Videonystagmografi

Videonystagmography adalah kaedah diagnostik telinga, hidung, dan ubat tekak yang digunakan untuk diagnosis pembezaan gangguan vestibular dengan merakam pergerakan mata. Sistem sensorimotor (persepsi deria dan pergerakan) bertanggungjawab untuk rasa yang utuh mengimbangi, komponen utamanya adalah refleks vestibulo-okular (VOR). Dengan menghantar maklumat dari labirin melalui saraf vestibular (mengimbangi saraf) ke kawasan teras di otak dan akhirnya ke otot mata, refleks memungkinkan pengawalan postur, penstabilan pandangan dan orientasi di ruang angkasa. Disfungsi sistem boleh membawa pening (vertigo) dan kemerosotan rasa mengimbangi. Pada pesakit, ini menampakkan dirinya, sebagai contoh, sebagai ataxia (gangguan pergerakan penyelarasan, gejala vegetatif (loya/ loya) atau gangguan penstabilan pandangan, yang secara objektif dapat dilihat sebagai Nystagmus (mata gegaran) dan didaftarkan dengan bantuan videonystagmography. Bergantung pada arah atau jenis Nystagmus, seseorang mendapat petunjuk mengenai penyebab atau penyetempatan kerosakan pada alat vestibular.

Petunjuk (bidang permohonan)

Petunjuk untuk nystagmografi is vertigo (pening) atau gangguan keseimbangan. Ini adalah gejala yang, dari sudut diagnostik berbeza, boleh mendasari pelbagai penyakit. Rakaman dari Nystagmus dapat memberikan maklumat mengenai penyebab vertigo. A. Disfungsi vestibular periferal (gangguan keseimbangan):

 1. Kehilangan vestibular unilateral akut.
  • Gangguan unilateral tiba-tiba dari rasa keseimbangan, selalunya selepas selesemaseperti jangkitan.
  • Pening berpusing ganas secara tiba-tiba yang berterusan selama beberapa hari. Loya (loya) dan muntah.
  • Nstagmus spontan mendatar / berputar, diperburuk di bawah penggantungan fiksasi. Labirin yang terjejas adalah hyperexcitable / tidak dapat diatasi dalam ujian labirin termal.
 2. Paroxysmal jinak vertigo kedudukan (BPLS).
  • Gangguan organ keseimbangan kerana partikel terapung di endolim (cecair telinga dalam).
  • Serangan ganas (berulang) berulang dari vertigo berputar, biasanya disebabkan oleh galas tertentu.
  • Nistagmus berpusing ke satu sisi setelah menganggap kepala kedudukan gantung dan nystagmus ke arah yang bertentangan ketika kepala dinaikkan semula (ujian kedudukan, manuver Hallpike).
 3. Penyakit Meniere
 4. Kehilangan vestibular periferal dua hala.
  • Mengimbangi aduan kerana kegagalan organ vestibular dua hala. Biasanya penyebab sistemik seperti ototoksik (keracunan telinga) dadah atau ejen berbahaya industri (pendedahan persekitaran / tempat kerja). Di tempat kejadian juga mungkin berlaku disebabkan oleh kelainan labirin (radang labirin) atau kongenital (kongenital).
  • Tiada nystagmus yang dapat dikesan kerana tidak ada dominasi dari satu sisi. Pada ujian labirin termal, nystagmus sangat ringan.

B- Disfungsi vestibular pusat / saraf:

 1. Iskemia (gangguan peredaran darah) di otak (contohnya, infark cerebellar).
 2. Keradangan (contohnya, multiple sclerosis).
 3. Jangkitan (contohnya, viral encephalitis).
 4. Tumor (mis., Tumor sudut cerebellopontine, glioma, dan lain-lain.).
 5. Gangguan metabolik (contohnya, sindrom Wernicke-Korsakow).
 6. Trauma (contohnya, otak kekacauan).

