Herpes Simplex Virus

Pengenalan

. Herpes Simplex Virus (juga: HSV) adalah virus DNA dari kumpulan herpes virus. Perbezaan dibuat antara Herpes Simplex Virus 1 (HSV1) dan Simpul Herpes Virus 2 (HSV2), kedua-duanya tergolong dalam keluarga? virus.

Jangkitan dengan a Herpes Simplex Virus adalah salah satu jangkitan virus yang paling biasa pada manusia dan dimanifestasikan oleh luka kulit seperti lepuh. Yang paling terkenal adalah herpes labialis, di mana lecet merah, berkerak dan kadang-kadang menyakitkan terbentuk di bibir. Kedua-duanya berbeza herpes simplex virus berbeza terutamanya dalam penyetempatan pilihan mereka.

Sementara HSV1 disebut sebagai strain "oral", yang berarti ia terutama muncul di kawasan mulut dan juga di hidung (hidung herpes, HSV2 juga disebut strain "genital", kerana subtipe ini biasanya terjadi di kawasan genital (herpes genitalis). Herpes simplex virus dijumpai di seluruh dunia, dengan manusia menjadi satu-satunya inang semula jadi untuk jenis virus ini. Dianggarkan 85% hingga 90% populasi dunia dijangkiti virus Herpes Simplex.

Oleh itu, jangkitan selalu berlaku dari orang ke orang, sama ada sebagai jangkitan smear atau melalui membran mukus langsung atau air liur kenalan. Ciri khas virus herpes adalah bahawa apabila dijangkiti, mereka tetap berada di dalam badan sepanjang hayatnya. Ini berfungsi seperti berikut: Setelah virus memasuki organisma manusia, virus ini berpindah dari tempat jangkitan (biasanya selaput lendir) melalui saluran saraf (akson) ke simpul saraf yang sesuai (ganglion, di mana ia kekal.

Ini juga disebut jangkitan laten. Dari sana, ia dapat "melarikan diri" berulang kali dan menyebabkan gejala baru. Atas sebab ini, tidak mustahil untuk mengatakan apakah jangkitan dengan virus Herpes Simplex sebenarnya adalah jangkitan baru dengan virus atau pengaktifan semula (juga jangkitan sekunder) virus yang sudah ada di dalam badan. Walau bagaimanapun, kerana jangkitan awal biasanya tidak simptomatik dan biasanya berlaku pada kanak-kanak di bawah usia 5 tahun, biasanya diasumsikan bahawa pengaktifan semula berlaku pada orang dewasa.