Ujian Ketajaman Visual: Refractometry

Refractometry adalah kaedah oftalmologi untuk pengujian ketajaman visual objektif (pengujian ketajaman visual). Ia melibatkan penentuan kekuatan pembiasan tambahan yang diperlukan untuk mendapatkan gambaran tajam pada retina. Mata manusia berbentuk kira-kira seperti sfera dan mengandungi sistem optik yang kompleks. Dalam emmetropia (penglihatan normal), bola mata panjangnya kira-kira 24 mm dan jumlah daya biasan mata akomodatif (ditetapkan untuk jarak penglihatan) kira-kira 58 dpt, yang mana sebahagian besarnya diambil kira oleh daya pembiasan kornea ( 43 dpt) dan lensa (20 dpt). Sinar cahaya yang keluar dari titik tetap di persekitaran difokuskan oleh media pembiasan optik mata dan dicitrakan seakurat mungkin pada fovea centralis (titik penglihatan paling tajam pada retina). Sekiranya terdapat penyimpangan dari keadaan normal, seperti bola mata pendek atau panjang atau perubahan daya bias, ametropia (cacat penglihatan) berlaku. Titik gambar yang dibina oleh mata dialihkan ke depan atau di belakang bidang retina, menghasilkan gambar yang kabur di retina, dan pesakit dengan itu merasakan pengurangan ketajaman penglihatan. Pada prinsipnya, terdapat kaedah subjektif dan objektif untuk menentukan ketajaman visual. Kaedah subjektif selalu melibatkan kerjasama pesakit dan oleh itu sukar atau mustahil dilakukan pada anak kecil atau pesakit yang tidak bekerjasama. Di sinilah kaedah objektif seperti refractometry dapat digunakan.

Petunjuk (bidang permohonan)

Refractometry ditunjukkan untuk ujian ketajaman penglihatan dan, jika perlu, penentuan ametropia (penglihatan cacat). Ametropia (myopia (pandangan dekat); hiperopia (rabun jauh); astigmatisme (astigmatisme)) boleh disebabkan oleh penyimpangan pada panjang paksi mata (ametropia aksial) atau oleh perubahan daya pembiasan (ametropia bias). Refractometry adalah kaedah objektif pengujian ketajaman visual kerana dapat dilakukan secara bebas dari maklumat pesakit. Oleh itu, ia mempunyai aplikasi berikut:

  • Dilakukan sebelum penalaan subjektif dari preskripsi tontonan. Oleh itu, doktor dapat mengira ametropia terlebih dahulu dan membatasi dirinya pada jarak lensa yang sempit ketika dipasang gelas, yang antara lain sangat menjimatkan masa.
  • Kanak-kanak dengan strabismus (strabismus) atau dengan disyaki strabismus.
  • Orang yang mempunyai maklumat yang tidak boleh dipercayai

Pada pesakit yang bekerjasama, refractometry sahaja tidak mencukupi sebagai kaedah pengujian ketajaman visual. Kaedah subjektif seterusnya selalu lebih tepat dan membolehkan pengoptimuman daya lensa secara sistematik menggunakan maklumat pesakit.

Kontraindikasi

Tidak ada kontraindikasi yang diketahui untuk melakukan refractometry.

Sebelum peperiksaan

Kanak-kanak tidak boleh mengendurkan otot ciliary secara sukarela (penguncupan otot ciliary parasympathetically innervated ini menyebabkan penginapan). Oleh itu, mereka harus diberikan siklopentolat titis mata sebelum pemeriksaan untuk menghilangkan tempat tinggal (penyesuaian kekuatan biasan mata).

Prosedur

Prinsip refractometry didasarkan pada pemerhatian angka ujian yang diproyeksikan ke retina pesakit. Sekiranya hal ini dilihat sebagai fokus oleh pemeriksa, diasumsikan bahawa pesakit juga dapat menganggapnya sebagai fokus. Refractometer manual:

  • Angka ujian digambarkan melalui murid pada retina pesakit.
  • Pemeriksa melihat retina melalui oftalmoskop (cermin mata).
  • Imej angka ujian dibawa ke fokus pada retina. Ini dapat dicapai dengan dua cara yang berbeza: Mengubah jarak antara angka ujian dan mata atau dengan meletakkan lensa di hadapan jalur balok.
  • Nilai yang ditentukan (jarak angka ujian atau daya lensa) menentukan pembiasan.

Refractometer automatik:

  • Pemfokusan gambar pada retina dilakukan secara automatik dengan bantuan komputer.
  • Pada masa kini, peranti automatik digunakan hampir secara eksklusif.

Kemungkinan komplikasi

Tidak ada komplikasi yang diharapkan dengan refractometry. Semasa menggunakan siklopentolat titis mata, tindak balas ubat-ubatan atau kontraindikasi yang buruk harus dipertimbangkan.