Vidprevtyn: Kesan, Toleransi, Penggunaan

Apakah jenis vaksin Vidprevtyn?

Vidprevtyn ialah calon vaksin terhadap coronavirus. Ia dibangunkan dengan kerjasama antara pengeluar Perancis Sanofi Pasteur dan syarikat British GlaxoSmithKline (GSK). Vidprevtyn boleh melengkapkan portfolio pilihan vaksin yang tersedia untuk perlindungan daripada coronavirus pada masa hadapan.

Vidprevtyn tergolong dalam vaksin protein dan oleh itu secara rasmi kepada vaksin mati. Cara tindakan ini dianggap terbukti, boleh dipercayai dan telah digunakan dengan jayanya dalam amalan selama bertahun-tahun – contohnya dalam vaksinasi terhadap hepatitis B, meningokokus B, HPV atau untuk perlindungan daripada influenza bermusim.

Komponen utama vaksin ialah serpihan protein (rekombinan) protein spike, yang sepadan dengan coronavirus jenis liar. Pengilang menggabungkan serpihan protein coronavirus yang dihasilkan secara buatan dengan penambah kesan (adjuvant AS03).

Oleh itu, tidak seperti vaksin mRNA atau vektor, maklumat genetik mahupun bahan genetik virus tidak dimasukkan buat sementara waktu ke dalam sel manusia untuk mencetuskan tindak balas imun yang diingini terhadap Sars-CoV-2.

Bilakah vidprevtyn akan tersedia?