit pada manusia, terutamanya Vibrio cholerae, V. vulnificus dan V. parahaemolyticus.

Terdapat dua strain (serogroup) spesies Vibrio cholerae yang boleh menyebabkan penyakit kolera. Serokumpulan V. cholerae lain, serta spesies Vibrio penyebab penyakit lain (seperti V. vulnificus), tidak mampu berbuat demikian. Oleh itu, mereka dikumpulkan bersama di bawah istilah "vibrios bukan kolera".

Getaran berasa seperti di rumah dalam air suam melebihi 20 darjah Celsius - ia kemudiannya boleh membiak dengan lebih cepat. Oleh itu, pemanasan global sangat mungkin memberi manfaat kepada mereka, kerana ia juga meningkatkan suhu di lautan dan badan air lain. Akibatnya, kes vibriosis boleh meningkat di seluruh dunia, tetapi terutamanya di zon sederhana, saintis bimbang.

Jangkitan Vibrionia di Jerman

Dalam beberapa laporan dari pantai Laut Utara Jerman, orang yang terjejas telah dijangkiti dengan patogen di kawasan muara sungai. Di sana, airnya agak kurang masin berbanding di Laut Utara terbuka kerana kemasukan air tawar.

Apakah penyakit yang disebabkan oleh vibrios?

Getaran dianggap sebagai punca utama penyakit gastrousus bakteria di banyak negara. Contoh yang paling terkenal ialah kolera, yang dicetuskan oleh strain Vibrio cholerae tertentu. Walau bagaimanapun, vibrio bukan kolera juga boleh menjangkiti saluran pencernaan dan menyebabkan penyakit.

Bagaimanakah anda dijangkiti vibrios?

Getaran, yang menyebabkan penyakit gastrousus, dihantar secara lisan. Iaitu, mereka memasuki badan melalui mulut. Dalam kes taun, ini biasanya berlaku melalui air minuman yang tercemar dan makanan yang mengandungi patogen melalui najis atau muntah orang yang sakit. Bahaya ini wujud terutamanya apabila keadaan kebersihan kurang baik, contohnya di kawasan miskin di Afrika dan di kem pelarian.

Jangkitan gastrousus yang disebabkan oleh vibrio bukan kolera (seperti V. vulnificus,V. parahaemolyticus) juga boleh ditangkap melalui laluan mulut: Makan makanan laut mentah atau kurang masak (cth., tiram, kupang) atau ikan yang berasal dari perairan tercemar boleh menjadi sumber jangkitan.

Terdapat juga kes jangkitan luka di mana orang telah mengalami kecederaan kecil semasa memproses makanan laut atau ikan laut mentah dan dengan itu telah dijangkiti patogen.

Tempoh pengeraman

Apakah tanda-tanda jangkitan vibriosis?

Gejala yang disebabkan oleh vibrios bergantung pada bahagian badan yang dijangkiti. Jika mereka masuk ke dalam badan melalui mulut, mereka boleh menyebabkan gejala gastrousus: orang yang terjejas mungkin mengalami sakit perut kejang, cirit-birit berair dan muntah, dan loya. Gejala yang sangat teruk boleh berlaku dengan kolera, manakala penyakit vibrios lain pada saluran gastrousus biasanya lebih ringan.

Tanda pertama jangkitan luka dengan vibrios biasanya adalah luka yang dijangkiti adalah luar biasa menyakitkan. Di samping itu, luka dan kulit di sekelilingnya mungkin menjadi kemerahan dan bengkak. Jangkitan cetek boleh merebak dengan cepat dan merosakkan tisu yang lebih dalam jika tidak dirawat. Orang yang terjejas biasanya mengalami demam dan menggigil. Jangkitan luka yang disebabkan oleh Vibrio vulnificus boleh menjadi sangat teruk dan mengancam nyawa, terutamanya bagi orang yang lemah imun.

Sama ada jangkitan gastrousus, luka atau telinga: Dalam semua kes, "keracunan darah" (sepsis) yang mengancam nyawa boleh berkembang dalam perjalanan yang teruk.

Bagaimanakah jangkitan vibriosis dirawat?

Doktor merawat jangkitan vibrion dengan antibiotik. Di samping itu, mereka memberi ubat untuk simptom masing-masing, contohnya pengurang demam dan ubat tahan sakit. Sama ada langkah lanjut diperlukan bergantung pada penyakit tertentu dan perjalanannya.

Kolera mesti dirawat secepat mungkin! Kehilangan cecair dan garam akibat cirit-birit dan muntah yang teruk boleh digantikan dengan minuman khas, larutan minuman dan infusi. Doktor juga menetapkan antibiotik.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai terapi kolera di sini.

Terapi jangkitan dengan vibrio bukan kolera

Ini adalah benar terutamanya bagi pesakit yang mempunyai peningkatan risiko perkembangan penyakit yang teruk. Ini termasuk orang yang berumur lanjut dan mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah, contohnya disebabkan oleh keadaan sedia ada seperti penyakit jantung yang teruk, kanser, diabetes atau sirosis hati.

Jangkitan luka yang teruk selalunya memerlukan rawatan pembedahan. Jika luka di kaki atau lengan, contohnya, pakar bedah mungkin perlu mengeluarkan anggota yang terjejas (amputasi) dalam kes yang melampau.

Jangkitan vibrios boleh didiagnosis dengan pasti oleh makmal yang mengesan patogen dalam sampel pesakit. Bergantung pada kes, doktor mungkin mengambil darah atau sapuan daripada luka yang disyaki. Dalam kes cirit-birit, sampel najis berguna. Makmal kemudiannya boleh menyediakan kultur bakteria: Bakteria boleh ditanam pada medium nutrien yang sesuai dan kemudian dikenal pasti dengan tepat. Adalah mungkin untuk melihat patogen di bawah mikroskop.

Kewajipan melaporkan

Jangkitan akut yang disebabkan oleh vibrio bukan kolera juga boleh dilaporkan. Pengecualian: Jika seseorang mempunyai jangkitan telinga sahaja, ini mesti dilaporkan kepada pihak berkuasa kesihatan hanya jika Vibrio cholerae adalah pencetusnya.

Bagaimanakah getaran boleh dicegah?

Juga, elakkan ketulan ais dalam minuman dan makanan mentah di kawasan yang terjejas. Dan membasmi kuman tangan anda dengan kerap - kebanyakan orang secara tidak sedar menyentuh mulut mereka dari semasa ke semasa. Patogen pada tangan boleh dengan mudah memasuki badan. Kini terdapat juga vaksinasi kolera.

Anda boleh mengetahui cara ia berfungsi dan untuk siapa ia disyorkan dalam artikel Kolera kami.

Semasa menyediakan makanan sedemikian, berhati-hati agar tidak mencederakan kulit anda. Jika tidak terdapat risiko jangkitan luka.