Patogen virus dan bakteria | Miokarditis

Patogen virus dan bakteria

Sekiranya berjangkit miokarditis, virus kemungkinan besar terlibat dalam negara maju. Terutama enterovirus, terutamanya Coxackie virus dan virus ECHO, terdapat dalam pengesanan mikrobiologi. Patogen lain seperti parvovirus B19 juga penting sebagai patogen rubella, adenovirus dan herpes virus, terutamanya virus herpes manusia enam.

Lebih jarang, virus HI dan cytomegalovirus (CMV) dipersoalkan. Biasanya selepas jangkitan berlaku di tempat lain, seperti di bahagian atas saluran pernafasan atau saluran gastrointestinal, terdapat risiko rendah untuk merebak di jantung otot. Punca jangkitan yang mungkin berlaku adalah, melalui sentuhan dengan najis, tangan yang tercemar, mainan, air minuman dan banyak lagi.

Penyebab bakteria miokarditis termasuk patogen penyebab difteria, batuk kering, Lyme borreliosis atau pneumococcus. Walau bagaimanapun, orang yang lemah sistem imun lebih cenderung terkena bakteria miokarditis. Organisma bersel tunggal (protozoa) seperti patogen penyakit Chagas dijumpai sebagai penyebab utama di Amerika Selatan, dan itulah sebabnya mereka hampir tidak berperanan di Eropah. Parasit dan jamur atau jamur ragi juga mampu menyebabkan penyakit seperti itu, tetapi dari segi jumlahnya hanya sebilangan kecil.

Miokarditis kronik

Penentu untuk perjalanan dan penyembuhan keradangan miokard adalah ketekunan atau kelangsungan hidup patogen dalam tisu. Sekiranya maklumat genetik virus (RNA) atau komponen virus tetap ada, tindak balas imun dan dengan demikian keradangan dapat dikekalkan. Kursus kronik cenderung berkembang, yang berkaitan dengan penukaran tisu otot menjadi tisu penghubung (fibrosis) dan boleh menyebabkan pembesaran jantung bilik dalam beberapa tahun.

Ini akan menampakkan dirinya sebagai gejala khas jantung kegagalan. Sebagai peraturan, sistem imun menghilangkan patogen tanpa masalah dan penyembuhan yang berkesan secara spontan berlaku - jangkitan tetap berlaku tanpa akibat. Diandaikan bahawa kerentanan atau daya terima yang ditentukan secara genetik dari orang yang terjejas jelas mendorong peralihan ke jalan yang kronik.