Gangguan pusat rasa keseimbangan mengakibatkan nystagmus ciri:

 • Nstagmus arah pandangan (nystagmus arah pandangan biasa: berlaku ketika melihat ke arah tertentu (bukan ketika melihat lurus ke depan) atau arah pandangan nystagmus tidak teratur: ketika melihat lurus ke depan dan mengubah arah pandangan, nystagmus mengubah intensitinya).
 • Nystagmus yang berputar atau menegak semata-mata.
 • Tidak ada penghambatan nystagmus oleh fiksasi optik
 • Refleks optokinetik terganggu atau tidak hadir

Kontraindikasi

Tidak ada kontraindikasi untuk videonystagmography sahaja. Walau bagaimanapun, kontraindikasi individu harus dipertimbangkan ketika memilih pelbagai bentuk provokasi nystagmus:

Ujian labirin termal mesti tidak termasuk perforasi membran timpani. Sekiranya berlubang diketahui, hangat /sejuk rangsangan udara dapat dilakukan sebagai alternatif.

Prosedur

Di bawah pengaburan (penghapusan fiksasi optik), kamera inframerah dapat mengesan secara automatik murid pergerakan untuk merakam nystagmus spontan atau teraruh. Hasilnya dianalisis secara automatik oleh komputer, dengan, misalnya, kelajuan fasa nystagmus lambat menyumbang kepada analisis.

Teknik peperiksaan

Topeng video dengan kamera bersepadu diletakkan pada pesakit. Di samping itu, topeng boleh digelapkan untuk mengelakkan fiksasi visual. Nystagmus kemudian boleh disebabkan oleh pelbagai cara, dan langkah-langkah pemeriksaan berikut biasanya dilakukan:

 1. Pendaftaran nystagmus spontan: Ujian dilakukan untuk menentukan sama ada nystagmus hadir tanpa kepala atau pergerakan badan. Ujian dilakukan dengan dan tanpa fiksasi pandangan dan dalam pelbagai kedudukan mata.
 2. Uji pandang berikut: Pesakit sewenang-wenangnya mengikuti gerakan perlahan, memperhatikan kehadiran sakade (gerakan mengejar).
 3. Rangsangan optokinetik: apabila kepala dipegang dengan kuat, corak bergaris yang memenuhi bidang pandangan sebanyak mungkin bergerak ke kiri dan kanan. Nistagmus optokinetik bersifat fisiologi dan mesti terdapat pada individu yang sihat.
 4. Rangsangan putaran: dengan menggunakan kerusi berputar, nistagmus putaran disebabkan, yang juga bersifat fisiologi dan memberikan maklumat mengenai fungsi refleks vestibulokular (VOR) yang betul, misalnya.
 5. Kerengsaan termal: membilas bahagian luar terusan pendengaran bersama sejuk dan suam air menjengkelkan labirin secara individu, jadi mestilah fisiologi untuk menyebabkan nystagmus.
 6. Ujian kedudukan dan sikap: nystagmus dapat diprovokasi dengan menggunakan kedudukan kepala atau badan yang berbeza. Dalam ujian kedudukan statik, pesakit perlahan-lahan diletakkan di posisi gantung terlentang, kanan, kiri, dan badan dan diuji untuk nystagmus. Posisi yang diandaikan itu sendiri adalah pencetus pergerakan mata. Ujian kedudukan dinamik (menurut Hallpike-Dix), sebaliknya, adalah kaedah di mana nystagmus dipicu oleh perubahan kedudukan. Oleh itu, pesakit dengan cepat dipindahkan dari posisi duduk ke posisi menggantung kepala dan kembali ke posisi duduk semula, sehingga pergerakannya dapat menyebabkan nystagmus posisi.

Kemungkinan komplikasi

Tidak ada komplikasi yang diharapkan dengan videonystagmography sahaja. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh pelbagai jenis aruhan nystagmus, reaksi selain pergerakan mata mungkin berlaku:

 • Loya (loya) dan muntah (gejala vegetatif terutamanya semasa rangsangan putaran dan terma).
 • Peningkatan pening
 • Disorientasi / pening sekejap