Vitamin A - Retinol

Bahasa Inggeris: vitamina a acidoverview vitamin

Kejadian dan struktur vitamin A

Beta-karoten, pendahulu vitamin A, dapat dibahagikan kepada dua molekul retina, yang terdiri daripada empat unit isoprena dan sistem cincin sederhana. Vitamin A dibekalkan melalui makanan dan terutama terkandung dalam sumber makanan haiwan. Hati mengandungi sejumlah besar vitamin A, kerana vitamin larut lemak disimpan dalam organ ini.

Sumber lain adalah susu dan produk tenusu seperti mentega, telur (terutama kuning telur) dan ikan. Vegetarian atau vegan diet juga dapat memenuhi syarat. Di sumber sayur-sayuran di atas semua yang disebut Provitamin A (β-Carotin) terkandung, yang dapat ditukar oleh tubuh menjadi Vitamin A.

Provitamin A terkandung dalam wortel. Makanan sayuran lebih lanjut dengan kandungan Provitamin A tinggi adalah aprikot, hijau kubis, bayam dan labu. Provitamin A menawarkan kelebihan bahawa tubuh mengubahnya menjadi vitamin A hanya apabila diperlukan, jadi tidak ada risiko kelebihan bekalan.

Namun, lebihan bekalan makanan haiwan juga jarang berlaku. Dan sekali lagi secara ringkas meringkaskan kejadian vitamin A:

  • Sayur-sayuran (wortel, jeruk, bayam, brcolli, kubis hijau)
  • Haiwan (produk hati, ikan, kuning telur, produk susu)

Retinal sangat penting untuk proses visual. Inilah bahagian kompleks reseptor yang sensitif terhadap cahaya.

Struktur retina diubah oleh kejadian cahaya, yang menyebabkan pengaktifan protein G. Pada akhirnya, rangkaian reaksi ini menghasilkan persepsi cahaya seperti itu. Retinal boleh diubah menjadi retinol dan asid retinoik. Yang pertama melindungi epitelia (permukaan badan dalam dan luar), yang terakhir terlibat dalam ekspresi gen dan dengan itu mempunyai pengaruh terhadap perkembangan dan pertumbuhan.

Kekurangan Vitamin A

Gejala pertama kebanyakannya adalah malam buta. Sekiranya lebih jelas, kornea (kornea yang paling banyak menyumbang kepada pembiasan cahaya dan dengan demikian pada penglihatan) boleh menjadi kornea. Ini adalah penyebab kebutaan yang paling biasa pada kanak-kanak di negara yang kurang maju!

Gejala lain dari a kekurangan vitamin A. merangkumi kornifikasi membran mukus. Dengan vitamin A, mungkin terlalu banyak pengambilan. Ini membawa kepada apa yang disebut hipervitaminosis (berlebihan / terlalu banyak).

Tanda-tanda ini adalah pening, muntah, sakit kepala dan - jika ia berterusan untuk masa yang lama - keguguran rambut dan kulit dehidrasi. Vitamin A penting untuk fungsi kulit yang normal. Oleh itu, kekurangan mempunyai pelbagai kesan pada organ terbesar kita, tetapi ini tidak spesifik pada diri mereka.

Ini bermaksud bahawa sebab-sebab lain juga mungkin dan gambaran keseluruhan mesti selalu dipertimbangkan. Salah satu kemungkinan akibat dari a kekurangan vitamin A. adalah kekeringan kulit kerana pengeluaran peluh dan sebum yang berkurang. Ini juga menyebabkan peningkatan pembentukan keriput dan penurunan keanjalan kulit.

Kuku rapuh dan keguguran rambut boleh juga menjadi akibatnya. Selain membran mukus kering, kekurangan vitamin A juga meningkatkan risiko kanser. Berkurang air liur pengeluaran juga menghasilkan kering mulut dan peningkatan kerentanan terhadap keradangan gigi dan gusi.

Oleh kerana vitamin A sangat penting bagi mata dan penglihatan kita, kekurangan sering kali muncul di sini. Biasanya, ini membawa kepada malam yang disebut buta. Ini bermakna bahawa seseorang dapat melihat jauh lebih buruk dalam kegelapan daripada sebelumnya, atau dibandingkan dengan orang yang sihat tanpa kekurangan vitamin A..

Penyebabnya adalah penglihatan gelap-gelap. Selain itu ketajaman visual berkurang. Oleh itu, seseorang melihat lebih kabur dan dapat mengenali wajah dengan lebih teruk dan menghadapi masalah dengan Selain itu, pengeringan kelenjar air mata dan kulit penghubung sehingga kering, mata gatal.

Selain itu, bintik-bintik pucat dan tanduk dapat terbentuk. Selanjutnya, bisul boleh terbentuk di kornea. Sekiranya kekurangan vitamin A tidak diimbangi, buta akhirnya boleh mengakibatkan.

Selain itu, kelenjar lakrimal dan konjunktiva kering, mengakibatkan kering, mata gatal. Selain itu, bintik-bintik pucat dan tanduk dapat terbentuk. Selanjutnya, bisul boleh terbentuk di kornea.

Sekiranya kekurangan vitamin A tidak dapat diimbangi, kebutaan akhirnya boleh berlaku. Kekurangan vitamin A adalah salah satu daripada banyak kemungkinan penyebab keguguran rambut. Sekiranya terdapat simptom pada mata dan kulit yang bertepatan dengan kekurangan vitamin A, kecurigaan itu disahkan.

Walau bagaimanapun, bukti hanya dapat diberikan oleh a darah ujian dan penilaian profesional doktor.Jika hanya rambut kehilangan dapat dilihat, kekurangan vitamin A sebagai penyebabnya agak tidak mungkin. Penjelasan mengenai apa penyebabnya rambut kerugian juga boleh dilakukan oleh doktor. Ia meluas keadaan, terutama pada lelaki tetapi juga pada wanita yang lebih tua.

Penyebabnya biasanya adalah masalah hormon. Dalam keadaan apa pun, seseorang tidak boleh berusaha untuk mengubati rambut kerugian dengan produk vitamin A. Sekiranya tidak ada kekurangan, ada risiko kelebihan bekalan dengan akibat berbahaya, misalnya untuk hati.