Masalah penglihatan: punca, kemungkinan penyakit, diagnosis

Gambaran ringkas

 • Punca gangguan penglihatan: cth. rabun jauh, rabun jauh, migrain, penyakit mata (seperti degenerasi makula yang berkaitan dengan usia), neuritis optik, tumor, tekanan
 • Bagaimanakah kecacatan penglihatan menampakkan diri? Bergantung pada punca, ia boleh termasuk kelipan, kelipan, penglihatan terhad, "agas", "hujan jelaga" atau buta (sementara).
 • Rawatan kecacatan penglihatan: bergantung kepada punca, cth. dengan cara pembetulan penglihatan (cermin mata, kanta sentuh), ubat-ubatan, pembedahan jika perlu

Gangguan penglihatan: Punca dan kemungkinan penyakit

Terdapat pelbagai punca kecacatan penglihatan. Punca yang tidak berbahaya termasuk

 • Migrain dengan aura (cth. kilatan cahaya atau kerlipan di hadapan mata, kesukaran pertuturan, ketidakselesaan)
 • Hipoglikemia akut (cth. kerlipan, "menghitam di hadapan mata")
 • Keletihan (cth. melihat imej berganda)
 • mata kering/terlebih beban/tekanan (cth. kelopak mata berkedut)
 • Kecacatan penglihatan (penglihatan kabur di dekat atau jauh)

Walau bagaimanapun, terdapat juga punca masalah penglihatan yang lebih serius. Ini termasuk, sebagai contoh:

 • Penyakit mata: Penyakit mata (punca oftalmologi) seperti glaukoma, katarak atau detasmen retina selalunya dipersalahkan untuk gangguan penglihatan.
 • Penyebab vaskular: Ini termasuk, sebagai contoh, kekurangan aliran darah dalam otak (seperti dalam migrain atau TIA – pelopor biasa kepada strok), oklusi vaskular dalam retina dan kekejangan vaskular dalam toksemia kehamilan (pra-eklampsia).
 • Proses menduduki ruang di kepala: Ini juga boleh disertai dengan gangguan penglihatan, seperti tumor mata dan otak, pendarahan serebrum, abses, kecacatan vaskular (angiomas) dan bulge vaskular (aneurisma).
 • Tekanan: Gangguan penglihatan yang disebabkan oleh tekanan juga mungkin berlaku, contohnya apabila tekanan fizikal dan/atau mental yang berpanjangan meningkatkan kepekatan hormon tekanan dan merosakkan saluran darah di mata.
 • Keganasan luaran: Kerosakan saraf optik yang disebabkan oleh keganasan luaran seperti kemalangan (opticopathies traumatik) juga mungkin punca kecacatan penglihatan.
 • Akibat terapeutik: Gangguan visual juga boleh menjadi kerosakan sisa kekal (keadaan sisa) daripada radioterapi atau kemoterapi serta meningitis.

Penyebab penting gangguan penglihatan secara terperinci

Pencetus paling penting gangguan visual termasuk

Rabun dekat (miopia): Orang rabun hanya melihat objek dekat dengan tajam, manakala penglihatan mereka dari jauh kabur kerana bola mata mereka terlalu panjang. Oleh itu, sinaran cahaya bertumpu di hadapan retina. Rabun jauh yang teruk juga memihak kepada detasmen vitreus posterior (lihat di bawah), yang menyebabkan gangguan penglihatan selanjutnya.

Presbiopia (presbiopia): Presbiopia berkembang pada usia tua apabila kanta mata menjadi kurang anjal. Di sini juga, ketajaman penglihatan untuk objek dekat dikurangkan.

Strabismus: Jika mata menyimpang dari arah pandangan yang diperlukan, ini sama ada disebabkan oleh kelumpuhan otot mata atau tidak mempunyai punca yang boleh dikenal pasti. Gangguan penglihatan utama dalam strabismus ialah melihat imej berganda (diplopia).

Degenerasi makula berkaitan usia (AMD): Kecacatan penglihatan akibat AMD berleluasa. Produk metabolik terkumpul di mata, secara beransur-ansur memusnahkan pusat retina. Dalam kes yang dipanggil "AMD kering", penglihatan menjadi merosot akibatnya, manakala dalam kes "AMD basah", orang yang terjejas juga mempunyai penglihatan yang herot. Jika tidak dirawat, mereka yang terjejas akan menjadi buta.

Jika disyaki serangan glaukoma (kemerosotan penglihatan yang cepat, sebelah mata hingga buta dengan sakit kepala atau sakit mata), rujuk pakar oftalmologi dengan segera!

Kelegapan vitreus: Dengan usia dan rabun, kelegapan vitreous boleh berkembang, yang biasanya dilihat oleh mereka yang terjejas sebagai "mouches volantes" ("agas terbang") - ini adalah kelabu, titik terapung dan benang. Kekeruhan terapung bersama-sama dengan pergerakan mata, tetapi dalam jangka panjang ia reda. "Mouches volantes" menjengkelkan, tetapi biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, ia juga boleh berlaku dengan penyakit mata radang.

