Vitamin A: Penilaian Keselamatan

Pihak berkuasa keselamatan makanan Eropah (EFSA) kali terakhir dinilai vitamin and mineral untuk keselamatan pada tahun 2006 dan tetapkan apa yang disebut Tolerable Upper Intake Level (UL) untuk setiap mikronutrien, dengan syarat data yang mencukupi tersedia. UL ini menggambarkan tahap keselamatan maksimum mikronutrien yang tidak akan menyebabkannya kesan buruk apabila diambil setiap hari dari semua sumber sepanjang hayat.

Pengambilan harian selamat maksimum untuk vitamin A ialah 3 mg (= 3,000 µg). 3,000 µg dari vitamin A bersamaan dengan 10,000 IU (Unit Antarabangsa). Amaun harian selamat maksimum untuk vitamin A hampir 4 kali ganda pengambilan EU yang disyorkan setiap hari (Nutrient Reference Value, NRV).

Nilai ini berlaku untuk wanita usia subur, wanita hamil, wanita menyusui, dan lelaki. EFSA menetapkan nilai ini dengan memperhatikan keselamatan kepada bayi yang belum lahir bagi wanita usia subur untuk melindungi kehidupan yang belum lahir dari kesan teratogenik (kesan yang boleh menyebabkan kerosakan pada embrio).

UL tidak berlaku untuk wanita pascamenopause. Mereka disyorkan untuk mengehadkan pengambilan vitamin A kepada 1.5 mg sehari kerana peningkatan risiko osteoporosis (kehilangan tulang) dan patah tulang (patah tulang).

Lebih 95% pengambilan vitamin A harian penduduk berada di bawah maksimum 3 mg retinol. Provitamin A yang dicerna (mis beta karotena) ditukar kepada vitamin A dalam badan hanya dalam keadaan kekurangan.

Dalam kajian, hubungan antara pengambilan vitamin A yang tinggi dan hati sirosis (tahap akhir penyakit hati kronik) hanya diperhatikan melebihi 7.5 mg vitamin A sehari, diambil lebih dari 6 tahun.

Bagi wanita hamil, perkara berikut berlaku di bawah aspek pencegahan untuk anak yang belum lahir:

Wanita hamil memerlukan peningkatan vitamin A. Kerana pentingnya vitamin untuk paru-paru perkembangan dan pematangan, perhatian harus diberikan kepada bekalan yang mencukupi, terutama pada trimester ke-2 dan ke-3 (trimester ketiga).

Fasa sensitif untuk embrio hanya wujud dalam dua bulan pertama. Selama ini, bayi yang belum lahir mungkin bertindak balas terhadap jumlah vitamin A. yang berlebihan, namun dengan pengambilan vitamin A yang biasa dalam keadaan normal diet, wanita hamil jauh dari jumlah berlebihan yang boleh memberi kesan negatif kepada anak yang belum lahir. Jumlah tersebut tidak dapat dicapai melalui penggunaan makanan dan penyediaan zat penting yang diberi dos yang betul.

Hanya penggunaan hati dan produk yang mengandung hati menempati kedudukan istimewa dan, dengan kadar vitamin A yang tidak terkawal, terletak pada tahap yang boleh memberi kesan negatif terhadap perkembangan anak yang belum lahir. Oleh itu, wanita hamil harus mengelakkan makan hati semasa trimester pertama (trimester ketiga). Makanan lain yang mengandungi vitamin A tidak menimbulkan peningkatan risiko kepada bayi yang belum lahir. Provitamin vitamin A (mis beta karotena) adalah alternatif yang baik, kerana ia dapat diserap secara terkawal dan diubah menjadi vitamin A seperti yang diperlukan. Overdosis kepada vitamin A tidak mungkin.