Virilisasi: punca, risiko, tanda, terapi

Virilisasi: Penerangan

Doktor bercakap tentang virilisasi apabila wanita mengembangkan ciri seksual sekunder lelaki:

 • Rambut lelaki seperti rambut janggut, rambut dada (hirsutisme)
 • Rendahkan nada suara
 • Kelentit yang tidak normal (hipertrofi klitoris)
 • Ketiadaan haid (amenorea)
 • Perkadaran badan lelaki

Sebab untuk maskulinisasi wanita adalah peningkatan pengeluaran hormon seks lelaki (androgen seperti testosteron). Sebabnya boleh menjadi penyakit kelenjar adrenal, ovari atau penggunaan ubat-ubatan tertentu.

Virilisasi: punca dan kemungkinan penyakit

Penyebab utama virilisasi adalah

 • Tumor adrenal: Kadangkala virilisasi disebabkan oleh tumor adrenal yang menghasilkan hormon seks lelaki (androgen).
 • Sindrom Adrenogenital (AGS): Penyakit adrenal ini adalah gangguan kongenital pengeluaran hormon oleh kelenjar adrenal. Hasilnya ialah maskulinisasi dengan perubahan suara, ketiadaan haid dan - dalam AGS klasik - maskulinisasi alat kelamin wanita luar yang berlaku di dalam rahim.
 • Tumor ovari: Tumor ovari yang menghasilkan androgen boleh menyebabkan pertumbuhan janggut, suara yang dalam dan tanda-tanda maskulinisasi yang lain.
 • Hyperthecosis ovarii: Disfungsi ovari yang sangat jarang berlaku ini dikaitkan dengan pengeluaran androgen yang ketara dan maskulinisasi yang kuat.

Virilisasi: Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Jika virilisasi berlaku secara tiba-tiba, anda pastinya perlu diperiksa oleh doktor. Ia mungkin disebabkan oleh tumor kelenjar adrenal atau ovari.

Virilisasi: Apa yang doktor lakukan?

Doktor akan terlebih dahulu bertanya kepada anda secara terperinci tentang sejarah perubatan anda (anamnesis). Sebagai contoh, adalah penting untuk mengetahui bila dan apakah tanda-tanda virilisasi yang anda perhatikan atau sama ada anda sedang mengambil ubat. Ia juga menarik untuk mengetahui bagaimana kitaran haid anda berfungsi atau sama ada haid anda telah berhenti. Ujian berikut akan membantu anda mencari punca sebenar virilisasi:

 • Pemeriksaan ginekologi: Ini adalah rutin jika terdapat tanda-tanda virilisasi pada wanita.
 • Ujian darah: Pertama, tahap testosteron dalam darah diukur. Jika ia normal, ini menolak tumor penghasil androgen dalam kelenjar adrenal atau ovari sebagai punca virilisasi. Jika tahap testosteron dinaikkan, walau bagaimanapun, kepekatan hormon lain (dehydroepiandrosterone) ditentukan: Jika ini juga dinaikkan, ini menunjukkan penyakit adrenal sebagai punca virilisasi.

Pemeriksaan lanjut adalah perlu jika terdapat syak wasangka yang konkrit. Untuk mengetahui sama ada sindrom adrenogenital (AGS) adalah punca virilisasi, sebagai contoh, hormon ACTH ditadbir sebagai ujian. Jika paras darah hormon endogen alpha-hydroxyprogesterone kemudian meningkat secara berlebihan, AGS mungkin ada.

Jika ovari polikistik disyaki, paras hormon lain dalam darah ditentukan, contohnya LH dan FSH.

Bagaimana virilisasi boleh dirawat

Tumpuan adalah untuk merawat penyakit yang menjadi punca virilisasi. Sebagai contoh, tumor penghasil androgen dalam kelenjar adrenal atau ovari dibedah.

Jika maskulinisasi disebabkan oleh sindrom adrenogenital (AGS), ubat biasanya perlu diambil sepanjang hayat pesakit. Alat kelamin luar maskulin (kelentit membesar, pintu masuk faraj berkurangan), seperti yang berlaku dalam AGS klasik sejak lahir, dibedah pada peringkat awal. Hubungan seksual biasa dan kehamilan boleh dilakukan kemudian.

Rawatan sindrom PCO adalah sangat panjang; bergantung kepada keperluan dan gejala pesakit, pelbagai ubat diberikan.

Virilisasi: Apa yang anda boleh lakukan sendiri