Pendarahan vitreous: Pendarahan ke dalam badan vitreous boleh disebabkan oleh detasmen vitreous posterior atau penyakit mata yang berkaitan dengan diabetes (retinopati diabetik), contohnya. Ia menyebabkan gangguan penglihatan seperti keruh gelap secara tiba-tiba, yang sering disifatkan oleh mereka yang terjejas sebagai "serpihan hitam" atau "hujan jelaga". Pendarahan yang teruk juga boleh menyebabkan kemerosotan penglihatan dan juga buta secara tiba-tiba.

Lihat pakar mata dengan segera jika anda melihat sebarang tanda kelegapan vitreous!

Jika detasmen retina disyaki, rujuk pakar mata dengan segera!

Penyakit mata pengurus: Dalam kes ini, gangguan penglihatan disebabkan oleh tekanan - orang yang mengalami tekanan di tempat kerja dan/atau di rumah dalam tempoh yang lama akan terjejas. Gejala tipikal adalah perubahan dalam penglihatan warna, penglihatan berganda, bintik kelabu dalam bidang penglihatan, penglihatan kabur atau terdistorsi, selalunya mata kering, kelopak mata berkedut atau paksaan untuk berkedip. Penyebabnya mungkin adalah peningkatan kepekatan hormon stres kortisol dalam darah, yang boleh merosakkan saluran darah di mata - sehingga dan termasuk detasmen retina - tetapi juga kerentanan yang ditentukan secara genetik.

Penyakit Graves: Penyakit autoimun ini adalah bentuk hipertiroidisme yang biasa. Dalam kebanyakan pesakit, ia membawa kepada gangguan mata ciri yang dikenali sebagai orbitopati endokrin. Gejala termasuk penonjolan mata keluar dari soket mata, sensasi badan asing di mata, fotofobia, penglihatan berganda dan gangguan penglihatan, tetapi kekeringan, kemerahan atau bengkak kelopak mata juga boleh berlaku dengan penyakit Graves.

Keradangan arteri (arteritis temporal): Penyakit ini menyebabkan keradangan dinding arteri di bahagian, terutamanya arteri temporal dan arteri serebrum. Ia berlaku terutamanya selepas umur 50 tahun. Keradangan kronik biasanya membawa kepada kehilangan penglihatan sebelah mata. Dalam beberapa minggu, mata kedua sering juga menjadi berpenyakit.

Jika terdapat tanda-tanda oklusi vaskular di retina, hubungi doktor kecemasan atau pergi ke klinik dengan segera!

TIA sering menjadi pertanda strok. Hubungi doktor kecemasan segera!

Pelebaran arteri serebrum (aneurisme serebrum): Penglihatan berganda yang berterusan atau berselang-seli tanpa sebarang kelainan pada mata kadangkala disebabkan oleh aneurisme serebrum, iaitu pelebaran arteri serebrum. Jika ia pecah, terdapat risiko pendarahan serebrum yang mengancam nyawa.

Jika pendarahan serebrum disyaki, hubungi doktor kecemasan dengan segera!

Tumor otak: Kedua-dua tumor otak benigna dan malignan boleh menyebabkan gangguan penglihatan bergantung pada saiz dan lokasinya di dalam otak. Contohnya, penglihatan kabur, kecacatan medan penglihatan, kemerosotan penglihatan progresif dan penglihatan berganda mungkin berlaku.

Kelemahan otot patologi (myasthenia gravis): Bentuk kelemahan otot yang teruk ini adalah penyakit autoimun. Gejala awal yang biasa adalah gangguan penglihatan dalam bentuk penglihatan berganda dan kelopak mata atas meleleh apabila mata terbuka.

Kesan sampingan ubat: Kesan sampingan yang jarang berlaku daripada digitalis (ubat jantung), sulfonamida (antibiotik) dan diuretik (diuretik) adalah gangguan penglihatan di kawasan persepsi warna (penglihatan kuning, merah atau biru).

Jika loya, kekeliruan atau gangguan penglihatan berlaku selepas rawatan dengan digitalis, rujuk klinik dengan segera!

Gangguan penglihatan: Gejala

Terdapat pelbagai jenis gangguan penglihatan:

 • Penglihatan berganda (diplopia) boleh disebabkan oleh alkohol, gangguan saraf kranial tertentu atau multiple sclerosis.
 • Penglihatan berkelip/tirai berlaku, contohnya, dengan retina yang tercabut.
 • Unsur-unsur yang mengganggu (hujan jelaga, "nyamuk terbang" = mouches volantes) boleh menunjukkan detasmen retina atau detasmen vitreous, contohnya.
 • Kecacatan medan penglihatan (penglihatan terowong) disebabkan oleh glaukoma atau tumor, contohnya.
 • Gangguan penglihatan warna sama ada kongenital (seperti dalam kekurangan merah-hijau) atau diperoleh (contohnya disebabkan oleh serangan glaukoma atau keracunan dengan digitalis).

Gangguan penglihatan: Diagnosis

Pelbagai pemeriksaan boleh mendedahkan punca gangguan penglihatan, termasuk khususnya:

 • Pemeriksaan oftalmologi: Dalam kes masalah mata seperti gangguan penglihatan, pemeriksaan oleh pakar oftalmologi adalah rutin. Antara lain, dia memeriksa prestasi visual dan dengan itu boleh, sebagai contoh, mengenal pasti penglihatan yang cacat sebagai punca gangguan penglihatan. Pemeriksaan lain termasuk pemeriksaan lampu celah, oftalmoskopi dan pengukuran tekanan intraokular (lihat di bawah).
 • Oftalmoskopi (ophthalmoscopy): Oftalmoskopi boleh digunakan untuk memeriksa bahagian belakang mata. Ini penting, sebagai contoh, jika doktor mengesyaki penyakit retina (seperti oklusi vaskular) atau tumor mata sebagai punca gangguan penglihatan.
 • Pengukuran tekanan intraokular (tonometri): Ini dilakukan terutamanya jika doktor mengesyaki glaukoma (glaukoma) berada di belakang gangguan penglihatan.
 • Pemeriksaan neurologi: Jika gangguan atau penyakit neurologi tertentu (cth. multiple sclerosis, neuritis optik) adalah penjelasan yang mungkin untuk gangguan penglihatan, doktor akan memeriksa keadaan dan fungsi laluan saraf.
 • Pemeriksaan ultrabunyi (sonografi): Ultrasound mata ditunjukkan, sebagai contoh, untuk menjelaskan detasmen retina, tumor mata atau perubahan saraf optik. Dalam kes kecacatan penglihatan akibat penyakit Graves, doktor juga akan melakukan ultrasound kelenjar tiroid.
 • Pengimejan resonans magnetik (MRI) dan tomografi terkira (CT): Prosedur pengimejan kompleks ini digunakan oleh doktor untuk merawat gangguan penglihatan yang disebabkan oleh tumor, aneurisma otak dan pendarahan serebrum (strok), contohnya.

Gangguan penglihatan: Rawatan

Jika punca asas berjaya dirawat, gangguan penglihatan biasanya hilang. Beberapa contoh:

Pesakit glaukoma dengan peningkatan tekanan intraokular juga menerima ubat untuk mencegah atau melambatkan kerosakan selanjutnya pada saraf optik dan dengan itu memburukkan lagi kecacatan penglihatan. Campur tangan pembedahan kadangkala juga perlu. Pembedahan biasanya juga dilakukan untuk katarak.

Masalah penglihatan: Petua – perkara yang boleh anda lakukan sendiri

Sesetengah penyakit dan kecederaan yang menyebabkan masalah penglihatan tidak dapat dielakkan. Namun begitu, anda boleh melakukan banyak perkara untuk kesihatan mata anda:

 • Jika pengalaman telah menunjukkan bahawa makanan tertentu (cth. alkohol, kopi, coklat, keju) boleh mencetuskan serangan migrain, anda harus mengelakkan produk ini.
 • Elakkan merokok kerana, antara lain, ia menjejaskan aliran darah ke saraf optik.
 • Pastikan anda mendapat senaman fizikal yang mencukupi, kerana ini meningkatkan peredaran darah - yang juga memberi manfaat kepada mata.
 • Gunakan cermin mata hitam dengan perlindungan UV yang mencukupi, kerana sinaran UV menyebabkan kerosakan kekal pada retina dan kanta mata.
 • Jangan dedahkan mata anda kepada draf. Ia menarik kelembapan dari mata dan boleh merengsakannya.
 • Lakukan senaman yang kerap seperti melingkari mata atau melihat ke sana ke mari. Ini melegakan otot mata.
 • Letakkan tangan anda di atas mata anda dari semasa ke semasa (cth. di pejabat) – kegelapan melegakan.
 • Urut kawasan sekitar mata anda dengan mengetuknya menggunakan dua jari. Ini merangsang peredaran darah dan aliran air mata.

Anda boleh mengelakkan masalah visual yang disebabkan oleh kerja komputer yang kerap dengan petua berikut:

 • Letakkan monitor (sebaik-baiknya skrin rata) pada sudut tepat ke permukaan tingkap dan pencahayaan siling supaya jarak antara mata anda dan monitor ialah 50 hingga 80 sentimeter.
 • Sediakan pencahayaan tidak langsung untuk mengelakkan pantulan mata atau silau pada monitor.
 • Selalu melihat ke atas dari skrin dan ke kejauhan. Ini melatih mata anda untuk beralih dari penglihatan dekat ke jauh dan sebaliknya.
 • Ambil rehat biasa dari kerja PC anda.

Gangguan penglihatan: Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Anda pasti perlu berjumpa doktor dalam kes berikut:

 • permulaan baru gangguan penglihatan
 • gangguan penglihatan secara tiba-tiba seperti kemerosotan tajam penglihatan, kehilangan penglihatan secara tiba-tiba atau penglihatan berganda secara tiba-tiba
 • Gangguan visual dalam bentuk kilatan cahaya atau cincin berwarna di sekeliling sumber cahaya atau dalam bentuk "hujan jelaga"
 • Gangguan penglihatan yang tidak dapat dijelaskan oleh kecacatan penglihatan yang diketahui (seperti rabun atau rabun jauh).